Ερωτήματα Μιχελογιαννάκη προς Κουράκη

mihelogiannakis-2Μερικά βασικά ερωτήματα για τη διαχείριση σειράς θεμάτων στην πόλη, απευθύνει στον σημερινό δήμαρχο Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενόψει και της παρουσίασης της διακήρυξης και των υποψηφίων του.

Σε κείμενό του αναφέρει:

Με αφορμή την σημερινή παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης του νυν δημάρχου, θα θέλαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα στα οποία εμείς πιστεύουμε ότι ο νυν δήμαρχος πρέπει να απαντήσει.

Ο «ανεξάρτητος» μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχος, σύμφωνα με δήλωση υποστηρίζει του ότι δεν υπέγραψε κανένα μνημόνιο.

Εμείς ρωτάμε, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε ποτέ ή μήπως πιστά ακολουθούσε τον τότε Υπουργό Οικονομικών, μετέπειτα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τώρα Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησής ;

Δυστυχώς, η υποστηριζόμενη μνημονιακή πολιτική από τον νυν δήμαρχο Ηρακλείου, ως μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για το Ηράκλειο μεταφράζεται ως εξής :

Πάνω από 900 οικογένειες στην πόλη μας εξυπηρετούνται από συσσίτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο νομό Ηρακλείου από τον έχουμε 5.000 απολύσεις το χρόνο.

Οι Ηρακλειώτες που ζουν με εισόδημα κάτω των 4.000 ευρώ ανέρχονται περίπου στους 800.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου κάθε χρόνο κλείνουν στο Ηράκλειο 500 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών της τάξεως του 50% περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό Ηρακλείου έχουμε περίπου 55.000 εργαζόμενους και περίπου 20.000 εποχικούς και 3% περίπου αυτούς που λέμε δανεικούς. Από αυτούς αν εξαιρέσεις τους εποχικούς το 50% δουλεύει με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Όσον αφορά επιμέρους και ειδικότερα θέματα για την πόλη του Ηρακλείου έχουμε να ερωτήσουμε τα εξής:

Πλατείας Ελευθερίας

Ο νυν δήμαρχος με δήλωση του όσον αφορά την πλατεία Ελευθερίας τόνισε : «Εάν είμαι ξανά δήμαρχος δεν θα ξαναγίνει αυτό. Η αισθητική είναι σημαντική προτεραιότητα για την πόλη μας.

Αλήθεια Δήμαρχε, πόσες τετραετίες χρειάζονται για να γίνει πράξη αυτό και να μην είναι ξανά ένα προεκλογικό τρικ ;

Το ακίνητο φιλέτο των 44ων στρεμμάτων.

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη αξιοποίηση ακινήτου – φιλέτου 44ων στρεμμάτων.

Οφείλει ο νυν δήμαρχος να μας ξεκαθαρίσει αν θέλει να το πουλήσει ή όχι;

Οφείλει να μας ξεκαθαρίσει γιατί μια τέτοια δημοτική περιουσία να μην αξιοποιηθεί από το Δήμο, ο οποίος διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία μέσα από την τεχνική του υπηρεσία και την πολεοδομία, αλλά να δίδεται σε μια ανώνυμη εταιρία που δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία και στελεχώνεται από μη εκλεγμένα άτομα;

Το πραγματικό δίλημμα για το νυν δήμαρχο είναι ποιος θα ωφεληθεί και μόνο από το ξεπούλημα;

Καπετανάκειο

Το Καπετανάκειο, που αποτελεί κόσμημα της πόλης μας, με τέτοια ιστορία, με τέτοια θέση στην καρδιά της πόλης μας, περιμένει ακόμα την ολοκλήρωση μελετών και την άδεια της πολεοδομίας, αρμοδιότητες δηλαδή της δημοτικής αρχής.

