Παραδίδεται το κτήριο του ΦΙΞ, στην αναμονή τα εγκαίνια για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

mouseio_sigxronis_texnisΣε δύο μήνες, το παλιό εργοστάσιο Φιξ που μετατρέπεται εδώ και 11 χρόνια σε έδρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα είναι έτοιμο. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα δεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ήδη το 80% του έργου έχει παραδοθεί και εκτιμάται ότι τον Φεβρουάριο θα είναι ολοκληρωμένο, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η επιλογή των 450 έργων από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου που θα καλύψουν τα επτά από τα οκτώ επίπεδα του κτηρίου και θα εγκατασταθούν στα συνολικά 5.800 τ.μ. των εκθεσιακών χώρων.

Όμως, τα εγκαίνια του μουσείου -συνολικού κόστους 33.760.980 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 25,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους), είναι στην αναμονή και παραμένει αμφίβολο κατά πόσο το ΕΜΣΤ θα μπορέσει να εγκαινιαστεί την άνοιξη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και αυτό διότι δεν έχει επιλυθεί ούτε το πώς θα προσληφθούν τα περίπου 40 άτομα που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του, δεδομένου ότι έχουν ανασταλεί οι προσλήψεις λόγω της οικονομικής κρίσης, ούτε έχει αποσαφηνιστεί πώς θα εξασφαλιστεί η επιχορήγηση των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τις ανάγκες λειτουργίας του.

Πρόβλημα προκύπτει και από το γεγονός ότι αν και το έργο είναι έτοιμο κατά 80%, οι σχετικές μελέτες έφτασαν στο υπουργείο Πολιτισμού μόλις τώρα για πρώτη φορά. Το Συμβούλιο Μουσείων βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος όταν διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προβλεφθεί αποθήκες, καθώς λόγω των υδάτων του Ιλισού και της πιθανότητας να βρεθούν αρχαιότητες δεν επετράπη η κατασκευή δεύτερου υπογείου. Προς το παρόν το μουσείο εξυπηρετείται από ενοικιαζόμενους αποθηκευτικούς χώρους 250 τ.μ.

Ό,τι και να αποφασιστεί, βέβαιο είναι ότι όλες οι μελλοντικές ενέργειες και μελέτες που αφορούν το ΕΜΣΤ θα φτάνουν στο υπουργείο Πολιτισμού μόνο έπειτα από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα αλλά και να μη σημειώνονται παρατυπίες.

spirospero.gr