Προς πώληση 21 «φιλέτα» στο Ρέθυμνο – Όλα στο σφυρί

sto sfyriΑκίνητα Δημοσίου ως εγγύηση για χορήγηση δανείου από την Ευρωζώνη.

Γράφει η Μαρία Ιερωνυμάκη

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο έχει έρθει στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό της πώλησης σημαντικών ακινήτων του δημοσίου, ως έμμεση εγγύηση για χορήγηση νέου δανείου από την Ευρωζώνη, προκειμένου να καλυφθούν χρηματοδοτικά κενά. Όσον αφορά το Ρέθυμνο, η λίστα των «φιλέτων» του δημοσίου περιλαμβάνει 21 ακίνητα, μεταξύ των οποίων η Σχολή Χωροφυλακής, το Δικαστικό Μέγαρο, ένα ακίνητο στην Πλατεία Σοχώρας (Νομαρχία ή Αστυνομικό Μέγαρο), ακίνητα στην πόλη του Ρεθύμνου, στο Άδελε, στον Πλατανιά, στα Μυσίρια, στο Κάτω Βαρσαμόνερο, στη Γενή, στο Μαρουλά, στον Πρίνο, στο Ξηρό Χωριό, καθώς και ακίνητα από τους δήμους Μυλοποτάμου και Αμαρίου. Με την αξιοποίηση των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπορέσει να καλύψει ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει.

Το θέμα αυτό ανέδειξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης την π. Δευτέρα ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών» Γιώργος Βλαστός. Συγκεκριμένα, κατά ην εισήγησή του τόνισε τον κίνδυνο που υπάρχει να πωληθεί η Σχολή Χωροφυλακής και άλλα 20 ακίνητα του δημοσίου στο δήμο Ρεθύμνου που βρίσκονται σε λίστα ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών για πιθανή αξιοποίηση. Ο κ. Βλαστός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του Ρεθύμνου και 37 στρεμμάτων παραλίας στην Τριόπετρα, δημοσιεύτηκε στις 16/4/2013 η λίστα των 3151 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα από το Υπουργείο Οικονομικών που είναι για πιθανή αξιοποίηση και δεν διαψεύστηκε. Στο Δήμο Ρεθύμνης αντιστοιχούν σε αυτή την λίστα 21 ακίνητα μεταξύ των οποίων η Σχολή Χωροφυλακής, ένα ακίνητο στην Πλατεία Σοχώρας (Νομαρχία ή Αστυνομία), το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου και άλλα ακίνητα στην πόλη του Ρεθύμνου, στο Άδελε, στον Πλατανιά, στα Μυσίρια, στο Κάτω Βαρσαμόνερο, στη Γενή, στο Μαρουλά, στον Πρίνος και στο Ξηρό Χωριό. Στην λίστα υπάρχουν ακίνητα και από τον Δήμο Μυλοποτάμου και Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ‘‘Καθημερινής’’ την π. Κυριακή, τα ακίνητα αυτά αν δεν είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταβιβαστούν σε όχημα ειδικού σκοπού και θα μετατραπούν σε τιτλοποιημένα ομόλογα με χαμηλή τιμή και μεγάλο επιτόκιο 10ετούς διάρκειας, που θα καλύψουν ως εγγυήσεις ακίνητης περιουσίας το χρηματοδοτικό κενό 11 δις της Ελλάδας ως ενέχυρο στο Ταμείο Χρηαμτοπιστωτικής Σταθερότητας ESM, δηλαδή με απλά λόγια η δημοτική και δημόσια περιουσία του ρεθυμνιώτικου και του ελληνικού λαού θα πωληθεί στις χρηματαγορές για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του αποτυχημένου μνημονιακού προγράμματος.

Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής Treuhand Anstalt που στην δεκαετία του 1990 ξεπούλησε ολόκληρες ανατολικογερμανικές επιχειρήσεις σε δυτικογερμανούς καπιταλιστές, στην συμβολική τιμή του ενός μάρκου (!), με τελείως αδιαφανή τρόπο και μεγάλα σκάνδαλα. Να σημειώσουμε ότι ακίνητα του δημοσίου μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό χωρίς να έχουν απαραίτητα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποτελεί άβατο και αρνείται να δώσει στοιχεία ακόμα και στην ελληνική βουλή, γι’ αυτό και ό, τι μαθαίνουμε είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες».

Να σημειώσουμε πως η Σχολή Χωροφυλακής δε λειτουργεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και υπάρχει μία ρήτρα σύμφωνα με την οποία αν δε λειτουργεί για τρία χρόνια, πρέπει να επιστρέψει στο δήμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διπλό πρόβλημα με τη Σχολή, γιατί και δε λειτουργεί και υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να πουληθεί.

Η δημοτική αρχή, από τη δική της μεριά, δεν ενημέρωσε τον κόσμο για την πιθανότητα που υπάρχει να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Και ενώ έθεσε το θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Βλαστός, δεν υπήρξε καμία απάντηση από πλευράς των αρχών. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες εδώ και καιρό αφού, μάλιστα, έχουν περάσει πέντε μήνες από τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων. Επιπλέον, πρέπει να διευκρινιστεί πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα ακίνητα, κάτι που εξακολουθεί να είναι στον «αέρα». Το ζητούμενο από εδώ και πέρα και πολύ σημαντικό είναι πως ο λαός πρέπει να αντιδράσει και να ξεσηκωθεί ενάντια στα σχέδια ξεπουλήματος της περιουσίας του, πριν να είναι πολύ αργά, γιατί όπως όλα δείχνουν η δημόσια ακίνητη περιουσία θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από το 2014 έως το 2015.

 

rethemnosnews.gr