«Πακέτο» από την τρόικα περιμένουν οι τραπεζίτες

troika_11111Το δικό τους «πακέτο» περιμένουν οι τραπεζίτες από την τρόικα, η οποία συμφωνήθηκε χθες στο Eurogroup ότι θα καταφθάσει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πιθανότερο την Κυριακή.

Με αυτό τον επιτόπιο έλεγχο, οι τραπεζίτες περιμένουν ότι θα τελειώσει και το δικό τους… μαρτύριο αναμονής, καθώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με το σχέδιο που ήδη έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Η μακρά καθυστέρηση άφιξης της τρόικας στην Αθήνα έχει «βάλει στον πάγο» όλα τα σχέδια για γρήγορη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:

 

$11.       Ενώ τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που θα δείξουν ποιες είναι σήμερα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, είναι έτοιμα από τον Δεκέμβριο, η τρόικα έχει μπλοκάρει τη δημοσιοποίησή τους, εγείροντας φόβους ότι θα ζητήσει να υπολογισθούν οι ανάγκες με βάση το δυσμενές σενάριο για την οικονομία. Οι τραπεζίτες περιμένουν, πλέον, να επιβεβαιωθεί από την τρόικα ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σύμφωνα με το βασικό σενάριο και, ως εκ τούτου, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

 

$12.       Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Σύμφωνα με το σενάριο που είχε επεξεργασθεί η διοίκηση, η αύξηση θα καλύψει ανάγκες 2 δισ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον συμμετοχής έχουν εκδηλώσει δύο ισχυροί διεθνείς θεσμικοί επενδυτές.

 

$13.       Πέραν των τεστ, όμως, για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank απαιτείται και η νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει αύξηση σε τιμή αγοράς. Τούτο, διότι οι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αύξηση θέλουν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλή τιμή (0,30 ευρώ), ενώ το ΤΧΣ έχει αγοράσει τις δικές του μετοχές σε πολύ υψηλότερη. Χωρίς αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» η τρόικα, η αύξηση δεν μπορεί να προχωρήσει.

 

$14.       Για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των άλλων τριών συστημικών τραπεζών απαιτείται συμφωνία με την τρόικα και επί των άλλων διατάξεων που θα ενσωματωθούν στο νομοθέτημα για τη λειτουργία του ΤΧΣ. Κρισιμότερη είναι αυτή που θα δίνει το δικαίωμα στο Ταμείο να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο της αγοράς, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν τράπεζες. Αυτή η διάταξη θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να κάνει δημόσιες προσφορές για να αποκτήσει warrants από ιδιώτες μετόχους τραπεζών με αντάλλαγμα μετοχές.

 

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει ότι όλα τα ανοικτά θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα θα έχουν διευθετηθεί πριν αναχωρήσει από την Αθήνα η τρόικα, στις 7 Μαρτίου. Για την κυβέρνηση η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών συνδέεται και με τη δυνατότητα να ανακτηθούν σημαντικά ποσά από αυτά που έχουν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι μπορούν να ανακτηθούν 15 δισ. ευρώ, αλλά «κρυφή» επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι το ποσό να είναι μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ.

banksnews.gr