«Πέθανε η ανάπτυξη», είπε ο Αγγ. Φιλιππίδης μετά τις εξελίξεις με τα δάνεια του ΤΤ

YToyOntzOjM6InNyYyI7czozODoidXBsb2Fkcy9maWxlcy0yL0RpYWZvcmEvRmlsaXBwaWRpcy5qcGciO3M6MToidyI7aTo0MDA7fQΓια «θάνατο της ανάπτυξης» μετά από τις χθεσινές εξελίξεις, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του για τα επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν επί των ημερών του από το ΤΤ.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε πως πλέον κανένα διοικητικό συμβούλιο τράπεζας δεν θα δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις, εννοώντας πως θα υπάρχει φόβος για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Φιλιππίδης είχε υποστηρίξει πως το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20%, κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση. 

Όσο για την απουσία του στο εξωτερικό δήλωσε ότι θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν, ενώ αρνήθηκε τις φήμες ότι έφυγε εκτός χώρας για να μην εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του.

Μιλώντας, εξάλλου, στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ, αν είχε 0% επισφαλή δάνεια και πρόσθεσε πως τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω».

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σχετικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Συνεχίζουν να αναζητούνται άλλα τέσσερα άτομα, προκειμένου να εκτελεστούν επτά εντάλματα που έχουν εκδοθεί από την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι συλληφθέντες είναι, σύμφωνα με «Το Βήμα», ο 47χρονος Χαράλαμπος Γιαγκούδης, πρώην στέλεχος του ΤΤ, ο 48χρονος Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος κατόπιν εντολής του εισαγγελέα, ενώ εντός της ημέρας πρόκειται να τον επισκεφθεί ο ανακριτής κ. Γ. Ανδρεάδης.

Για την υπόθεση ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων και ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης. Οι διώξεις αφορούν τα εγκλήματα της απάτης, της απιστίας, της συνέργιας σε απιστία, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της συνέργιας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Από την έρευνα που έχουν κάνει οι εισαγγελείς διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έχει εντοπιστεί ζημία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του, πάντως, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. «Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

ΣΥΡΙΖΑ: Να ελεγχθούν και οι θεσμικοί ελεγκτές για τη διασπάθιση

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις συλλήψεις για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του Τ.Τ, θέτει πλήθος ερωτημάτων και για το ρόλο των θεσμικών ελεγκτών των τραπεζών. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι πρόσφατες διώξεις εισαγγελικών αρχών κατά διευθυντικών και διοικητικών στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και γνωστών επιχειρηματιών, για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που αφορούν στη χορήγηση επισφαλών δανείων από την τράπεζα προς «φίλους», είναι ένα ακόμη δείγμα της τεράστιας διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της απόλυτης ασυδοσίας του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας των δύο κομμάτων και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που κυβερνούν τη χώρα για δεκαετίες και την οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι βαριές ευθύνες της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος για τον πλημμελή έλεγχο που ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι παράνομες χρηματοδοτήσεις δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά στο ΤΤ, εξαιτίας της χορήγησης δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΤ μετά το διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίησή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο συνολικά 4,6 δις (κόστος κεφαλαιακής ενίσχυσης του Νέου ΤΤ 500 εκ. και  χρηματοδοτικό κενό –funding gap– ύψους 4,1 δις), ενώ ακολούθησε το πλιάτσικο, με το χάρισμα του Νέου ΤΤ στην «υγιή» και «βιώσιμη» Eurobank, της οποίας επίκειται νέα ανακεφαλαιοποίηση, προφανώς γιατί η προηγούμενη απέτυχε.

Έτσι, γεννά πολλά ερωτηματικά η δημοσιοποίηση του θέματος τις παραμονές της κατάθεσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την πώληση της Eurobank και τη νέα (!!!) ανακεφαλαιοποίηση (στην πραγματικότητα επανα-ιδιωτικοποίηση σε τιμή ξεπουλήματος)  των υπολοίπων τραπεζών.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες, για τις οποίες έχουν διατυπωθεί κατηγορίες, που οι αρχές οφείλουν να τις διερευνήσουν σε βάθος, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν εμπλέκεται μόνο το ΤΤ σε παράνομες χρημοτοδοτήσεις.  Υπάρχουν ενδείξεις και δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο ότι και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν χορηγήσει παρόμοιες, και μάλιστα πολύ πιο μεγάλες παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, καθώς οι ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα συστημικές τράπεζες, που έχουν κλείσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν αφειδώς τις κατά γενική ομολογία προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

Άραγε, έχουν ελεγχθεί οι χρηματοδοτήσεις αυτές από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας;

Ζητούμε να παρουσιασθούν άμεσα οι εκθέσεις ελέγχου των επιτρόπων του ΤΧΣ για τις συστημικές τράπεζες και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Διοικητής της ΤτΕ για τον πλημμελή έλεγχο των χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων του ΤΤ αποκαλύφθηκε  μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι και με την Proton υπήρξε η ίδια πλημμελής άσκηση καθηκόντων από την πλευρά της ΤτΕ, με αποτέλεσμα την καταγραφή μεγάλων ζημιών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Επίσης προειδοποιεί ότι θα επιδιώξει να διερευνηθούν σε βάθος οι παράνομες χρηματοδοτήσεις όλων των τραπεζών και να αποδοθούν οι σοβαρές  ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις τους για τις αποφάσεις τους, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πλημμελείς ελέγχους, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη παράνομων χρηματοδοτήσεων συγκεκριμένων διαπλεκόμενων επιχειρηματικών κύκλων».

eklogika.gr