Επιφυλακτικοί οι «Πέντε Δήμαρχοι» με την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ

56072-122473Τη βούλησή τους να συμβάλουν δημιουργικά στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανασυγκρότησης που είναι αναγκαίο για τη χώρα και υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή, εξέφρασε η πρωτοβουλία των «Πέντε Δημάρχων», η οποία απαρτίζεται από τους: Καμίνη, Μπουτάρη, Δημαρά, Σκοτινιώτη και Φίλιο. Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης των «Πέντε» τούς ζητήθηκε από δημοσιογράφους να πάρουν θέση απέναντι στην πρόταση άλλων συναδέλφων τους να εξοφλούνται από τα δημοτικά ταμεία οι λογαριασμοί της ΔΕΗ εκείνων των δημοτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, φάνηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι «όλα αυτά θέλουν σοβαρή μελέτη, όχι λαϊκισμούς, γιατί κοινωνική πολιτική κάποιοι δήμοι έχουν. Οπότε πρέπει να κάτσουμε να το σταθμίσουμε. Το να βγάζουμε το θέμα της ΔΕΗ και να το βάζουμε μπροστά από μόνο του, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τους άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής που έχουν να φροντίσουν οι δήμοι, είναι κάτι που μου φαίνεται επιπόλαιο. Πρέπει να το συνδυάσουμε με όλες τις όψεις της κοινωνικής πολιτικής των δήμων».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης παραδέχθηκε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση, αλλά πρόσθεσε: «Εγώ δεν βλέπω σπίτια να λαμπαδιάζουν κάθε μέρα». Ο δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης είπε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνες των δήμων για λογαριασμούς πολιτών, ενώ ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φ. Φίλιος σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα επανασυνδέσει απλώς το ηλεκτρικό ρεύμα στις οικογένειες που έχει διακοπεί για τις μέρες των Χριστουγέννων και δεν προβαίνει σε κάποια ρύθμιση για τη διευκόλυνση εξόφλησης των εν λόγω λογαριασμών.

«Η Πρωτοβουλία των Πέντε», όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και των Ιωαννίνων, «δεν αρκέστηκε στις εξαγγελίες και στις υποσχέσεις του κεντρικού κράτους ούτε παρέμεινε αδρανής. Ανέλαβε ήδη αξιόπιστες δράσεις, που υπερβαίνουν πολιτικές περιχαρακώσεις και ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Υιοθέτησε και εφάρμοσε πολιτικές που αποδεικνύουν ότι οι προτάσεις που διατυπώνει είναι ρεαλιστικές και αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

athensvoice.gr