Η Κρήτη αποχαιρέτισε το μακαριστό Ιεράρχη Άνθιμο

Ο καύσωνας δεν εμπόδισε τους Ρεθυμνίους να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ιεράρχη τους που κηδεύτηκε χθες το πρωί.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό, χοροστατούντων του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, που εκπροσωπούσε το οικουμενικό πατριαρχείο και του επισκόπου Γενναδίου εκπροσώπου του Πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης και ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής, οι βουλευτές του νομού Μανόλης Όθωνας (ΠΑΣΟΚ) και Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ), ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος, οι νομάρχες Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης και Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο βουλευτής Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.


Τιμώ το πνευματικό μου παιδί

Στον επικήδειο λόγο του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, αναφέρθηκε με θέρμη στον εκλιπόντα, όταν τον γνώρισε φοιτητή, κατά κόσμον Γεώργιο Συριανό.

«Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω και να αντικρίσω το πνευματικό μου παιδί που το οδήγησα στα πρώτα του βήματα στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας» είπε εμφανώς συγκινημένος.

Ο εκπρόσωπος του πατριάρχη Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου επίσκοπος Γεννάδιος, μετέφερε τα συλλυπητήρια όλης της εκκλησιαστικής κοινότητας της αφρικανικής ηπείρου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον εκλιπόντα ως ευγενή με αίσθημα καθήκοντος ιεράρχη, ο οποίος κοσμούσε όχι μόνο την εκκλησία της Κρήτης αλλά όλη την ορθόδοξη εκκλησία.

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης και πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου κ.κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε σε όλο το πνευματικό και εκκλησιαστικό έργο του μακαριστού Άνθιμου, αποχαιρετώντας όπως είπε έναν άξιο ποιμενάρχη αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Πορεία ευλογημένη και συνδεδεμένη με την αγάπη του προς την Παναγία, επέδειξε ο επίσκοπος, τόνισε, επιδεικνύοντας παράλληλα μεγάλη αντοχή την περίοδο της δοκιμασίας της υγείας του σηκώνοντας το σταυρό του με υποδειγματικό τρόπο. Όλοι όσοι προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή -πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης- είναι άξιοι της ευγνωμοσύνης της εκκλησίας… Εμείς σήμερα τον κατευοδώνουμε για την αιώνια ζωή.

Βαριά κληρονομιά για όποιον διαδεχθεί τη θέση του μητροπολίτη στο Ρέθυμνο, χαρακτήρισε ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργης Παπαδάκης το έργο και την παρουσία του μακαριστού. Απλός, ευχάριστος, χαρισματικός, ανήσυχο πνεύμα που ενέπνεε τους νέους, πνευματικός ηγέτης που χάριζε γαλήνη ήταν ο ποιμενάρχης, όπως ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο νομάρχης Ρεθύμνου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου μίλησε για την ευπρέπεια και την ευρυμάθεια του επισκόπου, ενώ πάντα θα θυμόμαστε όλοι μας -όπως ανέφερε- την ψυχική του δύναμη και το ακλόνητο θάρρος που επέδειξε στην περιπέτεια της υγείας του.

περισσότερα εδω