Μπορεί να μας απαντήσει ο νυν δήμαρχος για ποιο λόγο τόσο καιρό υποχρεώνονται οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε πλημμυρισμένα υπόγεια και σε παραπήγματα;

Ρομά

Οι Ρομά είναι νομαδικός λαός με ινδική καταγωγή. Υπολογίζονται στην Ευρώπη γύρω στα 10 εκατομμύρια και στην Ελλάδα στις 300.000. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης μέσω ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, με την πρωτοβουλία Equal, το πρόγραμμα Σωκράτης, την Νεολαία για την Ευρώπη. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους στοχεύει σε ουσιαστικές λύσεις και όχι εμβαλωματικές. Έχουν ανάγκη να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τους, όπως το θέμα κατοικίας, υγείας και εκπαίδευσης, όπως και για όλους μας. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και οι κοινωνικές επιπτώσεις που απορρέουν από την ιδιομορφία αυτού του λαού. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τέτοια ζητήματα, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτάμε τον νυν δήμαρχο αν είχε ασχοληθεί με όλα αυτά την εποχή που οι Ρομά κατοικούσαν στην περιοχή δύο Αοράκια Ηρακλείου;

Βικελαία βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη διαθέτει αρχεία 7 αιώνων, 250.000 βιβλία, 500 τίτλους περιοδικών, 300.000 εφημερίδες, εκατομμύρια χειρόγραφα, φωτογραφίες, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, παλαίτυπα από το 15ο αιώνα, 1.650 ώρες οπτικοακουστικό υλικό καθώς και 50 επιμέρους βιβλιοθήκες. Όλοι μας γίναμε γνώστες των κατά καιρούς δημοσιευμάτων, τα οποία μας πληροφορούσαν για την ύπαρξη υγρασίας και τρωκτικών στα κτίρια προσωρινής φύλαξης του θησαυρού της Βικελαίας.

Έχει ελεγχθεί αν έχουν υποστεί φθορά τα βιβλία;

Πότε θα υπάρξει ξανά πλήρη διοικητική συγκρότηση με έφορο μιας και από το 1999 είναι ακέφαλη ;

Πότε θα υπάρξει πλήρης υπηρεσιακή ενίσχυση και μετατροπή σε δημοτικό φορέα;

Πότε και πώς σκέφτεται να γίνει η πλήρης ψηφιοποίηση χειρόγραφων και βιβλίων;

Θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο φιλολογικό καφενείο και θα υπάρχει χώρος για δυνατότητα έκδοσης περιοδικού ή θα γίνουν όλα μαγαζιά ;

Πάρκινγκ

Την ώρα που γίνεται προσπάθεια ένταξης των ενετικών τειχών στον κατάλογο της Ουνέσκο, η πολιτική της Λότζια για τη διαχείριση του μεγαλύτερου οχυρωματικού μνημείου της Μεσογείου, αποτυπώνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την “αξιοποίηση” και την “ανάδειξη” των ενετικών τειχών, καθώς είναι δομημένη στη φιλοσοφία της είσπραξης κέρδους.

Για ποιο λόγο χώροι που διεκδικούνται για να γίνουν πάρκινγκ δεν σχεδιάζεται να συνδεθούν ενεργά με τις ανάγκες της πόλης που ασφυκτιά από την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων ;

Πολιτιστικό κέντρο

Πολλά είναι αυτά που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το πολιτιστικό κέντρο, τα οποία και είναι γνωστά στους Ηρακλειώτες.

Οφείλει ο νυν δήμαρχος να ξεκαθαρίσει έστω ότι δεν θα το εκχωρήσει σε ιδιώτες και δεν θα πουλάει εκδηλώσεις με σκοπό την συντήρηση του ;

Παραλιακός

Είναι σε όλους μας γνωστά τα κάτωθι:

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Urban //2, οι Ολυμπιακοί αγώνες, η δυνατότητα συνοπτικών διαδικασιών έδωσαν στην Δημοτική αρχή την δυνατότητα να δει θάλασσα ο Ηρακλειώτης. Είναι πραγματικότητα ότι το πράσινο ταμείο (δυτικό παραλιακό μέτωπο ) 420.000 ευρώ λειτούργησε κατά κάποιο τρόπο.

Τα έργα του ΟΑΝΑΚ δηλαδή οι ξύλινες και οι μεταλλικές γέφυρες, η σύνδεση Γιόφυρου με ξεροπόταμου και το αποχετευτικό, λειτούργησαν κατά κάποιο τρόπο.

Όμως παρ’ όλα αυτά ο παραλιακός αποτελεί συνεχώς είδηση λόγω των τροχαίων, των κατολισθήσεων και των πράξεων εγκληματικού χαρακτήρα και εκφοβισμού.

