Ξεκρέμαστοι οι 7 στους 10 εμπόρους-παραγωγούς λαϊκών αγορών
Τα πάνω κάτω φέρνουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις λαϊκές αγορές. Επί της ουσίας με τα νέα δεδομένα τιμωρούνται όσοι χρωστάνε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι έμποροι έχουν πλέον μπροστά τους ορατό τον κίνδυνο να χάσουν μέχρι και την άδειά τους αφού η οδηγία είναι ότι, όσοι χρωστάνε, άδεια δε θα λαμβάνουν.
Το θέμα αποκτά τεράστιες διαστάσεις αν υπολογίσει κανείς ότι οι επτά στους δέκα εμπόρους και παραγωγούς στις λαϊκές αγορές δεν έχουν καλύψει λόγω της κρίσης τις υποχρεώσεις τους.
Το νομοσχέδιο που θα τεθεί προσεχώς σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα αφήνει ξεκρέμαστο το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που διατηρούν ήδη άδειες, αφού τον ερχόμενο Οκτώβριο θα επανεξεταστούν όλοι οι κάτοχοι αδειών, και όσοι δεν έχουν προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα το πιθανότερο είναι να χάσουν την άδεια για τον πάγκο τους.
Οι έξι αλλαγές που προωθούνται στις λαϊκές αγορές έχουν να κάνουν με τα εξής:
1. Οι θέσεις πωλητών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.
2. Θα πωλούνται νέες κατηγορίες προϊόντων (παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά). Οι πωλητές θα μπορούν να πωλούν περισσότερες από μια κατηγορία προϊόντων.
3. Θα υπάρχει χωροταξικός διαχωρισμός/ ξεχωριστά τμήματα για εμπόρους και παραγωγούς.
4. Αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις. Τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων και μη ασφάλιση εργαζόμενου. Φυλάκιση ενός έτους για πώληση δίχως άδεια.
5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά στο υπαίθριο εμπόριο.
6. Ηλεκτρονική βάση δεδομένων, από την οποία όσοι εκδίδουν άδειες (π.χ. δήμαρχοι, περιφερειάρχες) θα πρέπει να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.
«Θα αδειάσουν οι λαϊκές αγορές» τόνισαν έμποροι και παραγωγοί, που κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν λόγω οφειλών την άδειά τους, την ώρα που, όπως εξηγούν, όσο και αν θέλει κάποιος να είναι συνεπής, η κρίση και η αδιαφορία της Πολιτείας δεν του επιτρέπει ούτε τμηματικά να καλύπτει έστω και σταδιακά τις υποχρεώσεις του.
Της Ράνιας Μωραΐτη
neakriti.gr