Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για εξωκομματικούς υποψήφιους ευρωβουλευτές

lafazanis_144441402Αντιρρήσεις και διαφωνίες -κυρίως από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας του Παν. Λαφαζάνη – δεν επέτρεψαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει την επιλογή των εξωκομματικών προσωπικοτήτων που θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι υποψήφιοι (21 κομματικά στελέχη και 21 συνεργαζόμενοι εξωκομματικοί)  επιλέγονται από την ΚΕ με ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και επρόκειτο να ολοκληρωθεί τις πρωϊνές ώρες. Για τις εξωκομματικές προσωπικότητες αποφασίστηκκε να επιλεγούν αρχικά 15 και οι άλλοι 6 την Τετάρτη, αφ’ όσον επιτευχθεί συμφωνία για τους υποψηφίους.

Διαφωνίες υήρξαν και για το περιεχόμενο της εκλογικής πολιτικής διακήρυξης του κόμματος, η οποία εγκρίθηκε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία. Η Αριστερή Πλάτφόρμα ψήφισε λευκό, επειδή απορρίφθηκαν δύο τροπολογίες της. Η μία προέβλεπε την εκπόνηση σχεδίου για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Η ομάδα Λαφαζάνη επέμεινε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «ριζοσπαστικοποιηθεί».

Για τις 21 θέσεις των κομματικών υποψηφίων υπεβλήθησαν πάνω  από 50 υποψηφιότητες.

Αντιρρήσεις διατυπώθηκαν από την Αριστερή Πλατφόρμα για πολλά πρόσωπα τα οποία η περί τον Αλ. Τσίπρα ομάδα των «προεδρικών» πρότεινε να περιληφθούν στη λίστα των υποψηφίων ως συνεργαζόμενοι. Τα στελέχη της εναντιώθηκαν μεταξύ άλλων στην υποψηφιότητα  του οικονομολόγου, καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Βαρουφάκη. Θα την αποδεχθούν μόνον αν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ο επίσης καθηγητής οικονομολόγος  Κ. Λαπαβίτσας (ο οποίος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη.

Με επιφύλαξη από την Αριστερή Πλατφόρμα αντιμετωπίσθηκαν επίσης οι προτάσεις  υποψηφιότητας του δημοσιογράφου Στ.  και της  πρώην ευρωβουλευτού Μυρσίνης Ζορμπά, που υπήρξε στέλεχος του «εκσυγχρονιστικού» ΠαΣοΚ. Αντίδραση υπήρξε και στην υποψηφιότητα του  Κρίτωνα Αρσένη, λόγω της σχέσης του με τον Γιώργο Παπανδρέου, που τον είχε οδηγήσει στην ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ,

Oι 15 εξωκομματικές προσωπικότητες που επελέγησαν:

Κώστας Χρυσόγονος, Συνταγματολόγος
Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος
Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος
Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ
Ακης  Αρχοντόπουλος, ΕΥΑΘ
Κωνσταντίνα Κούνεβα, Συνδικαλίστρια
Θέμης Κοτσιφάκης, Πρόεδρος της ΟΛΜΕ
Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής και επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δήμητρα Μανώλη, Καθαρίστρια
Σατιχά Σουλεϊμάν, Ρομά
Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός

sofokleousin.gr