Για ποιο λόγο ο νυν δήμαρχος δεν προσπαθεί να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά;

Σκαφιδαράς

Ο χώρος αυτός με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατράπηκε σε ένα υπέροχο υπαίθριο πάρκο και αποτέλεσε μια από τις πιο πρωτοποριακές παρεμβάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, μετατράπηκε σε ένα χώρο αναψυχής, έκτασης 100 στρεμμάτων με πάρκα, δύο τεχνητές λίμνες, γήπεδα ποδοσφαίρου, αναψυκτήριο και άλλες λειτουργίες.

Ούτε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2008, που έγινε με σχετική ερώτηση του πρώην Ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη (ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις για την εγκατάλειψη μιας τόσο σημαντικής υποδομής) στάθηκε ικανή να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του χώρου.

Για ποιο λόγο ο χώρος αυτός εγκαταλείφθηκε και έτσι όλες οι υποδομές και ο εξοπλισμός υπέστησαν μεγάλες φθορές ;

Ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι σταδιακά αυτό το θαυμάσιο πάρκο επέστρεψε στην αρχική του χρήση και μετατράπηκε για δεύτερη φορά σε χωματερής;

Περιουσία Ηρακλείου

Από την περιουσία του Πανανείου, 76 ακίνητα παραχωρήθηκαν πριν από 25 περίπου χρόνια και ακόμη και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1987 το Βενιζέλειο Νοσοκομείο αποφάσισε να παραχωρήσει 76 φιλέτα γης, αγρούς, μετόχια, οικόπεδα, σπίτια και καταστήματα που είχε στη διάθεσή του -κυρίως από κληροδοτήματα– στο Δήμο Ηρακλείου για να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς “εντός των επόμενων τριών ετών”.

Αλήθεια έως σήμερα, τι έχει κάνει ο νυν δήμαρχος;

Αγία Τριάδα

Η περίφημη μελέτη ανάπλασης, την οποία μάλιστα η δημοτική αρχή είχε αποσπάσει από τη συνολική μελέτη της παλιάς πόλης, προκειμένου να “τρέξει” με γρηγορότερες διαδικασίες, όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά έγινε “μπαλάκι” ανάμεσα στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το αίτημα για τη θεσμοθέτηση της μελέτης, τίθεται επιτακτικά από την τοπική κοινωνία, που βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο, το σκηνικό που δημιουργούν τα κτίρια που «γερνούν» και βαραίνουν επικίνδυνα και μαζί τους καταστρέφεται η πλούσια ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, όπως αυτή επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσα από τα παλιά κτίσματα του ιστορικού ιστού.

Το υπουργείο έκρινε – μετά και από σχετική πρόταση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου – ότι όλα τα κτίσματα τα οποία είναι χτισμένα πριν το 1936 χαρακτηρίζονται άρτια ως έχουν. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται και ενισχύεται και ο παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής που σήμερα πλήττεται βάναυσα από το υφιστάμενο σχέδιο πόλης.

Στο σύνολο της Αγίας Τριάδας, απαγορεύεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, ως χώρου υποδοχής συντελεστή δόμησης. Επίσης να σημειωθεί ότι η κατασκευή νέων οικοδομών, και υπόγειων χώρων στάθμευσης θα εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη αρχαίων στα συγκεκριμένα οικόπεδα

Αλήθεια τι έχει κάνει έως σήμερα ο νυν δήμαρχος;

Απορρίμματα

Γνωρίζουμε ότι, αρχές που διέπουν την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Πρόληψη – Μείωση της παραγωγής και της επικινδυνότητας των αποβλήτων

Αξιοποίηση των αποβλήτων με Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανάκτηση ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία έχει στόχο την παραγωγή πρώτων υλών.

Περιβαλλοντικά ασφαλής τελική διάθεση των υπολειμμάτων.

