Η “κιβωτός” του Μινωικού Πολιτισμού

knossos_fresco_womΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και αξιόλογα μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.Αποτελεί δημιούργημα των Ιωσήφ Χατζηδάκη και Στέφανου Ξανθουδίδη, οι οποίοι υπήρξαν και οι πρώτοι διευθυντές του και έθεσαν μάλιστα τα θεμέλια της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Κρήτη.

Η πρώτη αρχαιολογική συλλογή στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε το 1883. Το 1900 στεγάσθηκε σε δύο δωμάτια στην αυλή της μητρόπολης του Αγίου Μηνά. Με την έναρξη των μεγάλων ανασκαφών στη Κρήτη , περιέλαβε τα πρώτα σημαντικά ευρήματα, ενώ ταυτόχρονα παραχωρήθηκε στην Κρητική Πολιτεία.
Το 1904-1907 κατασκευάστηκε η πρώτη μουσειακή αίθουσα, ενώ το 1908 μετά τη προσθήκη δεύτερης αίθουσας μεταφέρθηκαν εκεί οι αρχαιότητες.
Το μουσείο όπως το βλέπουμε σήμερα, οικοδομήθηκε τη περίοδο 1937-1940, ενώ στην θέση του κατά την βενετοκρατία, υπήρξε ο μεγαλοπρεπής καθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος καταστράφηκε το 1856 από τον σεισμό.
Το μουσείο μας λοιπόν αποτελείται από 20 αίθουσες, οι οποίες φιλοξενούν εκθέματα τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τη Κρήτη.
Τα εκθέματα αυτά είναι κυρίως από την κεντρική και ανατολική Κρήτη και καλύπτουν ιστορία 5500 χρόνων. Συγκεκριμένα, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού!

 

dsc00449

Οι εκθέσεις που περιλαμβάνει είναι: 1) Νεολιθική και προανακτορική εποχή, 2) Παλαιοανακτορική περίοδος, 3) Νεοανακτορική περίοδος, 4) Υπομινωική και πρώιμη γεωμετρική περίοδος, 5) Γεωμετρική και ανατολίζουσα περίοδος, 6) Μινωικές σαρκοφάγοι, 7) Μινωικές τοιχογραφίες, 8) Ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες, 10) Συλλογή Επιγραφικής(βρίσκεται σε χώρο ημιστεγασμένο και περιφραγμένο απέναντι από το κτήριο του Μουσείου) και τέλος 11) Αρχαιολογική Συλλογή Αρχανών.

Όπως ξέρουμε από τον Νοέμβριο του 2006 έως τις αρχές του 2014 το Μουσείο παρέμεινε κλειστό για το κοινό λόγω εργασιών ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό του.
Μια μικρή προσωρινή έκθεση με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου μπορούσε κανείς να δει στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στη βορινή πλευρά του Μουσείου.
Στις αρχές Μαϊου, ύστερα από 8 χρόνια εργασιών το μουσείο επιστρέφει πλήρως ανακαινισμένο, ενώ άνοιξε ολοκληρωμένο πλέον τις πόρτες του στους κατοίκους της πόλης μας, αλλά και στο πλήθος των επισκεπτών ξένων και μη, που έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκονται στο νησί μας.

heraklion_museum
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το κοινό αποκτά επιτέλους πρόσβαση στην τελευταία, αλλά κατά γενική ομολογία πιο σημαντική πτέρυγα του ανακαινισμένου Μουσείου, όπου φιλοξενούνται ο Δίσκος της Φαιστού, οι “Θεές των Όφεων” , τα χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε μινωικές νεκροπόλεις, οι καθρέπτες με τις ελεφάντινες λαβές, οι ελεφάντινες χτένες, τα ξίφη με τις χρυσές λαβές και οι περίφημες “Μέλισσες” που βρέθηκαν στα Μάλια.
Όπως δήλωσε και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη: “η εικόνα που πήραμε για το μουσείο είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που πραγματικά θέλουμε. “Βγαίνει” ένας εκπληκτικός πλούτος για το μινωικό πολιτισμό που ο παλιός τρόπος έκθεσης στερούσε τη δυνατότητα από τον επισκέπτη και το μελετητή να τον δει. Θα είναι από τα ωραιότερα μουσεία διεθνώς”.

 

ekriti.gr