Κρήτη: Πόσο ξόδεψε φέτος κάθε τουρίστας

CACHE_620X620_1_1082045Αν και οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς… ψέματα, η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον για την Κρήτη η μεγάλη αύξηση σε αφίξεις είχε και αντίκρισμα στο οικονομικό όφελος που αποκόμισε ο τόπος.
Στον τομέα αυτό η έρευνα που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με τίτλο “Έρευνα περιφερειακής κατανομής της ετήσιας τουριστικής δαπάνης” και σε συνεργασία με τις εταιρείες INS ICAP και Quantos, με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), είναι αποκαλυπτική: κατά τον περασμένο Αύγουστο, το μήνα κορύφωσης της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η Κρήτη δέχτηκε σχεδόν 788.000 επισκέπτες, οι οποίοι “άφησαν” ο καθένας 90 περίπου ευρώ για κάθε διανυκτέρευσή του.
Βάσει αυτών των οικονομικών στοιχείων, η Κρήτη “απορρόφησε” περίπου το 25% της τουριστικής δαπάνης συνολικά για την Ελλάδα για τον ίδιο μήνα, υστερώντας μόνο έναντι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), που απορρόφησαν 33% περίπου. Οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας βρίσκονται πολύ μακριά από αυτά τα νούμερα.
Πάντως, οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα το ΞΕΕ διαψεύδουν και το μύθο ότι η αύξηση μόνο του αριθμού των επισκεπτών είναι πανάκεια, αφού σε πολλές περιφέρειες η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά διανυκτέρευση κυμάνθηκε κάτω από τα 60 ευρώ, ακόμη και στα 50 ευρώ.
Η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση και στις κατά κεφαλήν δαπάνες γενικώς (781 ευρώ κατά άτομο, ανεξαρτήτως διανυκτερεύσεων).
Αναλυτικότερα
Αφίξεις: Ο αριθμός αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας αποδείχτηκε διαχρονικά ένα από τα πλέον δημοφιλή εργαλεία για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η έρευνα του ΞΕΕ, ωστόσο, αποδεικνύει πως τα ρεκόρ αφίξεων μάλλον μικρή σημασία έχουν. Κι αυτό καθώς κάποιες περιοχές μπορεί να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες βάσει των αφίξεων ξένων τουριστών, αλλά… ουραγοί σε σχέση με τα έσοδα που εισπράττουν από αυτούς. Χαρακτηριστικό από αυτήν την άποψη είναι το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αναδείχθηκε απόλυτη πρωταθλήτρια του Αυγούστου βάσει των αφίξεων (πρώτη με 1.021.903 επισκέπτες) αλλά και απόλυτη… ουραγός με βάση τις δαπάνες των τουριστών ανά διανυκτέρευση και επισκέπτη!
Πραγματική πρωταθλήτρια του ελληνικού τουρισμού τον Αύγουστο αναδεικνύεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).
Μπορεί η περιοχή να έχασε στο νήμα την πρωτιά των αφίξεων (δεύτερη με 1.007.797 επισκέπτες), αλλά ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του τουριστικού βάθρου, παίρνοντας την πρώτη θέση σε όλα τα επιμέρους “αγωνίσματα”: στις διανυκτερεύσεις (8,4 εκατ.), στις εισπράξεις (811,6 εκατ. ευρώ), αλλά και στις υψηλότερες εισπράξεις από κάθε ξένο επισκέπτη (805,4 ευρώ).
Η Κρήτη είναι δεύτερη σε διανυκτερεύσεις, εισπράξεις συνολικά και ανά επισκέπτη, αλλά τρίτη στον αριθμό επισκεπτών.
 
Εποχικότητα: Ίσως είναι η μοναδική παραδοχή στον ελληνικό τουρισμό που δεν αποτελεί “μύθο”, αλλά καταγεγραμμένη πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 22% των τουριστικών εισπράξεων όλης της χρονιάς πραγματοποιείται τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50% στο τρίμηνο της καλοκαιρινής αιχμής, επιβεβαιώνοντας πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο ελληνικός τουρισμός παραμένει η “μπίζνα” του καλοκαιριού, από τα έσοδα της οποίας συντηρούνται (σε μεγάλο βαθμό) όλο τον υπόλοιπο χρόνο χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες.
Πλούσιοι και φτωχοί: Τα στοιχεία του Αυγούστου προφανώς δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα για τους ορεινούς προορισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Επειδή, όμως, τα πολλά λεφτά κυκλοφορούν στον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι, η έρευνα του ΞΕΕ φωτογραφίζει εμμέσως τους “πλούσιους” και τους “φτωχούς” του ελληνικού τουρισμού. Τις περιοχές δηλαδή που καρπώνονται τα μεγαλύτερα οφέλη κι εκείνες που μοιράζονται τα μικρότερα μερίδια της ετήσιας τουριστικής πίτας.
Από τις 13 περιφέρειες της χώρας, λοιπόν, μόλις πέντε (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Ιόνια, Κεντρική Μακεδονία) μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος του τουριστικού καλοκαιριού, καθώς τον Αύγουστο εισέπραξαν σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,5 δισ. που δαπάνησαν όλοι οι ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα το συγκεκριμένο μήνα. Μόνο Κρήτη και Νότιο Αιγαίο μαζί έχουν το 58% περίπου του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ.
Χώρα του Γλεντιού: Η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας του κεφιού και του γλεντιού προφανώς, που συντηρήθηκε από την αύρα του Ζορμπά του Έλληνα (Άντονι Κουίν) και το συρτάκι για μουσική υπόκρουση, αποδεικνύεται πως έχει ξεθωριάσει προ πολλού.
Κι αν το ελληνικό καλοκαίρι έχει θεωρηθεί ότι ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη νυχτερινή διασκέδαση που προσφέρει, τα στοιχεία της έρευνας του ΞΕΕ έρχονται να καταρρίψουν το μύθο.
Σύμφωνα με αυτά, οι ξένοι που έκαναν τον Αύγουστο διακοπές στην Ελλάδα διέθεσαν μόλις το 8,58% των συνολικών τους δαπανών στη χώρα μας για διασκέδαση. Στην Κρήτη το ποσοστό ήταν 10,5%, ενώ ακόμα και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, που περιλαμβάνουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, γνωστά για τη νυχτερινή ζωή τους, το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 9,03%, ενώ στην Αθήνα ήταν ακόμα χαμηλότερο (7,7%).
Σύμφωνα με την έρευνα του ΞΕΕ, οι ξένοι που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους τον περασμένο Αύγουστο διέθεσαν το 28,84% των χρημάτων τους για να πληρώσουν τη διαμονή τους, το 26,73% σε εστιατόρια και μπαρ, το 22,82% για αγορές και άλλα μικροέξοδα, το 13,04% για μεταφορές και το 8,58% για διασκέδαση.
neakriti.gr