Η νυν δημοτική αρχή μπορεί να ισχυριστεί ότι Ισχύει αυτό για την πόλη μας;

Δημοτικά Τέλη

Όσο αφορά τα δημοτικά τέλη, οι κάτοικοι στην Ν. Αλικαρνασσό, στην Παλιανή, το Γοργολαΐνι και στις δημοτικές ενότητες των Δαφνών, των Βουτών, των Σταυρακίων και του Σκαλανίου, θα δουν τα δημοτικά τέλη για τις οικίες και για τις επαγγελματικές χρήσεις κυριολεκτικά να απογειώνονται σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 23% -300%.

Δεν είναι αυτό απόδειξη στήριξη μνημονιακών πολιτικών ;

Νερό

Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μέτοχων και αλλαγή του άρθρου 5 που αναφέρει ότι το 51% ανήκει στο δημόσιο, μετά την τροπολογία για ξεκαθάρισμα οφειλών στο δημόσιο, μετά και επιτάχυνση αυτών που αποφασίστηκαν, καταλαβαίνει κανείς ότι το δημόσιο αγαθό του νερού, είναι παρελθόν για τους Ηρακλειώτες και ίσως παρελθόν να αποτελέσουν και οι ήδη κουτσουρεμένοι μισθολογικά υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ.

Η απάντηση του νυν δημάρχου στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών όπως το νερό ποια είναι;

Γενικότερα όμως αυτό που παρατηρούμαι τόσο εμείς όσο και ο κάθε Ηρακλειώτης πολίτης είναι:

Δεν υπάρχει λειτουργική και οργανωτική σύνδεση των πέντε παλαιότερων δήμων που συνενώθηκαν με το δήμο Ηρακλείου.

Η ισόρροπη ανάπτυξη των 5 παλαιότερων δήμων, είναι ακόμα ζητούμενο.

Ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας με απλούστευση των διαδικασιών θέλει δουλειά ακόμα.

Τα ζητούμενα, διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών και στην λήψη των αποφάσεων, θέλει περαιτέρω επεξεργασία.

Θεσμοί που είχαν εξαγγελθεί από την νυν δημοτική αρχή δεν απέδωσαν. Παραδείγματα, α) συνήγορος του δημότη, β)υπηρεσία εξυπηρέτησης ευπαθών ομάδων, γ)δημοτικά ιατρεία, δ)τα αγροτικά κέντρα που δυστυχώς δεν λειτούργησαν ούτε ως δίκτυα ενημέρωσης, ούτε ως κέντρα ενημέρωσης νέων αγροτών, ούτε ως μέσα προώθησης νέων προϊόντων, ούτε ως μέτρα σχεδιασμού έργων αγροτικής υποδομής, ε)το γραφείο εργασίας που είχε εξαγγελθεί όχι μόνο δεν βοήθησε στην απασχόληση, αλλά ούτε καν στο επίπεδο της πληροφορίας.

Η μεταφορά των φυλακών Αλικαρνασσού, επίσης.

Αντί του τριπλασιασμού του πρασίνου που είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος, βλέπουμε δυστυχώς την ελάττωσή του.

Η αξιοποίηση των υπογείων νερών και εξασφάλιση συνεχούς ροής στα δίκτυα ύδρευσης, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τον Ηρακλειώτη. Είμαστε οι μόνοι που δεν πίνουμε νερό από τη βρύση μας και ενώ έχουμε στην διάθεση μας αρκετό η μισή ποσότητα χάνεται χωρίς να γνωρίζουμε που πάει.

Θεματικά πάρκα όπως το πρώην γεωπονικό αγροκήπιο, Ερυθραίας που θα άλλαζαν την ζωή των πολιτών, το ίδιο.

Το Στρατόπεδο στην Αλικαρνασσό είναι ακόμα αναξιοποίητο.

Έργα ανάπλασης αγροτικής οδοποιίας είναι ελάχιστα.

Τα Πανεπιστήμια τα Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα που περίμεναν από το Δήμο να μπει μπροστάρης για την δημιουργία μιας ενιαίας στρατηγικής για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία δεν έγινε.

Η αξιοποίηση της παραλίας του Καρτερού δεν έγινε.

Καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του δήμου.

Σε όλα αυτά και στο πλήθος ερωτημάτων που αρθρώνουν κάθε μέρα οι Ηρακλειώτες, θα απαντήσει σήμερα ο νυν δήμαρχος κατά την διάρκεια της παρουσίασης της προγραμματικής του διακήρυξης ;

Πηγή: candianews.gr