Πέρασε οριακά από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

vouliΜε απώλειες πέρασε το πολυνομοσχέδιο. Συνολικά 152 «ναι» στο πρώτο άρθρο και 151 «ναι» στο δεύτερο. Διαγραφή Ν. Κακλαμάνη από Σαμαρά. Οχι στο άρθρο για τράπεζες από ΓΑΠ και Απ. Κακλαμάνη. Ως 7 ημέρες το παστεριωμένο γάλα με τροποποίηση Χατζηδάκη.

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο. Ψήφισαν 288 βουλευτές.

Ναι στο πρώτο άρθρο (ΟΟΣΑ-κοινωνικό μέρισμα): 152

Ναι στο δεύτερο άρθρο (τράπεζες): 151

Ναι στο άρθρο τρία

Παρόν στο πρώτο άρθρο από Νικήτα Κακλαμάνη (που διαγράφεται από την Νέα Δημοκρατία με απόφαση Σαμαρά) και παρόν στο δεύτερο άρθρο (τράπεζες) από τον Απόστολο Κακλαμάνη. Οχι και από τον Γιώργο Παπανδρέου στο 2ο άρθρο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προχώρησε σε «ποινές» αλλά αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να εκδώσει ανακοίνωση για τη στάση των δυο ανδρών στην κρίσιμη ψηφοφορία αλλά και να ασκηθεί κριτική από μέλη του κόμματος.

Απόντες ήταν οι Ανδρέας Ψυχάρης και Αντζελα Γκερέκου που με επιστολές τους δήλωσαν πως θα ψήφιζαν «ναι», αλλά αυτές δεν μέτρησαν. Λοβέρδος και Αηδονής υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο.

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας». δήλωσε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή τη διαγραφή από την ΝΔ επειδή ψήφισε «παρών» για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου.

Η πρόταση μομφής

Τη συζήτηση στη Βουλή χαρακτήρισε το μπαράζ προτάσεων μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ που έγινε σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει τη συζήτηση και τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού οικονομικών και εν συνεχεία αφού το προεδρείο απεφάνθη αρνητικά κατέθεσε πρόταση μομφής και κατά του Προεδρείου της Βουλής. Για την τελευταία ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε ημέρα που συζητείται νομοσχέδιο. Το θέμα θα εξεταστεί τη Δευτέρα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή. Εξω από το κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η ΚΟ θα επανέλθει για να λάβει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Μίλησε για έγκλημα που συντελείται για άλλη μια φορά μέσα στη βουλή και υποστήριξε ότι στο κοινοβούλιο συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. «Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ . Στουρνάρα και αυτό ενώ η κυβέρνηση την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων».

Εν τω μεταξύ η Δημοκρατική Αριστερά δια του Φώτη Κουβέλη ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο.

Σαμαράς: Υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας η αξιωματική αντιπολίτευση

Θέση στις εξελίξεις πήρε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, ας σημειωθεί, ότι δεν είναι στο κοινοβούλιο. «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου.

Δεν της πέρασε.

Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».

Στουρνάρας: Ο κύριος Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει

Τηρήσαμε μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή μετά την πρόταση μομφής. Δεν πήραμε νέα μέτρα, αποκαταστήσαμε το τραπεζικό σύστημα και θέτουμε τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Εγινε προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, είπε. Η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται από το εξωτερικό. «Ο κύριος Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει».

Εκανε σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ δεν παίρνω επιδόματα για την κόρη μου είπε και δεν έχω σφετεριστεί δημόσιο χρήμα». Οπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει στο Eurogroup η Ελλάδα να πάρει το πράσινο φως για τη δόση.

Χατζηδάκης: Ως 7 ημέρες η διάρκεια ζωής στο παστεριωμένο γάλα

Νομοθετική βελτίωση με στόχο τους «αντάρτες» κατέθεσε ο Χατζηδάκης. Η βελτίωση για το γάλα προβλέπει ότι το παστεριωμένο έχει διάρκεια συντήρησης μέχρι 7 ημέρες. Η διάρκεια καθορίζεται από τη βιομηχανία και ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές. Ρύθμιση την οποία έσπευσε να «χαιρετήσει» ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, δίνοντας τέλος στην κόντρα.

