Με διψήφια αύξηση οι προκρατήσεις από τους τουρίστες

1369443034Τι δείχνουν τα μηνύματα που φτάνουν στον ΣΕΤΕ από τους τουρ οπερέιτορς

Με διψήφια αύξηση προχωρούν οι προκρατήσεις στον τουρισμό, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις των σημαντικότερων τουρ οπερέιτορς και αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προοπτικές του τουρισμού για το 2014, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές με την προϋπόθεση της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας.

Το ΣΕΤΕ εκτιμά ότι το 2014 οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 18 εκατομμύρια, ίσως και τα 185 εκατομμύρια και τα άμεσα έσοδα τα 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα σύμφωνα με μελετη για τον οδικό χάρτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με ορίζοντα το 2021-2023 η χώρα θα επιτύχει 22-24 εκατομμύρια αφίξεις και 18-19 δισ. ευρώ, άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 επιπλέον μονάδες στο σημερινό ΑΕΠ, δημιουργώντας παράλληλα 300.000 θέσεις εργασίας.

Ο ΣΕΤΕ ζητά τη λήψη σειράς μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού με 10 παρεμβάσεις.

Οι δέκα παρεμβάσεις

Μείωση ΦΠΑ ακτοπλοΐας στο 6,5% για επιβάτες, 13% για αυτοκίνητα. Μείωση ΦΠΑ τελών μαρινών στο 6,5%. Σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο και λοιπά φορολογικά θέματα ως προτάσεις ΣΕΤΕ προς Υπουργό Οικονομικών.

Χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλών χρήσεων ως εξής: Πρώτη επίσκεψη στη χώρα χορήγηση βίζας μίας χρήσης, δεύτερη επίσκεψη πολλαπλής ενός έτους, τρίτη επίσκεψη πολλαπλής τριών ετών. Ανταποδοτικά οφέλη από τον διαμεσολαβητή πάροχο προς τον ΕΟΤ και την Marketing Greece για την προβολή της χώρας και των τουριστικών της προϊόντων. Βελτίωση στις διαδικασίες χορήγησης βίζας σε σχέση με την κρουαζιέρα. Πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας για απλή, ηλεκτρονική χορήγηση βίζας Σένγκεν.

Άνοιγμα από 01.04.14 έως 31.10.14 των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (90% της συνολικής επισκεψιμότητας) από 08:00 έως 20:00. Από το 2015, μείωση κόστους εισόδου για την περίοδο 01.11 μέχρι 31.3 με παράλληλη λελογισμένη αύξηση από 01.04 μέχρι 31.10. Πλήρης ανταποδοτικότητα της επιπλέον δαπάνης φύλαξης από τα επιπλέον έσοδα.

Αναδιοργάνωση ΤΑΠΑ στο μοντέλο του British Heritage, με βάση τη σχετική μελέτη.

Ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος από τον ιδιωτικό τομέα στον τουρισμό.

Άμεση χαρτογράφηση των μαρινών και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Ψήφιση το ταχύτερο του νόμου του θαλάσσιου τουρισμού, τον οποίο έχει επεξεργασθεί το ΥΕΝ, ώστε να ισχύσει με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Μείωση χρεώσεων Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης, παράλληλα με συντονισμό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του εξαιρετικά σημαντικού για τον τουρισμό έργου βέλτιστης ιδιωτικοποίησης των περιφερεια- κών αεροδρομίων.

Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ. ευρώ π.χ. σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και τα διακρατούν για μία δεκαετία (μοντέλο Μάλτας).

patris.gr