Οι ξένοι κάνουν τζάμπα διακοπές στην Κρήτη, κι οι ‘Ελληνες… τις ακριβοπληρώνουμε

diakopesΖήτημα που απασχολεί  όλους τους Έλληνες, και συχνά αναδεικνύεται δημοσιογραφικά, είναι η άνιση οικονομική μεταχείριση τους στο θέμα του ποσού  που πρέπει να καταβάλουν για να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα  έναντι ξένων τουριστών, που ενώ έρχονται από μακριά παραθερίζουν στον τόπο μας σχεδόν τζάμπα.

Ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της Καθημερινής είναι ενδεικτικός «Η… ατυχία του να είσαι Έλληνας και να κάνεις διακοπές στην Ελλάδα». Τα δε στοιχεία που παραθέτει  για πακέτα που κλείνονται στην Κρήτη και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς είναι για τον Έλληνα εξοργιστικά: Στη σελίδα Thomson.co.uk ένα δωμάτιο στην Κρήτη με πτήση αλέ-ρετούρ από το Μάντσεστερ σε ξενοδοχείο τριών αστέρων για επτά ολόκληρες νύχτες κοστίζει μόλις 137 λίρες, δηλαδή, λιγότερα απ’ όσα θα στοιχίσει στον μέσο Έλληνα ένα απλό εισιτήριο για το Λονδίνο.

Άλλο πακέτο για τρεις νύχτες στην Κρήτη με εισιτήριο και  ξενοδοχείο τριών αστέρων στα Μάλια  κοστίσει 220 ευρώ.Στη Ρόδο, με πτήση από το Λονδίνο και παραμονή επτά νύχτες σε στούντιο με δική του κουζίνα, με θέα στη θάλασσα και πρόσβαση σε πισίνα και ηλιόλουστες ξαπλώστρες, προσφέρεται πακέτο στην  τιμή των 121 λιρών. Από την Αγγλία εξάλλου οι διακοπές στην Κρεμαστή της Ρόδου σε  τετράστερο ξενοδοχείο για επτά μέρες, μαζί με την πτήση από Gatwick, κοστίζει 242 λίρες – δηλαδή 300 ευρώ.

Υπάρχουν πράγματι τέτοια πακέτα για διακοπές στην Κρήτη και άλλες περιοχές της χώρας επιβεβαιώνει μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης .  Όπως εξηγεί ,οι μεγάλοι tour operators κάνουν συμφωνίες και αγοράζουν πριν το καλοκαίρι θέσεις αεροπορικές και δωμάτια , τα οποία θα πληρώσουν όπως και να έχει ,είτε τα καλύψουν με τουρίστες είτε όχι. Όταν δουν πως τα νούμερα των τουριστών δεν τους βγαίνουν για να μην χάσουν τελείως  τα «σκοτώνουν» και  τα διαθέτουν  σε εξευτελιστικές τιμές ώστε να έχουν την μικρότερη δυνατή απώλεια.

Ειδικά φέτος που υπάρχει πρόβλημα από τη Ρωσία και είχαν κλειστεί 893.000 αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα κι είναι θέμα αν καταφέρουν να καλύψουν τις 500.000  αναγκάζονται να δώσουν τα πακέτα όσο όσο και μάλιστα σπάζοντας τα σε διήμερα και τριήμερα, κάτι που τουλάχιστον από Ρωσία κάνει την εμφάνιση του μόνο φέτος .

Αυτά τα ολιγοήμερα πακέτα πωλούνται κάτω από 500 ευρώ ενώ τα κανονικά πακέτα των 7 ημερών φτάνουν τα 1.300-1.500 ευρώ σε 4στερα ξενοδοχεία.

Να πούμε πως αυτή τη στιγμή το 75% των τουριστών που έρχονται στην χώρα μας κάνουν διακοπές all inclusive συνεπώς τα χρήματα που αφήνουν στις τουριστικές επιχειρήσεις , πλην τον ξενοδοχείων, είναι από ελάχιστα έως και  μηδαμινά. Και οι ξενοδόχοι όμως εκφράζουν παράπονα πως στο τέλος ο οικονομικός απολογισμός τους, παρά τις αυξημένες αφίξεις τουριστών, δεν θα είναι θετικός..κάτι που μάλλον με βάση αυτά τα πακέτα που πωλούν οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες έχει  μια λογική.

ekriti.gr