Βλέπουμε και κίνημα υπέρ της ακρίβειας είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας ότι ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα σταματήσει να πληρώνει ο καταναλωτής 34% εγγυημένο κέρδος στους φαρμακοποιούς και θα πάψουν να είναι πανάκριβα τα βιβλία.

«Εχουμε μια αντιπολίτευση κουβαρντάδων. Είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν ακριβότερα προϊόντα. Οι καταναλωτές δεν είναι», υποστήριξε.

Το χρονικό των εξελίξεων

Αμεσως μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του Στουρνάρα, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά της Ελλάδας γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην εκταμίευση των χρημάτων που χρειάζεται η χώρα. Ο υπουργός αποδέχθηκε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης (μετά διευκρίνισε ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τη συνταγματικότητα του αιτήματος).

Λίγο αργότερα όμως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν δήλωσε, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματική και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να απορρίψει το αίτημα.

Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «η αντιπολίτευση είναι σε πανικό γιατί «φεύγουν οι βάρβαροι». Τώρα που απαιτείται εθνική ενότητα έχουμε μια ανάξια των περιστάσεων καταστρατήγηση των θεσμών». «Επειδή υπάρχουν θεσμοί και σύνταγμα είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το σύνταγμα και να ζητήσουμε από τον πρόεδρο του σώματος να απορρίψει το αίτημα για πρόταση μομφής ως απαράδεκτο», τόνισε.

«Ποιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά. «Ο υπουργός επικρατείας που λέει ότι αποδέχεται την πρόταση ή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που μετά από λίγα λεπτά λέει πως είναι παράνομη η πρόταση;»

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση φοβάται ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Υποστήριξε ότι υπάρχουν γνωμοδοτήσεις υπέρ της συνταγματικότητας της πρότασης που κατέθεσε το κόμμα. «Αν δεν τηρήσει το προεδρείο το γράμμα του κανονισμού και δεν δεχτεί την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου», τόνισε υποστηρίζοντας ότι θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Υπερ του να γίνει συζήτηση επί της πρότασης μομφής τάχθηκαν το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του είπε ότι διαφωνεί με την πρόταση μομφής καθώς η ευθύνη της κυβέρνησης είναι συλλογική και δεν πρέπει να εξειδικεύεται σε ένα πρόσωπο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά του πολυνομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης άφησε αιχμές στον Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι θα ασκήσει πρόταση μομφής στο προεδρείο. Δεν θα με εκβιάσει κανείς, τόνισε.

Οπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης έχει πάρει γνωματεύσεις οι οποίες σημειώνουν ότι πρόταση μομφής κατά υπουργού πριν περάσει το εξάμηνο δεν μπορεί να γίνει αν ο συγκεκριμένος υπουργός ασκεί κυβερνητική πολιτική παρά μόνο αν αφορά συγκεκριμένο προσωπικό θέμα για τον υπουργό.

Πρότεινε να ψηφίσει η ολομέλεια ώστε συνεχιστεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο κάτι που δεν έγινε μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσιπρας: Επιχειρείτε να εξαγοράσετε ψήφους

Είναι κοινοβουλευτικό έγκλημα αυτό που έγινε με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε με αυτό τον τρόπο στη Βουλή, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. «Επιχειρείτε διπλή εκκαθάριση: από την μια στις τράπεζες και από την άλλη στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις».

Ολοκληρώνετε με το χειρότερο τρόπο την εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καλείται να γράψει τις «ποιο μαύρες σελίδες της ιστορίας».

