Σαράντα μπλόκα σχεδιάζουν οι αγρότες

agrotes1Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προχωρούν για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζεσταίνουν τις μηχανές τους, καθώς ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος παραγωγής και τα δάνεια.

Όπως υπολογίζεται περίπου 30 με 40 μπλόκα θα στηθούν από τη Δευτέρα σε διάφορα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών, καθώς επίσης και σε διάφορους κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας, αφού οι αγρότες συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων.

Το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι και πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, θα στηθεί την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική Αθήνας – Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, ενώ στον Έβρο η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα.

Δυναμικά όμως ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της Ημαθίας, οι οποίοι τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κολούρας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο πρόεδρος των αγροτών Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, όσον αφορά την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται για σειρά μέτρων, όπως τα φορολογικά, αλλά και ζητήματα που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής και τα δάνεια.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τη Δευτέρα από τις 10.00 το πρωί και οι αγρότες της Αχαΐας, καθώς και οι αγρότες-μέλη των τοπικών Ενώσεων, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση των αγροτικών τους οχημάτων στην Πατρών-Πύργου στη διασταύρωση της Κάτω Αχαγιάς, στην Πατρών-Τριπόλεως στο ύψος του Κουρλαμπά και στο Αίγιο στη Γέφυρα του Μεγανίτη.

Οι αγρότες αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ στο δρόμο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερφορολόγησηπου τους επιβάλλεται, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Από τα βασικά αιτήματα των αγροτών του νομού είναι μεταξύ άλλων, να μην καθιερωθούν τα βιβλία εσόδων εξόδων για συναδέλφους τους με ετήσιο τζίρο που να μην υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επιπλέον, «κούρεμα» 30% για δάνεια έως και 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα γεωργικά προϊόντα και κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΚΑΠ.

Το Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης είχε προαναγγείλει από την 25η Agrotica, πως θα υπάρξει νέα διευκρινιστική εγκύκλιος, η οποία θα αφορά σε επιμέρους ζητήματα που θα ελαστικοποιούν το μέτρο για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες και αναμένεται να εκδοθεί ακόμη και αύριο από το υπουργείο Οικονομικών.

paraskhnio.gr