Προσάρτηση στη Ρωσία ψήφισε η βουλή της Κριμαίας

Members of Crimean self-defence units guard the Crimean parliament building in Simferopol March 6, 2014. European Union leaders were set to warn but not sanction Russia on Thursday over its military intervention in Ukraine after Moscow rebuffed Western diplomatic efforts to persuade it to pull forces in Crimea back to their bases. REUTERS/David Mdzinarishvili (UKRAINE - Tags: POLITICS MILITARY CIVIL UNREST)Ηλεκτρίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, η βουλή της Κριμαίας τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της απόσχισης της αυτόνομης περιοχής από την Ουκρανία και προσάρτησή της στην Ρωσία, μια απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου θα γίνει εσπευσμένα στις 16 Μαρτίου.

Το ψήφισμα του κοινοβουλίου αναμένεται να αυξήσει την ένταση την ώρα που η Δύση προσπαθεί να φέρει Μόσχα και Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την αποκλιμάκωση.

Υπουργός από το Κίεβο πάντως εξέφρασε την άποψη ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία θα ήταν αντισυνταγματική.

Εν αναμονή της επίσημης αντίδρασης του Κρεμλίνου στο αίτημα της ένωσης, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο ψήφισμα δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί χωρίς το «πράσινο φως» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμαγια την προσάρτηση ή όχι της Κριμαίας στην ρωσική ομοσπονδία με το οποίο θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί η απόφαση του κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, τα ερωτήματα που θα τεθούν μέσω του δημοψηφίσματος, θα είναι δύο:

α) Είστε υπέρ του να γίνει η Κριμαία, έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

β) Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας είναι τμήμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της με το Κίεβο προσδιορίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επισπεύδεται κατά ένα δεκαπενθήμερο, σε σχέση με την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το RT, θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν γνώμη και οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης, παρότι η πόλη απολαμβάνει ειδικό στάτους και δεν ανήκει επισήμως στην Κριμαία.

Πάντως ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Τατάρων της Κριμαίας, κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει «καμία νομική βάση».

Η αυτόνομη χερσόνησος, όπου κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο (Ρώσοι: 58,5% του πληθυσμού, Ουκρανοί: 24,4%, Τάταροι: 12,1% σύμφωνα με την απογραφή του 2001) έχει μετατραπεί σε νέο θέατρο συγκρούσεων μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας, Rustam Temirgaliev, δήλωσε ότι «οι μόνες νόμιμες ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Κριμαίας θεωρούνται οι ρωσικές. Οι ένοπλες δυνάμεις τρίτης χώρας, θεωρούνται δυνάμεις κατοχής. Συνεπώς οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιλέξουν: ή αφήνουν τα όπλα τους, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, διαλέγουν την ρωσική υπηκοότητα και εντάσσονται στον ρωσικό στρατό, ή αν δεν είναι σύμφωνοι, μπορούμε να τους προσφέρουμε ασφαλή μετάβαση από το έδαφος της Κριμαίας στην πατρίδα τους, την Ουκρανία».

ethnos