Πάρκο Γλυπτικής στη λίμνη της Αγιάς ;
Την προοπτική δημιουργίας Πάρκου Γλυπτικής στη λίμνη της Αγιάς, στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται για την αξιοποίηση του χώρου, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν προχθές το πρωί στο Νομαρχιακό Μέγαρο ο νομάρχης Χανίων και οκτώ καταξιωμένοι γλύπτες.
“Αποτελεί ένα μεγάλο όραμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων σε σχέση με το πάρκο στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης της Αγιάς και με εκθεσιακό κέντρο, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ όπως και η ποδηλατική διαδρομή από την Αγιά έως τον Πλατανιά.
Οι μελέτες σε συνεργασία με τον Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι σε εξέλιξη -πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν- και από τη στιγμή που θα πάρουν όλες τις εγκρίσεις που χρειάζονται ευελπιστούμε, ότι μέσα στους επόμενους μήνες το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να γίνει πράξη αυτό που έχουμε οραματιστεί” τόνισε ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης.
“Είχαμε μία πρόταση από καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και αφορά ένα παράπλευρο έργο στην περιοχή της Αγιάς, το οποίο αξιολογούμε.
Συζητάμε για ένα Συμπόσιο Γλυπτικής, το οποίο ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, όπου από αυτό το Συμπόσιο θα προκύψει ένα Πάρκο Γλυπτικής. Στη συνάντηση αυτή είχαμε την ευκαιρία, να συζητήσουμε με τους γλύπτες από την Αθήνα και από άλλα μέρη της Ελλάδας για το πως μπορεί να γίνει αυτή η προσέγγιση και ο συντονισμός. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην Αγιά, για να δούμε τον χώρο και να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες ώστε στον υπέροχο αυτό χώρο αναψυχής να υπάρχει και μια εικαστική παρέμβαση, που θα γίνει πόλος έλξης ξένων τουριστών και Ελλήνων επισκεπτών και θα συμβάλει στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού” επεσήμανε.
“Η εικαστική παρέμβαση τους δημόσιους χώρους σήμερα θεωρείται απαραίτητη. Η Αρχιτεκτονική σε συνεργασία με την Πολεοδομία μπορούν να προσθέσουν οφέλη στον φυσικό πλούτο κι όχι μόνο ως διακοσμητικά στοιχεία”, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι γλύπτες που συμμετέχουν στην προσπάθεια.
“Ο θεσμός των Συμποσίων Γλυπτικής είναι πολύ γνωστός. Με τον θεσμό αυτόν έχουν γίνει Πάρκα Γλυπτικής σε όλον τον κόσμο. Και, επίσης, είναι ένας τρόπος με σχετικά λίγα χρήματα να αποκτήσει ένας δημόσιος χώρος και μια πόλη ένα Πάρκο Γλυπτικής. Οι περισσότερες πόλεις μας σήμερα είναι κακοποιημένες, ερημωμένες και προσπαθούμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, να αναδείξουμε τον φυσικό, πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας” κατέληξαν.
[Χανιώτικα Νέα]