Πνεύμονας πολιτισμού ο «Μουσικός Καρπός» για το Ρέθυμνο. Μουσική παράσταση με τη Γεωργία Νταγάκη – 5/2

th67a886e6-3113-cca8-a2c7-000058cb7382_mousikos karposΟ Μουσικός Καρπός είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο, πραγματοποιώντας μουσικές εκδηλώσεις.

. Στοχεύει στη θετική ενεργοποίηση των παιδιών, τη μεταξύ τους συνεργασία πέρα από τις όποιες διαφορές τους και, εν τέλει, την επαφή τους με την ποιοτική μουσική διαφόρων εποχών και πολιτισμικών ιδιωμάτων. Διοργανώνει μουσικές παραστάσεις που σκοπός τους είναι να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της πόλης μας να γνωρίσει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ανθρώπους που έχουν το όραμα της δημιουργίας, καθώς και αξιόλογους ερμηνευτές.

  «Άξονας του εγχειρήματος ήταν η μεταλαμπάδευση των γνώσεων και των εμπειριών που μας χάρισε απλόχερα η μουσική, αλλά και η διαμόρφωση των χαρακτήρων των παιδιών, μέσω της συνεργασίας, της πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας, της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης και της προσήλωσης σε έναν κοινό στόχο, αξίες που αυτονόητα συνδέονται με την απόκτηση της μουσικής παιδείας», μας λέει ο πρόεδρος του Μουσικού Καρπού, Αντώνης Μαυράκης.
  Τα μαθήματα μουσικής, ή αλλιώς οι πρόβες, γίνονται κάθε Σάββατο 5-6:30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 2ου Δημοτικού Ρεθύμνου υπό την συνεχή επίβλεψη και μουσική εκτέλεση του κ. Αντώνη Μαυράκη στην τρομπέτα και της κυρίας Ελένης Αλεξαντωνάκη στα πλήκτρα. Έτσι προγραμματίζουν και πραγματοποιούν συναυλίες με έργα καταξιωμένων συνθετών από το ελληνικό και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τη συμμετοχή της Παιδικής – Νεανικής Δίφωνης Χορωδίας του Μουσικού Καρπού, καθώς και άλλων συνεργατών-μουσικών.
  Η ώρα είναι έξι και τα παιδιά του Μουσικού Καρπού βρίσκονται στις θέσεις τους με τους στίχους ανά χείρας. Ακούν πρώτα τα τραγούδια και μετά παίρνουν κατευθυντήριες οδηγίες από τους καθηγητές τους κ. Αντώνη Μαυράκη και κυρία Ελένη Αλεξαντωνάκη. Αγόρια και κορίτσια, από 6 έως 17 ετών, 96 μαθητές συνολικά από σχολεία της πόλης, που αγαπούν τη μουσική.
Οι ήχοι του αρμόνιου και της τρομπέτας ξεκινούν και τα παιδιά αρχίζουν το τραγούδι. Πρώτα σοπράνο, μετά άλτο κι έπειτα όλοι μαζί. Κάπου μπερδεύονται, σταματούν, το ξαναπιάνουν από την αρχή. Μέχρι το αποτέλεσμα να είναι έξοχο. Αφήνουν αυτό το τραγούδι, ξεκινούν το άλλο. Ξανά σοπράνο, έπειτα άλτο και όλοι μαζί. Μέχρι που η Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων γίνεται μουσική πανδαισία, ονειρικός μουσικοχώρος, με τις φωνές των παιδιών, ψηλές και χαμηλές, να δημιουργούν ένα ατελείωτο παιχνίδισμα. Πρόσωπα άλλα σίγουρα, άλλα αγχωμένα, άλλα κουρασμένα, κυρίως όμως πρόσωπα που αγαπούν αυτό που κάνουν.
Η ώρα του μαθήματος τελείωσε για αυτό το Σάββατο. Παίρνουν απουσίες και ξαναξεκινούν το τραγούδι, για να βγουν φωτογραφία από τα «Ρ.Ν.». Μας χαρίζουν κι ένα συγκεκριμένο κομμάτι με κέφι, ζωντάνια και χαμόγελο, πριν φύγουν.
«Σκοπός μας η πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών»
  Η πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών της πόλης, είναι σκοπός και στόχος του Μουσικού Καρπού, επισημαίνει στα «Ρ.Ν» ο πρόεδρός του, Αντώνης Μαυράκης.
  «Επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας είναι οι μαθητές των σχολείων, όπως επίσης και οι συνεργασίες με ντόπιους καλλιτέχνες. Σκοπός μας να δώσουμε βάση στην πολιτιστική εκπαίδευση των μαθητών της πόλης. Προετοιμάζουμε και πραγματοποιούμε συναυλίες από μεγάλους καλλιτέχνες, κυρίως έλληνες, αλλά και ξένους κι έχουμε συνεργαστεί με επαγγελματίες μουσικούς των μεγαλύτερων ορχηστρών της Ελλάδας. Η βοήθεια από ορισμένους γονείς των μαθητών μας είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των στόχων μας και τους ευχαριστούμε πολύ για την στήριξή τους. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Ελένη Αλεξαντωνάκη, που ως μαθήτρια ήταν στην παιδική χορωδία του Μ. Κ. και συμμετείχε στις συναυλίες και τις εκδηλώσεις μας, η οποία μετά από χρόνια σπουδών στη Μουσική έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του Μ.Κ. και με την παρουσία της συμβάλλει στην επίτευξη τον στόχων μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες του Μ.Κ., χωρίς τους οποίους δεν θα είχαν την ίδια επιτυχία οι συναυλίες μας».
  Από την πλευρά της, η πιανίστρια Ελένη Αλεξαντωνάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» λέει:
  «Η σχέση μου με τον Μ.Κ. δεν είναι καθαρά επαγγελματική. Είναι πλέον ένα κομμάτι της ζωής μου, από τα πιο σημαντικά. Όταν ήμουν μικρή συμμετείχα στην χορωδία του Μ.Κ., έπαιρνα μέρος στις συναυλίες μέχρι τα 17 μου χρόνια. Τώρα πια συνεργάζομαι, συμμετέχω ενεργά και προετοιμάζω μαζί με τον κ. Μαυράκη τα παιδιά για τις συναυλίες. Κάνουμε αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες, συναυλίες για τα Χριστούγεννα, μουσικές παραστάσεις και διάφορες άλλες μουσικές εκδηλώσεις.»
 
«Αναφορά στον Γκρέκο»
  Ο Μουσικός Καρπός, διοργανώνει την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ., στο Σπίτι Πολιτισμού, μια σπουδαία εκδήλωση με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για μία παράσταση λόγου και μουσικής βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο». Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά και το Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, την ωραία Ελένη του Ομήρου. Συμμετέχει ο μουσικός Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες/ ενορχήστρωση).
  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
  Ο Μουσικός Καρπός όμως, ετοιμάζεται πυρετωδώς τόσο για την Πασχαλινή του συναυλία, όσο και για την συναυλία που θα πραγματοποιήσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς με δημιουργίες των Τσιτσάνη-Καλδάρα.

rethymnoguide.gr