Κάνουν… ουρές να δανείσουν ελληνικές εταιρείες!

money-abstract-euroΑναβρασμός επικρατεί αυτή την περίοδο στις οικονομικές διευθύνσεις των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη «δίψα» της διεθνούς αγοράς ομολόγων για «χαρτιά» με υψηλές αποδόσεις και να αναδιαρθρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, που είχαν γίνει δυσβάστακτες τα προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμη και σοβαρές εταιρείες υποχρεώνονταν να δανεισθούν από τις τράπεζες με επιτόκια… πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες του Λονδίνου πλησιάζουν όλο και συχνότερα τους οικονομικούς διευθυντές μεγάλων ελληνικών εταιρειών, που συνδυάζουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: βαρύνονται μεν με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, τις οποίες θα ήθελαν να αναδιαρθρώσουν, αλλά είναι κατά βάσει υγιείς και με προοπτικές καλής κερδοφορίας στο μέλλον, ιδιαίτερα όσο θα βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας.

Αυτές οι επαφές αναμένεται το προσεχές διάστημα, εφόσον βεβαίως οι εκλογές του Μαΐου δεν προκαλέσουν ανατροπές στα βασικά πολιτικά δεδομένα και αστάθεια, να οδηγήσουν σε αρκετές νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στο Λονδίνο, που θα απορροφηθούν με ευκολία, όπως εκτιμάται, καθώς το επενδυτικό κοινό αναζητεί πλέον μανιωδώς τίτλους με υψηλή απόδοση, σε ένα περιβάλλον πρωτοφανώς χαμηλών επιτοκίων.

Εξηγώντας την αλλαγή του κλίματος, αναλυτής της Societe Generale δηλώνει στο “Bloomberg” ότι η ζήτηση ελληνικών ομολόγων είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη δουλειά που έχει γίνει για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, όμως, «κυρίως πρόκειται για το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πραγματικά απελπισμένοι στην αναζήτηση αποδόσεων.

«Η έκδοση των ομολόγων της ΔΕΗ απέδειξε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, όχι μόνο για το Δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην αγορά ομολόγων, όσο και αν φαίνεται παράξενο, κάνουν… ουρές για να δανείσουν καλές ελληνικές εταιρείες», τονίζει στέλεχος οικονομικής διεύθυνσης μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.

Πράγματι, η έκδοση των ομολόγων της ΔΕΗ στέφθηκε από απρόσμενα μεγάλη επιτυχία. Ο κρατικός όμιλος, που βαρύνεται με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις και μόλις πέρυσι δανειζόταν από ελληνικές τράπεζες με… ασήκωτα επιτόκια, αρχικά σκόπευε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά, λόγω της μεγάλης ζήτησης, «σήκωσε» από την αγορά ομολόγων 750 εκατ. ευρώ.

Οι τίτλοι της ΔΕΗ, τριετούς και πενταετούς διάρκειας, διατέθηκαν με απόδοση 4,75% και 5,5% αντίστοιχα. Οι αποδόσεις αυτές φαίνονται πολύ χαμηλές για τα δεδομένα της Ελλάδας, είναι όμως τεράστιες για τα διεθνή στάνταρ αυτής της περιόδου, όπου η απόδοση ακόμη και των εταιρικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερη από το 2%!

Σύμφωνα με το “Bloomberg”, αμέσως μετά τη ΔΕΗ, σειρά για έκδοση ομολόγων παίρνει η Intralot, που αρχικά σχεδίαζε να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ, αλλά ήδη, λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος των επενδυτών, ανέβασε το ποσό της έκδοσης στα 250 εκατ. ευρώ. Τα ομόλογα της Intralot θα είναι επταετούς διάρκειας, με απόδοση 6,125%. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή υποχώρηση του κόστους δανεισμού της εταιρείας, που πέρυσι είχε δανεισθεί με πενταετή ομόλογα, με κουπόνι 9,75%.

sofokleous10.gr