Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τους πρόσφυγες του ’22

ekthesi fotoΕκατό τριάντα φωτογραφίες, από την άφιξη και την φιλοξενία των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Αττική και στα Χανιά, καθώς επίσης φωτογραφίες από την καθημερινότητά τους, σε κοινωνικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν σε δύο εκθέσεις.


H μία θα φιλοξενηθεί στο Γιαλί Τζαμισί και η δεύτερη στην εκκλησία του Αγίου Ρόκκου στην Σπλάντζια. Οι δύο αυτές  έκθεσεις με γενικό τίτλο “Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22”, θα εγκαινιαστούν την Κυριακή 30/3 στις 8μ.μ..

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή για τον σκοπό αυτό, ο αντιδήμαρχος Χανίων Δημήτρης Λειψάκης υπογράμμμισε ότι «εύχομαι να μην ξαναζήσει ποτέ η χώρα μας εποχές Μικρασιατικής καταστροφής και προσφυγιάς ξανά», ενώ η περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη σε θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης, Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη τόνισε  ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξενάμε ότι οι Μικρασιάτες που ήρθαν το 1922, βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη, την οικονομία και το πολιτισμό εν γένει της Ελλάδας».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της  Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος” Στέλλα Γκοτζάνη – Χαριτάκη πρόσθεσε ότι «η έκθεση φωτογραφίας αποικονίζει την καθημερινότητα των προσφύγων -όχι μόνο στα Χανιά- και την προσπάθειά τους για αποκατάσταση σε κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο, καθώς και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αννα Ενεπεκίδου «η έκθεση ξεκίνησε το 2006 στην Αθήνα με τίτλο “Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22”, με στόχο να καταγραφεί η υποδοχή και η αλλαγή που έγινε στην γεωγραφία και στην κοινωνία της Αττικής την εποχή εκείνη. Φωτογραφίες, έγγραφα, εφημερίδες και κειμήλια είχαν τότε εκτεθεί.

Στη συνέχεια όταν δεχτήκαμε προτάσεις για να παρουσιαστεί η έκθεση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, φυσικά δεν θα μπορούσε να παρουσιάζει τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν μόνο από την Αττική γη. Μαζεύτηκε λοιπόν καινούργιο υλικό και έτσι φάνηκε πως η εμπειρία της προσφυγιάς ήταν μια εθνική υπόθεση. Ετσι την έκθεση εδώ στα Χανιά την ονομάσαμε “Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22”».

Χανιώτικα Νέα