Ξέρετε τους Gadjo Dilo;
Οι Gadjo Dilo είναι ένα συγκρότημα, που ακούγοντάς το ανοίγει η καρδιά σου. Ακούς τις πενιές του Τσιτσάνη και του Χιώτη που γνωρίζεις καλά μαζί με τη gypsy swing κιθάρα του Django Reinhardt.
Μέσα στο πολύχρωμο σύμπαν της μουσικής τα τραγούδια και οι ήχοι συνδέονται, φωτίζονται από μια νέα μελωδία. Ένα καινούργιο παιχνίδι γεννιέται. Έχει ήχο και εικόνα. Τους συναντήσαμε και μας εξήγησαν ακριβώς από που προέρχεται όλο αυτό το κέφι
Θα συστηθείτε;
Να σας συστηθούμε: είμαστε οι Gadjo Dilo, μια γελαστή οικογένεια μουσικών, Ο Κώστας, ο Σωτήρης, ο Νίκος, ο Σέργιος, ο Γιώργος και η Ηλιάνα. Κι αν τα θέλετε ολόκληρα: Κώστας Μητρόπουλος – κιθάρα, Σωτήρης Πομόνης – κιθάρα, Νίκος Βλάχος (Tattoo) – κοντραμπάσο, Σέργιος Χρυσοβιτσάνος – βιολί, Γιώργος Τσιατσούλης – ακορντεόν, Ηλιάνα Τσαπατσάρη – φωνή. Μας συνδέουν μουσικοί και φιλικοί δεσμοί, άλλοι νεότεροι κι άλλοι που κρατούν πολλά χρόνια. Με την τωρινή σύνθεση βρισκόμαστε εδώ και περίπου δύο χρόνια, όμως ο πυρήνας της παρέας σχηματίστηκε αρκετό καιρό πριν, ξεκινώντας τις μουσικές συνευρέσεις του το 2009.
Τι ήχους παντρεύετε;
Τι κάνουμε: πειραματιζόμαστε πάνω στη gypsy jazz μουσική, αναζητώντας τρόπους να την παντρέψουμε με τους ήχους και τα χρώματα της ελληνικής μουσικής. Μέχρι στιγμής το πείραμα δείχνει να πετυχαίνει. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ που φέρει τον τίτλο “Manouche de grec”, μέσα στο οποίο ενορχηστρώνουμε και επαναδιατυπώνουμε στο πλαίσιο της gypsy jazz δέκα κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου, ρεμπέτικα και λαϊκά, αυτοσχεδιάζουμε πάνω στις φόρμες τους, παίζουμε με το ρυθμό και την αρμονία, αφηγούμαστε λίγο διαφορετικά την ιστορία τους και σας καλούμε να απολαύσετε αυτό το πάντρεμα απενοχοποιημένα και με ερευνητική διάθεση.
Αυτό ήταν μια ιδέα για να σας διαφοροποιεί από τους άλλους ή μια επιθυμία;
Όταν μιλάμε για καλλιτεχνική επιθυμία, η φράση “είχα μια ιδέα” δεν αρμόζει! Δεν είναι ιδέα, δεν περνά από διαδικασία σκέψης, αλλά είναι μια έντονη επιθυμία που έρχεται και σε συναντά στον ύπνο σου, στον ξύπνιο σου, στη βόλτα σου, στο ντους, στο τραπέζι, και σε τσιγκλάει να ασχοληθείς μαζί της! Η αγάπη μας λοιπόν για αυτό το μουσικό στυλ (gypsy jazz) μας τσίγκλισε και μας ώθησε στη χρόνια ενασχόληση με αυτό: στο παίξιμο και στη μελέτη. Πολύ παίξιμο, πολλή μελέτη, γιατί πρόκειται για ένα είδος που βασίζεται στη δεξιοτεχνική ερμηνεία, στον αυτοσχεδιασμό και στην επικοινωνία και διάδραση των μελών της μπάντας σε κάθε σημείο του κομματιού.
Τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά και η τζαζ που συναντιούνται;
Η μελέτη ενός στυλ μουσικής περιλαμβάνει και την ενασχόληση και μαθητεία του μουσικού με το ρεπερτόριο του στυλ αυτού: με την ιστορία του και το υλικό μέσα από το οποίο εκφράστηκε. Στη jazz μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου αποτελείται συνήθως από επανεκτελέσεις-επαναδιατυπώσεις ήδη γνωστών μουσικών κομματιών, αυτοσχεδιασμό και παιχνίδι πάνω στις φόρμες τους, και την παραγωγή κάθε φορά ενός μουσικού έργου που στέκεται από μόνο του και προωθεί τη μουσική ενα βηματάκι προς τα μπρος. Αυτός ο μηχανισμός είναι που μας ώθησε στο να πειραματιστούμε με κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου κατά τον ίδιο τρόπο. Τα παλιά ρεμπέτικα και λαϊκά δεν είναι μόνο “αγαπημένα στο κοινό”, αλλά αποτελούν συνθέσεις μεγάλων μαστόρων και αξίζουν χίλιες φορές να εξερευνηθούν μουσικά με τον τρόπο που εξερευνά ένας μουσικός της jazz ένα jazz standard. Στις μουσικές μας παραστάσεις λοιπόν καλύπτουμε μεν ένα μεγάλο φάσμα από το ρεπερτόριο της gypsy jazz, για να δώσουμε στον ακροατή μια γεύση αυτής της ιστορίας, όμως προσφέρουμε και την προσαρμογή των ελληνικών ήχων και χρωμάτων σε αυτό το πλαίσιο με έναν τρόπο οικείο και ευχάριστο στο άκουσμα.
