Γλυκοκοιτάζουν προς Κίσαμο – Κολυμπάρι;
Στην Τράπεζα Πειραιώς και, ενδεχομένως, σε τουριστικό επιχειρηματία της ανατολικής Κρήτης περνά στην ουσία η ιδιοκτησία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου!
Με τη χορήγηση του νέου δανείου των 15 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο πολλοί πανηγύρισαν θεωρώντας το ως τη «σωτηρία» της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας, η Τράπεζα απέκτησε στην πραγματικότητα τον έλεγχο των οικονομικών και το μάνατζμεντ της ΕΑΣΗ. Ήδη το μάνατζμεντ ασκείται από ομάδα οικονομολόγων της Πειραιώς, στην οποία συμμετέχουν και δύο επιστήμονες του Ηρακλείου.
Στην ευθύνη της ομάδας δεν είναι μόνο η καταγραφή της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης της οργάνωσης, αλλά και η διατύπωση ενόςmaster plan για τη συνολική λειτουργία, τη δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, την εκποίηση ή ενοικίαση εγκαταστάσεων αλλά και την επιλογή της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ένωση τόσο σε σχέση με τους συνεταιρισμούς και τους συνεταίρους, όσο και με τα αγροτικά προϊόντα. Αυτό που θεωρείται περίπου βέβαιο είναι ότι το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ, που αυξάνει τις δανειακές υποχρεώσεις της ΕΑΣΗ προς την Τράπεζα Πειραιώς στα 73 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί οι επείγουσες οφειλές της οργάνωσης (μισθοδοσίες, προμηθευτές, κάλυψη επιταγών και φυσικά στην ίδια την Πειραιώς) κυμαίνονται στα 100 εκατ. ευρώ. Εφόσον οι συνεταιριστικές οργανώσεις, και με την προσαρμογή της νομοθεσίας, περάσουν στον έλεγχο της Πειραιώς ή άλλων ιδιωτών επενδυτών, το ερώτημα είναι: τι ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι αγρότες; Προφανέστατα οι συνεταιριστικές οργανώσεις, λόγω της κακής πολιτικής διοικήσεων και κράτους, έφτασαν σε αδιέξοδα, όμως σε κάθε περίπτωση είχαν τη σχέση με τον παραγωγό. Ωστόσο, καθώς στην Ελλάδα του 2014 σχεδόν τα πάντα έχουν «περάσει» στις Τράπεζες ή σε ιδιώτες, αν αυτό συμβεί –όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα- και με τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τότε ο ρόλος των αγροτών μέσα σ’ αυτές θα πάψει να υπάρχει.
Με βάση τα παραπάνω, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το μέλλον και της Ένωσης Κυδωνίας – Κισάμου, η οποία επίσης έχει μπει κατά καιρούς στο μικροσκόπιο Τραπεζών και ιδιωτών. Μέχρι σήμερα –και στην περίπτωση αυτή- φρένο στα σχέδια τους βάζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις οργανώσεις. Όμως αν αυτό αλλάξει τότε είναι βέβαιο ότι και η δική μας Ένωση θα βολιδοσκοπηθεί είτε από κάποιες Τράπεζες είτε από ιδιώτες. Και μην ξεχνάμε ότι η «προίκα» των πρώην Ε.Α.Σ. Κισάμου και Κολυμπαρίου κάθε άλλο από αμελητέες είναι. Συγκεκριμένα η περιουσιακή κατάσταση της Ε.Α.Σ. Κυδωνίας – Κισάμου είναι: δύο οινοποιεία σε Τράχηλα Κισάμου και Κολυμπάρι, οι διοικητικές, εμπορικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Καστέλλι, τα συσκευαστήρια σε Μάλεμε και Αγιά, το τυποποιητήριο στο Κολυμπάρι, τα σουπερ μάρκετ σε Μάλεμε και Καστέλλι (έχει παραχωρηθεί στο ΙΝΚΑ τα τελευταία χρόνια), τα πρατήρια αγροεφοδίων σε Κολυμπάρι και Καστέλλι και μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι σε Μάλεμε, Αγιά, Κολυμπάρι και Καστέλλι. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της Ε.Α.Σ. Κυδωνίας – Κισάμου βρίσκεται σε Καστέλλι, Τράχηλα και Κολυμπάρι.
neoiorizontes-press.blogspot.gr/