Πώς λειτουργούσαν τα κυκλώματα των διακινητών μεταναστών σε Ηράκλειο και Καλέσσα

lathrometanastes1Οργανωμένο και μεθοδικό ήταν το κύκλωμα του διακίνησης λαθρομεταναστών, που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στο Ηράκλειο, με δύο επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Καλέσα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο αστυνομικό μέγαρο, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Μιχάλης Καραμαλάκης, έκανε λόγο για 9 συλλήψεις διακινητών με διακριτούς ρόλους, 8 αλλοδαπών και ενός 45χρονου Έλληνα, ο οποίος μάλιστα είχε ξανά συλληφθεί για τον ίδιο λόγο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος”. Οι κατηγορίες με τις οποίες οδηγούνται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα στον εισαγγελέα, είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μη μόνιμων μεταναστών και διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα.

Στην επιχείρηση που πραγματοποίησε χθες η αστυνομία στα Καλέσσα, βρέθηκε ένα πιστόλι, 27 (!) κινητά τηλέφωνα, καθώς και ένα όχημα το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των μεταναστών οι οποίοι έφταναν τους 28 ανάμεσα τους και ένα ανήλικο παιδί.

‘Οπως είπε ο κ. Καραμαλάκης η “ταρίφα” είχε διαμορφωθεί από 2.500 έως 3.100 ευρώ, ενώ υπήρχαν… ειδικές τιμές για οικογένειες!

Οι μετανάστες έφταναν στο Ηράκλειο με το πλοίο της γραμμής και στη συνέχεια οι διακινητές τους έκρυβαν στα σπίτια προκειμένου αργότερα να τους .. σπρώξουν στο εξωτερικό με πλοιάρια κυρίως από τα νότια παράλια της Κρήτης τα οποία θεωρούνται εύκολη έξοδος από τη χώρα.

Συνολικά και στις δυο επιχειρήσεις που έγιναν σε Ηράκλειο και Καλέσα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 78 κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις συνεννοήσεις που γίνονταν ανάμεσα στους λαθρομετανάστες και τους διακινητές. Αυτά τα κινητά τηλέφωνα ίσως και να βοηθήσουν το έργο της ΕΛΑΣ στον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων ατόμων εφόσον εμπλέκονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι διακινητές που είχαν “στιβάξει” τους αλλοδαπούς στο σπίτι στα Καλέσα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους φοβόντουσαν μην τους χάσουν γι’ αυτό και τους φύλαγαν με ένα πιστόλι το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε. Χαρακτηριστικό του ότι δεν ήθελαν με τίποτα να τους χάσουν είναι το ότι το εξοχικό στο οποίο έκρυβαν τους μετανάστες ήταν … σιδηρόφραχτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση στα Καλέσσα στήθηκε μετά και τις ομολογίες των διακινητών της οδού Χριστομιχάλη Ξυλούρη.
Η αστυνομία εξετάζει και άλλα “πλοκάμια” του κυκλώματος, το οποίο χαρακτηρίζεται τεράστιο, ενώ για τα μικρά παιδιά, τα πιο αθώα θύματα στην υπόθεση, οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου κάνουν ότι καλύτερο, από πλευράς φροντίδας.

ekriti.gr