Ξενοδόχοι: Τουλάχιστον 275.000 λιγότεροι τουρίστες στην Ελλάδα λόγω ρωσοουκρανικής κρίσης

tourismos14Το ρωσικό τουριστικό γραφείο που κατέρρευσε διακινεί μόνο σε Ρόδο και Κω 100.000 ρώσους τουρίστες ανά σεζόν.

Τουλάχιστον 275.000 λιγότεροι ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες αναμένονται στην Ελλάδα την εφετινή τουριστική σεζόν λόγω της ρωσοουκρανικής κρίσης επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, στον απόηχο του «κανονιού» του μεγάλου ρωσικού τουριστικού γραφείου Labirint Travels.

«Πέρυσι είχαμε 1,35 εκατ. ρώσους τουρίστες και 250.000 Oυκρανούς. Στόχος μας ήταν να κρατήσουμε τον ίδιο αριθμό στους Ρώσους… Δεν θα τα καταφέρουμε, καθώς οι ρώσοι τουρίστες υπολογίζονται φέτος σε 1,1 με 1,2 εκατ., ενώ για τους Ουκρανούς η πτώση είναι πάνω από 50%» επισήμανε.

«Η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό ανέρχεται σε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης.

Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία δέχτηκαν να αναλάβουν να καλύψουν τα υπόλοιπα έξοδα διαμονής περίπου οκτώ χιλιάδων Ρώσων τουριστών που βρίσκονται στον αέρα μετά την πτώχευση μεγάλου ρωσικού τουριστικού γραφείου, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους ρώσους τουρίστες θα πληρώσουν από την τσέπη τους το εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα τους, ενώ οι παράγοντες του τουρισμού ανησυχούν για την εικόνα που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα, καθώς οι Ρώσοι δεν έχουν την ίδια κουλτούρα με τους τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη, και θα αισθανθούν από την περιπέτεια που έχουν λόγω της κατάρρευσης του τουριστικού γραφείου.

Ρόδος – Κως

Έντονο κλίμα ανησυχίας έχει προκαλέσει στους τουριστικούς επιχειρηματίες της Ρόδου, η πτώχευση της Labirint Τravel. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας rodiaki.gr, τα χρέη του ρωσικού πρακτορείου, μόνο στα ξενοδοχεία Ρόδου και Κω, προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 5.000 τουρίστες του συγκεκριμένου πρακτορείου, υπάρχουν φόβοι, να προκληθούν σοβαρά προβλήματα με ευρύτερες επιπτώσεις.

«Το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο που κατέρρευσε διακινεί στα δυο νησιά 100.000 ρώσους τουρίστες ανά σεζόν. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 25.000 Ρώσοι ήταν προγραμματισμένοι να επισκεφτούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο σταθμό μας ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.
skai.gr