«Προσπαθείτε να ξεπουλήσετε τη χώρα κομμάτι κομμάτι μπας και γλιτώσετε στην συντριβή στις εκλογές του Μάη. Είναι ένα ντροπιαστικό δούνε και λαβείν με την τρόικα. Επιχειρείτε να εξαγοράσετε ψήφους και συνειδήσεις δίνοντας ένα επίδομα λίγο πριν τις εκλογές», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η κυβέρνηση κρύβει τι έχει υποσχεθεί στην τρόικα. Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου παραχωρούν την ελληνική οικονομία στα πολυεθνικά συμφέροντα, υποστήριξε. Με τα μέτρα καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή και ξεκληρίζονται οι μικροί παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει, γίνεται καθεστώς, μονιμοποιείται». Η κυβέρνηση φορτώνει «χασούρα» ως 12 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και οδηγεί σε συντάξεις των 360 ευρώ μέσα από την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων.

«Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κος Χατζηδάκης», αναρωτήθηκε ο κος Τσίπρας. Η παραμονή του αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης. Ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα ηθικής τάξης αποτελεί η παραμονή Στουρνάρα. Στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισπανία) το Δημόσιο πούλησε με κέρδος σημείωσε και προσέθεσε ότι αυτό που γίνεται συνιστά «κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου». Οι υπεύθυνοι θα κάτσουν στο σκαμνί, ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Αργά το βράδυ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με την τελική ετυμηγορία να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ.

Μετά και τις πληροφορίες ότι υπάρχει συμβιβαστική πρόταση για το θέμα του γάλακτος, το οποίο κυριάρχησε λόγω των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, διάχυτη είναι η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες κατά την ψηφοφορία και ότι το Eurogroup της Τρίτης στην Αθήνα θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπου θα εγκριθεί η δόση των 11 δισ, που όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, θα εκταμιευθεί μέχρι τις 17 Απριλίου.

Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος πάντως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφορμή –τι άλλο;- το γάλα, οι αλλαγές για το οποίο προβλέπεται να ανακοινωθούν κατά τη σημερινή συζήτηση.

Ποια πρόταση είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι επετεύχθη συμφωνία, η οποία προβλέπει να διατηρηθεί ο χρονικός περιορισμός στη «ζωή» του φρέσκου γάλακτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνήθηκε να μπει «πλαφόν» 7 ημερών στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από 5 ημέρες που είναι σήμερα, εξέλιξη που φαίνεται πως ικανοποιεί τους «αντάρτες».

Η αλλαγή αυτή, η οποία δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αλλάζει το πνεύμα των αλλαγών που προωθούσε το υπουργείο Ανάπτυξης και δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα γίνει αποδεκτή από τους δανειστές. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε στο Eurp2day.gr, το βράδυ του Σαββάτου πως «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι. Αν έχει υπάρξει εν τέλει συμφωνία θα το ξέρουμε αύριο (σ.σ. Κυριακή)».

Σημειώνεται ότι με βάση την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Χατζηδάκης: Το γάλα ημέρας δίνει πλεονέκτημα στην τοπική συνεταιριστική κοινωνία

Σε παρέμβασή του το Σάββατο στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο θέμα του γάλακτος, αναρωτήθηκε γιατί είναι καταστροφικό να μην έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην ΕΕ, και γιατί είναι αρνητική η εισαγωγή για πρώτη φορά του ελληνικού σήματος, και μάλιστα από το ελληνικό γάλα.

Σημείωσε, πάντως, πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της επιστήμης και της κοινής λογικής, με περιορισμένα περιθώρια λόγω της συμφωνίας με την τρόικα».

