Ένα ποιητικό, μουσικό έργο με τραγούδια της Μικρασίας

venakis«Ρουμπίνι και ζαφείρι μου» τιτλοφορείται ο πρώτος δίσκος ακτίνας (cd) με μικρασιάτικα τραγούδια από το δημιουργό, ερμηνευτή και στιχουργό, τον Κρητικό, κ. Θωμά Βενάκη. Επιτέλους θα πουν όσοι χρόνια τώρα τον γνωρίζουν και δεν έχουν άδικο. Ο δίσκος αυτός τους δικαιώνει.


Περιλαμβάνει 12 τραγούδια και ένα οργανικό. Από αυτά, τα περισσότερα είναι από τη συλλογή του Μεγάλου Δασκάλου της Εθνικής μας Μουσικής, αείμνηστου Σίμωνος Καρά.
Τα 4 κυκλοφορούν σε δίσκο για πρώτη φορά, σε ένα τους στίχους έχει γράψει ο κ. Θωμάς Βενάκης και τους ερμηνεύει με το ανάλογο ήθος σε γνωστό μικρασιάτικο σκοπό.
Συνεργάζεται με τους δεξιοτέχνες μουσικούς: Μανώλη Καρπάθιο – κανονάκι, ο οποίος έχει και τη μουσική επιμέλεια του δίσκου, Στρατή Ψαραδέλη – πολίτικη λύρα, Περικλή Παπαπετρόπουλο – πολίτικο λαούτο, και Γιώργη Τζανέτο – κρουστά.
Τα μουσικά κομμάτια συνοδεύουν τρία εξαιρετικά κείμενα. Τα δυο ανήκουν στους βαθείς γνώστες και εξαιρετικούς ερμηνευτές της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μας Μουσικής, τον Πρωτοπρεσβύτερο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού πατέρα Χρίστο Κυριακόπουλο και τον πολυγραφότατο ερευνητή και καθηγητή της Εθνικής μας Μουσικής κύριο Κωνσταντίνο Μάρκο. Το τρίτο ανήκει στον δημιουργό και ερμηνευτή κ. Θωμά Βενάκη.
Όσοι διαβάσουν τα κείμενα και ακούσουν το δίσκο θα διερωτηθούν αν πρόκειται για ένα μουσικό ποίημα ή για ένα ποιητικό μουσικό έργο. Σίγουρα θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται και για τα δύο. Οι συμμετέχοντες εξασφαλίζουν του Λόγου το Αληθές.
Ο πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος στο «Φίλιον Δώρημά του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, “Ο αγαπητός και εκλεκτός φίλος Θωμάς Βενάκης, γέννημα και θρέμμα της λεβεντογέννας Κρήτης, αλλά με Μικρασιατικές καταβολάδες και φλέβες της ελληνικής ανατολής, με τα τραγούδια που ερμηνεύει σ’ αυτό τον ψηφιακό δίσκο καταθέτει την έκφραση της ψυχής του. Τα προσφέρει και τα παραδίδει “σ’ αναθρώπους που’ χουνε καρδιά, τη λεβεντιά περίσσια”, για να θυμούνται και να τιμούν “χώματα ματωμένα”.
Ο διακεκριμένος μουσικολόγος και συγγραφέας κύρυιος Κωνσταντίνος Μάρκος, στην περισπούδαστη μελέτη του κοσμεί αυτό το μουσικό έργο, αναφέρεται διεξοδικά στον πολιτισμό και την ιστορία της μουσικής παραδόσεως του μικρασιατικού ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.

Με μεράκι

“Στον τομέα αυτής της μουσικής παραδόσεως, που τα νεώτερα χρόνια ευτυχώς βρέθηκαν αξιόλογοι εργάτες-Μικρασιάτες και μη- με άριστα αποτελέσματα, έρχεται να δώσει το παρόν του και ο μετά χείρας δίσκος ακτίνων του μουσικού κ. Θωμά Βενάκη που με μεράκι πραγματοποίησε, συμβάλλων και αυτός, ως εργάτης δόκιμος στο μεγάλο και λαμπρό μικρασιατικό μουσικό πλούτο”, καταλήγει.
Στο κείμενό του, που περιλαμβάνεται στο ένθετο του δίσκου, ο κ. Βενάκης πλέκει περίτεχνα τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο, με τη μαντινάδα και τους στίχους από τον Ερωτόκριτο και μας παραδίδει, ένα λυρικό, ποιητικό κείμενο.
“Το παρόν μουσικό έργο αποτελεί προάγγελο ενός μουσικού τόμου που θα ακολουθήσει, σύντομα ελπίζω, με τον τίτλο “Εκλογαί από τους Θησαυρούς της ελληνικής μουσικής παράδοσης και τα τραγουδια του λαού μας, τόμος 1”.
Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής μα και εθνική υποχρέωση μου να παραδώσω βιώματα, ακούσματα, ερμηνείες 40 και πλέον ετών σε όσους λαχταρούν να ξεδιψάσουν και να ξεχάσουν την πνευματική φτώχεια που ζούμε.
Απευθύνομαι στον “Απέραντο Ελληνισμό” που ψάχνει, που ελπίζει, που καρτερεί και αντιστέκεται, που διατηρεί ακόμα την αρχαία ευπρέπεια και την ελληνική αρχοντιά”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πατρίς Ηρακλείου