Καταγγελίες για στημένα παιχνίδια από την Γκάνα

image (1)Η εφημερίδα “Daily Telegraph” και το τηλεοπτικό δίκτυο “Channel 4” αποκάλυψαν συζήτηση ανθρώπου συλλόγου της Γκάνας και ατζέντη της FIFA στην οποία ανέλυσαν τη δυνατότητά τους να στήνουν παιχνίδια της εθνικής ομάδας.



Η αποκάλυψη ήρθε λίγες ώρες μετά από την ισοπαλία 2-2 των “μαύρων αστεριών” με τη Γερμανία για τη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.



Στην επίμαχη συζήτηση, οι δύο άντρες εξηγούσαν σε δημοσιογράφους της εκπομπής “Dispatches” και έναν πρώην ερευνητή της FIFA που υποδύονταν εκπροσώπους επενδυτικής εταιρίας ότι θα μπορούσαν να στήσουν φιλικές αναμετρήσεις της εθνικής Γκάνας έναντι 100.000 λιρών.

“Πρέπει να δώσετε κάτι στους διαιτητές”

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Μπερεκούμ Τσέλσι, Ομπέντ Ενκετιά, παράγοντας που θεωρείται ότι έχει μεγάλη επηροή στην ομοσπονδία, καθώς και ο Κρίστοφερ Άντο Φόρσαϊθ, μάνατζερ αναγνωρισμένος από τη FIFA, τόνιζαν στους συνομιλιτές τους ότι “θα πρέπει να έρθετε σε εμάς και να μας πείτε πώς θέλετε να πάει το αποτέλεσμα”.

Οι δύο παράγοντες εξηγούσαν τη διαδικασία στους υποψήφιους ενδιαφερόμενους για τα δικαιώματα των δύο φιλικών της Γκάνας και το πώς θα μπορούσαν να στήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: “Εμείς θα πάμε στους αρμοδίους που έχουμε λαδώσει και θα το κάνουν. Μπορούμε να φέρουμε και τους δικούς μας διαιτητές κι εσείς θα βγάλετε χρήματα. Πρέπει να δώσετε στους διαιτητές κάτι. Θα κάνουν πολύ δουλειά για εσάς, οπότε πρέπει να τους δώσετε κάτι”.

Το ρεπορτάζ ενέπλεκε και τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του αφρικανικού κράτους,Κουέσι Νιαντάκι, σύμφωνα με το οποίο είχε συμφωνήσει ώστε η Γκάνα να δώσει δύο φιλικά παιχνίδια, μετά από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία.

“Καμία συμφωνία”

Οι αποκαλύψεις των βρετανικών μέσων έφεραν στο επίκεντρο την ομοσπονδία της Γκάνας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση και γνωστοποίησε ότι έχει διαταχθεί έρευνα για το ζήτημα.

“Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η ομοσπονδία δεν υπέγραψε συμβόλαιο (σ.σ. για τα φιλικά) αφού περιμέναμε απάντηση από το νομικό επιτελείο και οι δύο κύριοι δεν έκαναν τέτοιες διεφθαρμένες προτάσεις στην ομοσπονδία ή στους ανθρώπους της”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η υπόθεση θορύβησε και τη FIFA, παρότι το περιεχόμενο της συζήτησης δεν αφορούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η παγκόσμια ομοσπονδία, σε συνεργασία με τις εγχώριες αστυνομικές αρχές, θα αρχίσει κι εκείνη έρευνα για το ζήτημα.

Το επίμαχο video

nooz.gr