Μίζες 8 εκατομμυρίων ευρώ…

timthumbΣε απολογία καλείται από τον ανακριτή Γ. Μαλλή και η σύζυγος του εκπροσώπου της γερμανικής εταιρίας ATLAS Παναγιώτη Ευσταθίου για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Ειρήνη Ευσταθίου καλείται να περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου για τους κοινούς λογαριασμούς που είχε με το σύζυγο της από τους οποίου φαίνεται ότι πέρασαν χρήματα από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ευσταθίου, απολογούμενος ενώπιον του κ. Μαλλή, παραδέχτηκε πως έδωσε μίζες και μετά το 2005 τόσο για το οπλικό σύστημα ASRAD όσο και τα υποβρύχια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε έγιναν χρονικά οι πληρωμές που αναφέρετε στο υπόμνημά σας κατόπιν υπόδειξης της STN ATLAS για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και του ASRAD;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν θυμάμαι καλά, για τα υποβρύχια οι πληρωμές έγιναν το 2002-2003 και για το ASRAD το 2001.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θυμάστε συνολικά τι χρήματα δόθηκαν για παράνομες πληρωμές για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και για το ASRAD;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από το 2001 ως το 2005 δόθηκαν περίπου 3 εκ. ευρώ και για τα δυο προγράμματα. Από το 2005 και μετά, συνολικά 5 εκ. ευρώ και για τα δυο.
Ο Παναγιώτης Ευσταθίου επέμεινε πάντως πως δεν δωροδόκησε πολιτικούς αν και δεν γνωρίζει σε ποια ακριβώς πρόσωπα, μέλη των αρμοδίων επιτροπών έφτασαν και ούτε μπορεί να θυμηθεί, «λόγω ηλικίας».
Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνει συχνά, απαντώντας στις ερωτήσεις του ανακριτή ότι δεν θυμάται όλα τα πρόσωπα και τα ποσά που έδωσε και πως όλα θα προκύψουν από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών που ήδη έχει παραδώσει στον ανακριτή. Δεν παραλείπει μάλιστα να στρέψει το βλέμμα του ανακριτή ακόμη και στους Γερμανούς συνεργάτες του ότι έπαιρναν και εκείνοι …μίζα από τα χρήματα που προσέφεραν.  «Ήταν σύνηθες οι Γερμανοί που έδιναν τις εντολές δωροδοκίας να ζητάνε επιστροφή των παράνομων χρημάτων και προς τους ίδιους».
Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος έπεσε σε αντιφάσεις και πολλές φορές αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα χρήματα που αρχικά ισχυριζόταν ότι έδινε σε απόστρατους αξιωματικούς για παροχή υπηρεσιών, όπως μελέτες, ήταν τελικά μίζες.
Σε ερώτηση του ανακριτή για ποιον λόγο το Δεκέμβριο του 2005 είχε συνάντηση ο πρόεδρος RHEINMETAL AG με τον τότε υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Αυτός ήθελε να κάνει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον τότε υπουργό, ο οποίος ήταν ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Από ότι θυμάμαι, η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα».
Ακόμη, ο Π. Ευσταθίου υποστήριξε ότι, για την προμήθεια των υποβρυχίων και το οπλικό σύστημα Asrad, κατέβαλε χρήματα στους εξής:
1) Τον Παναγιώτη Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.
2) Τον Κωνσταντίνο Τζιώτη (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.
3) Τον Αλέξανδρο Μαδωνή (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4) Τον Γιώργο Θεοδωρουλάκη (πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
5) Τον Γιώργο Σκάρλα (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή.
6) Τον Ελευθέριο Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
7) Τον Ιωάννη Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
8)Τον Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου,
9) Τον Βασίλη Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
10) Τον Δημήτριο Τσιλινίκο, ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
Νέα στοιχεία από Κάντα
Εν τω μεταξύ ο Αντώνης Κάντας μέσω του συνηγόρου έφερε νέα στοιχεία από κινήσεις λογαριασμών του εξωτερικού. Συγκεκριμένα προσκόμισε έγγραφα για:
1) τραπεζικό λογαριασμό στη UBP Γενεύης, μπήκε ποσό ύψους 550 χιλιάδων ευρώ, από την εταιρία offshore OXYLOS, συμφερόντων Δημ. Παπαχρήστου
2) λογαριασμό της τράπεζας BNP PARIBAS ποσού 80 χιλιάδων ευρώ από τον Παν. Ευσταθίου μέσω της εταιρίας «IRONHELD ltd».