Το κοινό εξοικειώνεται με αυτό το ρεπερτόριο, πως αντιδρά;
Βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση από το ελληνικό και ξένο κοινό, και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά. Στα live μας όλοι συμμετέχουν με τον τρόπο τους, άλλοι σιγοτραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, άλλοι απολαμβάνοντας το διεξιοτεχνικό παίξιμο των οργάνων και άλλοι διαπιστώνοντας το οτι τελικά η μουσική αυτή δεν είναι πολύ μακριά από τα δικά τους ακούσματα. Να τονίσουμε εδω πως στη μουσική δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το “τι” όσο το “πως”. Κάποιος που έχει συνηθίσει να ακούει ένα τραγούδι του Τσιτσάνη με συγκεκριμένο τρόπο μπορεί αρχικά να αισθανθεί άβολα με τη διασκευή μας, όμως να είστε σίγουροι οτι θα εξοικειωθεί άμεσα, παρακολουθώντας έξι μουσικούς επί σκηνής να διαχειρίζονται αυτο το κομμάτι με σεβασμό και αγάπη, να καταθέτουν λίγη από την ψυχή τους στην ερμηνεία του και να χαίρονται πραγματικά που βρίσκονται μαζί εκεί για να το αφηγηθούν.
Παρακολουθείτε την ελληνική μουσική σκηνή; Τι σας αρέσει, τι δε σας αρέσει;
Η ελληνική μουσική είχε πάντοτε και έχει και στις μέρες μας να επιδείξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες: από ταλαντούχους συνθέτες και στιχουργούς μέχρι καταπληκτικούς δεξιοτέχνες σε όλα τα όργανα, τραγουδιστές που προσφέρουν συγκινητικές ερμηνείες και μουσικά σύνολα που με μεράκι και καρδιά φτιάχνουν και παίζουν τη μουσική τους. Το τι δε μας αρέσει σε μερικές από τις εκφράσεις της ελληνικής μουσικής σκηνής είναι προφανώς αυτό που μας απωθεί και στην κοινωνική μας ζωη: η προχειρότητα, η προσποίηση, το να λείπει το μεράκι και η μαστοριά.
Στο λάιβ στο Gazarte, τι θα δούμε;
Έχουμε ετοιμάσει για σας μια μουσική παράσταση που θα ταξιδέψει τον ακροατή στους ήχους και την ιστορία της gypsy jazz, μέσα από κομμάτια που εισήγαγε ο “πατέρας” του στυλ Django Reinhardt και οι συνεχιστές του, περνώντας για λίγο από τα αμερικανικά jazz standards και γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου και κάνοντας στάση στις αγαπημένες δημιουργίες του Τσιτσάνη, του Μπαγιαντέρα, του Ζαμπέτα, του Δερβενιώτη. Με κέφι, ενέργεια, τολμηρούς αυτοσχεδιασμούς, παθιασμένες τσιγγάνικες μελωδίες και τη ρυθμική ζωντάνια του swing που δε μπορεί παρά να ξεσηκώσει σε χορό!
Ας μας πείτε και τα σχέδιά σας.
Συνεχίζουμε τις συναυλίες στην Ελλάδα με σκοπό να συστηθούμε καλύτερα σε μεγαλύτερο κοινό και να παρουσιάσουμε το σύνολο της δουλειάς μας και σε ανθρώπους που ίσως είχαν μόνο τη δυνατότητα να ακούσουν ένα τραγούδι μας στο ραδιόφωνο. Δουλεύουμε πάντα πάνω σε νέο υλικό (και πολλές φορές το “δοκιμάζουμε” στις παραστάσεις μας), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κατασταλάξει στο πώς θα είναι η επόμενη δισκογραφική μας δουλειά. Προς το παρόν απολαμβάνουμε το παίξιμο και την εξερεύνηση, και φυσικά την παρέα -μουσική και φιλική- ο ένας του άλλου! Φωτογραφίες: Μαρίλη Ζάρκου
www.lifo.gr