Φορέα διαχείρισης προτείνει η παράταξη Σαρρή για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου

DSC_2469-700x467Τη «δημιουργία φορέα διαχείρισης, αποτελούμενο από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, που θα παραλάβει το έργο του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου -με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης από το ίδρυμα προς τον Δήμο» προτείνει η Πρωτοβουλία Πολιτών με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Σαρρή που χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στους χώρους του κλειστού κολυμβητηρίου.


Παράλληλα ζητά «να βρεθεί τρόπος ώστε να λειτουργήσουν κάποιοι από τους αναξιοποίητους χώρους του κλειστού κολυμβητηρίου που έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ο συνεδριακός χώρος, οι χώροι εκδηλώσεων και τα γραφεία για τις πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της περιοχής, έως ότου βρεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη λειτουργία του με τη χρήση Α.Π.Ε. για την ενεργειακή του αυτάρκεια».
Η επίσκεψη των υπ. δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού έγινε στο πλαίσιο δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα των αθλητικών χώρων των Χανίων, με μια πρώτη “αυτοψία” στους χώρους του κλειστού κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου, όπου έγινε ενημέρωση για τις κακοτεχνίες, τις φθορές και τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι αρμόδιοι φορείς, ενώ κατατέθηκαν οι προτάσεις της κίνησης για την αξιοποίηση του χώρου.
Συγκεκριμένα, τα ερωτηματικά που έθεσε ο συνδυασμός Πρωτοβουλία Πολιτών ήταν:
«Τι έγιναν τα 295.740 ευρώ που είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης ότι εξασφάλισε το 2012 για την τοποθέτηση νέας επικάλυψης στην οροφή του κλειστού κολυμβητηρίου Χανίων, αφού το κολυμβητήριο παραμένει ακόμα όπως το άφησαν ο αέρας και οι βάνδαλοι διαρρήκτες; Γιατί ενώ το έργο έχει τελειώσει, δεν παρελήφθη ποτέ, ούτε από τη Γ.Γ.Α., ούτε από τους δημάρχους και γιατί δεν αναζητήθηκαν άμεσα ποινικές ευθύνες για τις κακοτεχνίες;».

«ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ»
Επίσης η Πρωτοβουλία Πολιτών με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Σαρρή ζήτησε να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες γιατί «δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ οι προτάσεις που έγιναν από φορείς για την ένταξη του κολυμβητηρίου σε χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους λειτουργίας του με Α.Π.Ε. Επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες συντηρήσεις στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις ώστε να μην καταστραφούν από τη φθορά.
Επειδή δεν αντικαταστάθηκε η εργοταξιακή περίφραξη με μια πιο μόνιμη και δεν υπήρξε μέριμνα για τη στοιχειώδη φύλαξή του, με αποτέλεσμα τη συνεχή του λεηλασία -δεν υπεγράφη εγκαίρως η σύμβαση παραχώρησής του στον Δήμο με διαχρονική ευθύνη όλων των δημάρχων που εμπλέκονται».
Οπως ανέφερε υπ. δημοτικός σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Χανίων Βασίλης Λιβάνιος  πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για τη λεηλασία που υπέστη το έργο καθώς «τα χρήματα μόνο για την αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών έργων είναι 1,5 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά η επιτροπή της ίδιας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων. Και γι’ αυτό έχουν ευθύνες διαχρονικά όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από εδώ, όπως και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κόμβος σύνδεσης με το κολυμβητήριο».
Ο υπ. δημοτικός σύμβουλος στην Ενότητα Ακρωτηρίου Λευτέρης Βεργεράκης τόνισε ότι «επιδίωξή μας είναι το έργο να λειτουργήσει κάποια στιγμή ως κολυμβητήριο. Ομως μέχρι να λειτουργήσει, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα καθώς απαιτούνται μεγάλα ποσά και μέχρι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ενεργειακής κάλυψης για το κόστος λειτουργίας τους, ζητούμε τμηματικά να αξιοποιηθούν κάποιοι χώροι που διαθέτουν ανεξάρτητη πρόσβαση».
Διαφορετικά όπως τόνισαν: «Η σημαντικότατη αυτή υποδομή που κατασκευάστηκε για τους Ο.Τ.Α. των Χανίων κινδυνεύει είτε να περάσει στα χέρια του Π.Κ. και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του είτε να περάσει όλο στα χέρια ιδιωτών μέσω της Γ.Γ.Α. και του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και να λειτουργήσει με πανάκριβο εισιτήριο».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι προτάσεις του συνδυασμού για το κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου είναι «να χρησιμοποιηθούν κάποιες αίθουσές του ως χώροι συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων των φορέων της περιοχής -καλύπτοντας μια σοβαρή ανάγκη του Ακρωτηρίου. Το έργο αυτό έγινε για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ανάγκες των δημοτών και σ’ αυτούς πρέπει να παραδοθεί. Επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία φορέα διαχείρισης αποτελούμενο κυρίως από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης που θα παραλάβει το έργο με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης από το ίδρυμα προς τον Δήμο. Να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν κάποιοι από τους αναξιοποίητους χώρους του που έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ο συνεδριακός χώρος, οι χώροι εκδηλώσεων και τα γραφεία για τις πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της περιοχής, έως ότου βρεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη λειτουργία του με τη χρήση Α.Π.Ε. για την ενεργειακή του αυτάρκεια».
Στην αυτοψία του συνδυασμού το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων του Ακρωτηρίου, του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών κ.ά.

Σαρρής – Σταθάκης στο Μουσείο Τυπογραφίας
«Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένα μοναδικό μνημείο Πολιτισμού, της Ιστορίας, της ψυχής των Χανίων, διότι περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους άνθρωποι εκφράστηκαν κατά καιρούς στην πόλη μας», ανέφερε ο υπ. δήμαρχος Χανίων, επικεφαλής του συνδυασμού  “Πρωτοβουλία Πολιτών –  Πρώτα ο άνθρωπος” Γιάννης  Σαρρής που το Σάββατο επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Τυπογραφίας, στο ΒΙΟ.ΠΑ.
«Νομίζω ότι είναι ένα ζωτικής σημασίας δημιούργημα, το οποίο πρέπει να μεταστεγαστεί στην πόλη γιατί κοσμεί με την παρουσία του τα Χανιά και θα μπορούσαν πάρα πολλοί επισκέπτες να το δουν από κοντά και να μάθουν κομμάτια από τον ειδικό ιστορικό πλούτο του τόπου μας», τόνισε ο κ. Σαρρής.

«ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ»
«Με εντυπωσίασε ο τρόπος παρουσίασης της εξέλιξης της γραφής και η συλλογή μηχανημάτων μέσα από την οποία φαίνεται η ιστορία της τυπογραφίας, που είναι εξαιρετικά επιμορφωτική», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης που το Σάββατο βρέθηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”.
«Το εγχείρημα χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη και καλό θα είναι να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο Μουσείο Τυπογραφίας που θα προσελκύει κόσμο και θα επιμορφώνει μαθητές και πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται στήριξη από την Πολιτεία καθώς είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από ιδιωτική πρωτοβουλία. Νομίζω ότι η κρατική αρωγή θα βοηθήσει ώστε να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα», τόνισε ο κ. Σταθάκης.


haniotika-nea.gr