Ο Προβόπουλος “καθάρισε” τους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια του Καρούζου!
Τη δικαστική απορρύπανση των τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (την περίοδο 2003-2010) προς τις εταιρείες του προφυλακισμένου επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου, επιχειρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Συγκεκριμένα, στο απόρρητο πόρισμα το οποίο διαβίβασε στις 21-2-2014 η ΤτΕ προς τον ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ο οποίος χειρίζεται τις σχετικές δικογραφίες, αναφέρεται ότι οι τραπεζίτες που εμπλέκονται στην υπόθεση έκαναν απλώς… κάποιες «παρεκκλίσεις» με βάση τις ιδιαιτερότητες του κλάδου real estate! Και τούτο παρά το γεγονός, ότι οι εταιρείες του Καρούζου τέθηκαν με την υπ’ αριθμ. 1021/1-11-2010 απόφαση το Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας υπό καθεστώς πτώχευσης
Υπενθυμίζεται ότι βασικοί κατηγορούμενοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος είναι υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς της Εμπορικής Τράπεζας, της Attika Bank και της Millenium.
Ωστόσο, λίγο πριν κληθούν να απολογηθούν, στάλθηκε στον αρμόδιο ανακριτή το πόρισμα της Διεύθυνσης Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος της ΤτΕ, το οποίο ουσιαστικά αποσκοπεί στην απεμπλοκή των κατηγορουμένων από κάθε ποινική ευθύνη!
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, στη σελίδα 6 του πορίσματος αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Από την επεξεργασία των προσκομισθέντων στοιχείων προέκυψε ότι κατά την έγκριση των πιστοδοτήσεων προς τον Όμιλο Καρούζου υπήρξαν ορισμένες παρεκκλίσεις στην εφαρμογή των πιστοδοτικών διαδικασιών… Εν τούτοις υπογραμμίζεται ότι τυχόν παρεκκλίσεις από την πιστοδοτική πολιτική του εκάστοτε ιδρύματος είναι επιτρεπτές με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα».
Σε άλλο σημείο και πάντα προς την κατεύθυνση απαλλαγής των κατηγορουμένων το ίδιο πόρισμα αναφέρει (σελίδα 8): «Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων εμφανίζουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, γεγονός που χαρακτηρίζει τις νεοϊδρυθείσες εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν ιστορικά στοιχεία και συστήνονται αποκλειστικά για την υλοποίηση μεμονωμένων επιχειρηματικών έργων. Οι νεοσυσταθείσες εταιρείες του Ομίλου Καρούζου ιδρύθηκαν κατά βάση με το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο (€ 60χιλ.) και άντλησαν υψηλό δανεισμό για την χρηματοδότηση επενδύσεων. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκαν υψηλά υπόλοιπα σε λογαριασμούς “Χρεώστες ή Πιστωτές διάφοροι”, “Διαθέσιμα” και “Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση”».
Έμπειρος και φερέγγυος ο Καρούζος!
Το πόρισμα της ΤτΕ αναγκάζεται να διαπιστώσει με βάση τα στοιχεία πως τα δάνεια προς τις εταιρείες του Καρούζου «αξιολογήθηκαν κατά την έγκρισή τους κυρίως από μέσου έως υψηλού κινδύνου, το οποίο αντιστοιχεί σε χαμηλή έως αυξημένη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων. Παρότι οι εν λόγω διαβαθμίσεις συνιστούν διατήρηση ή και περιορισμό μιας πιστοδοτικής συνεργασίας, οι όμιλοι τραπεζών προέβησαν σε σημαντικό αριθμό νέων εγκρίσεων».
Στη συνέχεια ωστόσο έρχεται να δικαιολογήσει τα θαλασσοδάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ υποστηρίζοντας: «Ο λόγος ήταν ότι σημαντικό ρόλο στις εγκριτικές αποφάσεις διαδραμάτισε η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου από τον φορέα, καθώς και η λήψη καλυμμάτων – εξασφαλίσεων υψηλής διασφαλιστικής αξίας. Επισημαίνεται η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητα του κλάδου real estate και η διαφορετικότητα των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν εν γένει επεκτατική πιστωτική πολιτική»…
Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρεται συνεχώς στο πόρισμά της στις… ιδιαιτερότητες του κατασκευαστικού κλάδου και στο κλίμα της εποχής, προσθέτει ότι το αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου «δεν προβαίνει σε αξιολόγηση της κρίσης των κατηγορουμένων στελεχών και της ορθότητας των πιστοδοτικών αποφάσεων» προς τον Όμιλο Καρούζου!!!
Για την ιστορία σημειώνουμε, ότι όταν η Εμπορική Τράπεζα χορηγούσε αφειδώς δάνεια στον Καρούζο διοικητής της ήταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.
Στη συνέχεια μάλιστα διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, στελέχη της οποίας είναι σήμερα κατηγορούμενα για τα περίφημα δάνεια του Καρούζου.
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό γιατί με το πόρισμα της ΤτΕ επιχειρείται η ποινική απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων από το κακουργηματικό αδίκημα της απιστίας. Και ήδη το πρώτο βήμα φαίνεται να έχει γίνει αφού όσοι κατηγορούμενοι τραπεζίτες έχουν απολογηθεί για την υπόθεση αυτή, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος…
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-4-2014 από directNEWS.g