Στάχτη το φοινικόδασος στην Πρέβελη

Ανάμνηση αποτελεί το μοναδικού κάλλους φοινικόδασος στην Πρέβελη της Κρήτης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του κάηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα. Λόγω της έντασης των ανεμών δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα στην προστατευόμενη αυτή περιοχή, και οι φλόγες απείλησαν προς στιγμή την ιστορική Μονή Πρέβελης.

Η φωτιά στο φοινικόδασος είναι υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν 27 πυροσβεστικά οχήματα με 60 άνδρες και από τους τρεις νομούς της Κρήτης.
Την πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου επιβοηθούν τα κλιμάκια Μοιρών και Πύργου από Ηράκλειο, Βρυσών και Καντάνου από Χανιά.

“Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική, Ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι οι ισχυροί άνεμοι από τους οποίους μάλιστα δεν μπορείς ούτε να σταθείς όρθιος”  δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνης κ. Μπαγιαρτάκης, για τις συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.

Ενω ο κ. Τσόκας δηλώσε στο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Δουλεύουμε συνέχεια από χθες τη νύχτα με τις επίγειες δυνάμεις. Προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά για να μην ανοίξει, όπως λέμε»

[2810.gr]