Αυξημένη τιμή του ελαιολαδου – Μειωμένη παραγωγή
Στα 2.50 ευρώ φτάνει η τιμή του ελαιολάδου φέτος στην Κρήτη, τιμή όμως για λίγους λόγω της μειωμένης παραγωγής που έχει φτάσει στο 1/3 του μέσου όρου των τελευταίων ετών.
Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από το δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
«Οπως είχε προβλεφθεί η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι πολύ μειωμένη. Ηδη, η συγκομιδή βρίσκεται προς το τέλος της και σ’ όλη την Κρήτη υπολογίζονται σε 30 – 35.000 οι τόνοι του παραγόμενου ελαιολάδου και για τον Ν. Χανίων σε 7 – 8.000 τόνους», δήλωσε στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Νίκος Μιχελάκης επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Η μειωμένη παραγωγή έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την αυτοκατανάλωση και η δεύτερη την τροφοδοσία των τοπικών εταιρειών τυποποίησης. Για τη μεν αυτοκατανάλωση θα εξυπηρετηθεί από την κατανάλωση περυσινού λαδιού, για τη δε τροφοδοσία επιχειρήσεων τυποποίησης -που απορροφούν μία ποσότητα της τάξης των 5 -6.000 τόνων- μπορεί να αντληθεί από τους 35.000 τόνους. Βέβαια, θα πρέπει να πληρωθεί σε τιμές υψηλές, δεδομένου ότι η έλλειψη της παραγωγής, σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, ανεβάζει τις τιμές.
Αναφορικά με τις τιμές, σε ότι αφορά τον μέσο όρο των 2.50 ευρώ το κιλό είναι η μεγαλύτερη τιμή στην Κρήτη εδώ και αρκετά χρόνια. Στο δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ που κάθε εβδομάδα αναρτάται στο “www.sedik.gr” βλέπουμε ότι είναι γύρω στα 2.50 ευρώ σε όλη την Κρήτη με εξαίρεση δύο – τρεις επιχειρήσεις που αγοράζουν και 2.60 – 2.70. Υπάρχουν πληροφορίες βέβαια ότι γίνονται αγοραπωλησίες και με υψηλότερες τιμές που φτάνουν τα 2.80. Την ίδια στιγμή στην Ισπανία για το έξτρα παρθένο η μεγαλύτερη τιμή είναι 2.15, η μέση 2 και η ελάχιστη 1.80.
Η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη και θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους τυποποιητές στη σκέψη να προχωρήσουν στην αγορά Ισπανικών ελαιολάδων. Μπορεί να είναι νόμιμη η εισαγωγή λαδιού από την Ισπανία, αλλά δεν είναι νόμιμη η πώληση του τυποποιημένου ως κρητικού ελαιολάδου ή ως χύμα κρητικού ελαιολάδου. Επίσης, όλα αυτά δεν συμβαδίζουν με τη σχέση που θα πρέπει να έχουν οι κρητικές επιχειρήσεις τυποποίησης με τους παραγωγούς του νησιού μας που είναι οι σταθεροί πελάτες τους. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που οι παραγωγοί θα πρέπει να πάρουν κάποιες τιμές μεγαλύτερες, δεν θα πρέπει οι τυποποιητές να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες και διαδικασίες», λέει ο κ. Μιχελάκης.
ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Τέλος, αναφορικά με την ποιότητα του φετινού παραγόμενου ελαιολάδου όλες οι προβλέψεις ότι θα είναι υποβαθμισμένη εν συγκρίσει με το παρελθόν επιβεβαιώνονται. «Η ποιότητα είναι υποβαθμισμένη σε σχέση και με πέρυσι και τον μέσο όρο της ποιότητας που έχουμε στην Κρήτη (3 και 4 γραμμές) καθώς φέτος οι οξύτητες είναι πάνω από 6 γραμμές. Αυτό έχει να κάνει με τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία χρόνια με τη δακοκτονία, τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξή της και γίνεται και με μειωμένο προσωπικό», καταλήγει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