«Κάθε άλλο παρά σκοπό έχουμε να βλάψουμε την ελληνική αγελαδοτροφία. Το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα είναι αποδεικτικά των προθέσεών μας. Όμως δεν μπορούμε να αδιαφορούμε και για το ότι έχουμε ακριβότερο γάλα από τον κοινοτικό μέσο όρο», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το γάλα ημέρας χωρίς τη διαδικασία θέρμισης θα κυκλοφορεί στην τοπική αγορά δίνοντας πλεονέκτημα στην τοπική συνεταιριστική κοινωνία.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε παράλληλα πως το θέμα του γάλακτος ήταν ένα από τα θέματα που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε από την αρχή με την τρόικα και συνέχισε να το διαπραγματεύεται μέχρι την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Σε ότι αφορά το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δήλωσε πως ακόμα και αν δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, «τα μέτρα θα έπρεπε να τα ψηφίσουμε γιατί ήταν οφειλόμενες μεταρρυθμίσεις. Για το ακριβές του πράγματος, όταν ανέλαβα υπουργός ήταν ήδη μνημονιακή υποχρέωση. Είναι προαπαιτούμενη δράση γιατί είναι μια σημαντική παρέμβαση. Κάθε φορά είναι κάποιες τέτοιες σημαντικές παρεμβάσεις (όπως ήταν τα χρέη της ΕΥΔΑΠ ή ο κώδικας των δικηγόρων)».

«Προφανώς οι παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ δεν υπήρξαν για ούτε ένα δευτερόλεπτο Ευαγγέλιο για την κυβέρνηση», τόνισε. «Αρχικά 555 προτάσεις έφερε η ομάδα του ΟΟΣΑ. Έγιναν συζητήσεις και αφαιρέθηκαν κάποιες και περιοριστήκαμε στις 329. Παρουσιάστηκε η έκθεση δημόσια από τον ίδιο γενικό διευθυντή του ΟΟΣΑ, το ποιος την έχει συγγράψει την έκθεση φαίνεται, με ποιους μίλησε ο ΟΟΣΑ φαίνεται» σημείωσε. «Η αμοιβή του ήταν πράγματι 936.000 όσο ήταν το μισό έλλειμμα του ΟΣΕ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε το 82% των συστάσεων του Οργανισμού, όπως είχε προταθεί από τον οργανισμό και ένα 8% μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, τροποποιημένο.

Σ’ αυτό το 8% ανήκουν το γάλα και τα φάρμακα. Υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι αναμενόμενες. Δεν εκπλήττουν κανέναν. Έχουμε να κάνουμε με μικρότερα ή μεγαλύτερα προνόμια που είχαν διασφαλιστεί από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Οι παρατάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ψήφισαν υπέρ των προνομίων αυτών, αποφάσισαν να τα καταργήσουν και να κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα εξυπηρετείται το συμφέρον του καταναλωτή».

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε επίσης ότι «στην ανάγκη που έχουμε βρεθεί να μειώνουμε μισθούς, συντάξεις, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, να αποφύγουμε την χρεοκοπία, μέτρα σαν και αυτά είναι ένα είδος κοινωνικής πολιτικής».

Διαφωνούν Κασσής και Μωραϊτης

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές ξεκίνησε με την παραίτηση Μάξιμου Χαρακόπουλου να βαραίνει το κλίμα και τους αντιδρώντες βουλευτές για το γάλα, μεταξύ των οποίων οι Μ. Κασσής και Θ. Μωραϊτης να διατηρούν ενστάσεις.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κασσής επέμεινε στη θέση του, λέγοντας πως εάν δεν κατατεθεί η πρόταση του κ. Τσαυτάρη στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση, δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. «Κάνατε μεγάλο λάθος να πάτε εκβιαστικά στο βουλευτή και να τα βάλετε όλα σε ένα άρθρο, για να μην μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε όχι. Ακόμα και έτσι όμως, θα πω όχι γιατί αισθάνομαι κοροϊδία στον εαυτό μου, να μην αποτυπωθεί αυτό που συμφωνήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό», τόνισε. «Ακόμα και αυτό το δίλλημα ότι θα πέσει η κυβέρνηση, έχετε πρώτα εσείς την ευθύνη ως κυβέρνηση και μετά εγώ ως βουλευτής», συμπλήρωσε.

Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης επέμεινε στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος. «Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραϊτης. Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών μπιρ παρά».

Αλλαγές ζητούν και βουλευτές της Ν.Δ.

Βελτιωτικές αλλαγές ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.

Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα.

Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει. «Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Παραιτήθηκε ο Χαρακόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαροκόπος, εμμένοντας στη διαφωνία του για το γάλα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Ο ίδιος διευκρινίζει στο Euro2day.gr ότι παραμένει βουλευτής και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Η παραίτηση Χαρακόπουλου, με αιχμές για τη στάση του Κ. Χατζηδάκη είναι αποτέλεσμα του ότι δεν πέρασε η θέση να αποφασίζει επιστημονική επιτροπή για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλατος.

Στουρνάρας: Οι επενδυτές ψήφισαν Ελλάδα με τα λεφτά τους

Η επτάμηνη διαπραγμάτευση οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας, θυμίζοντας ότι τηρήθηκε η δέσμευση να μην υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα.

Είπε ότι οι εξελίξεις και η αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων αποστομώνουν όσους επιμένουν να μεμψιμοιρούν. Η πρόοδος αναγνωρίζεται από όλους και τις αγορές και αυτό φαίνεται από την πορεία των spreads.

Υπενθύμισε ότι η τρόικα παραδέχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα αλλά η ίδια παραδέχθηκε ότι υπάρχει περιθώριο και για να μοιραστεί «κοινωνικό μέρισμα». «Η χώρα έχει μόνο μια πρόκληση μπροστά της. Να επιταχύνει την αναπτυξιακή προοπτική και να μειώσει την ανεργία», δήλωσε.

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου που επιφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις και πρέπει να γίνει ευρύτερα αποδεκτό.

Στάθηκε στην επιτυχία των Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνοντας ότι αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. «Οι επενδυτές ψήφισαν με τα λεφτά τους», είπε και σημείωσε ότι μειώνεται το χρέος και καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό, καθώς θα επιστραφούν οι προνομιούχες μετοχές.

Για την επιστολή Αλμούνια είπε ότι θα την καταθέσει στην ολομέλεια. Η επιστολή, όπως σημείωσε ζητά να γίνεται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γεωργιάδης: Στα φαρμακεία διαφωνούν για μια… πόρτα

Η απεργία των φαρμακοποιών πρέπει να λήξει, γιατί ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό αδίκως, τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που τους αφορούν και σημειώνοντας πως οι φαρμακοποιοί “παρασύρθηκαν” σε αυτή την απεργία.

Αφού ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όντως από το Μνημόνιο και μετά, οι φαρμακοποιοί έχουν χάσει μεγάλο μέρος των παλαιών εισοδημάτων τους, όπως άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες της χώρας, επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα φαρμακεία στον πλανήτη είναι γιατί επρόκειτο για μια πάρα πολύ επικερδή επιχείρηση.

Αναφορικά με την ρύθμιση – για την οποία απεργούν οι φαρμακοποιοί – με την οποία επιτρέπεται να υπάρχει φαρμακείο εντός σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η μόνη διαφορά με την υφιστάμενη κατάσταση, όπου υπάρχουν φαρμακεία «κολλητά» σε σούπερ μάρκετ είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μια «εσωτερική πόρτα» κι αντί ο πελάτης να βγει από το σούπερ μάρκετ και να μπει στο φαρμακείο, απλώς θα μπαίνει από την πόρτα.

Εξήγησε ειδικότερα ότι θα είναι ξεχωριστή επιχείρηση αδειούχου φαρμακοποιού εντός των πληθυσμιακών κριτηρίων και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που «υπερασπίζονται την κλειστή πόρτα» λέγοντας πως το κάνουν «γιατί έχουν κλειστά μυαλά».

Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και δεν δέχθηκε μια σειρά μνημονιακών απαιτήσεων όπως η κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων, η αναδρομική μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από την 1η Ιανουαρίου του 2014, πληρωμή «κλόου μπακ», δυνατότητα να αγοράζουν και να ανοίγουν φαρμακεία μη φαρμακοποιοί, τα σούπερ μάρκετ και ανώνυμες εταιρείες.

 

euro2day.gr