«Προπομπούς του greecovery» ψάχνουν οι ξένοι. Ποιές είναι οι πρώτες επιλογές
Σε «κυνήγι θησαυρού» επιδίδονται διεθνείς οίκοι, αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, προσπαθώντας να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις που θα πρωταγωνιστήσουν στην πρώτη φάση του «greecovery», προλειαίνοντας το έδαφος για την έλευση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.
Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν δυναμικές εταιρίες με καλή κεφαλαιακή διάρθρωση και εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες όχι μόνον άντεξαν στη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης-ύφεσης, αλλά συνέχισαν να αναπτύσσονται, χωρίς να εξαρτώνται από συμβάσεις κρατικών προμηθειών και αναθέσεις έργων.
Σημαντικά κριτήρια αξιολόγησης είναι επίσης το αποτελεσματικό μάνατζμεντ, ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός και η αναπτυξιακή δυναμική, που αποτυπώνεται στην εξέλιξη των εταιρικών οικονομικών μεγεθών. Στα χέρια διαχειριστών μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων βρίσκονται ήδη οι πρώτες εκθέσεις με τα συμπεράσματα αυτών των αξιολογήσεων, που αφορούν τουλάχιστον οκτώ εισηγμένες εταιρίες του εμποροβιομηχανικού τομέα και δύο μη εισηγμένους ομίλους, με μεγάλο κύκλο εργασιών και πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Στα βήματα των αναλυτών ακολουθούν τα διεθνή μέσα οικονομικής-επιχειρηματικής ενημέρωσης, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν διεργασίες και να παρουσιάσουν μελλοντικούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων.
Οι βασικές επιλογές
Αμερικανικά και βρετανικά media επικεντρώνουν τις σχετικές αναφορές τους σε εταιρίες του ΧΑ, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να αποφέρουν υψηλές μακροχρόνιες αποδόσεις. Στις λίατες τους περιλααμβάνονται εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο/Στασινόπουλου (Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ, ΣΩΛΚ), οι κατασκευαστικές Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Αβαξ (που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από τη διοχέτευση 350 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ σε μεγάλα οδικά έργα) και η ΜΕΤΚΑ (λόγω εξωστρέφειας και ανειλημμένων συμβάσεων). Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επιλογές αποτελούν η MLS (διαθέτει τεχνογνωσία και αναπτύσσει διεθνείς δραστηριότητες), η τηλεπικοινωνιακή HOL του ομίλου Κόκκαλη, η αλευροβιομηχανία Λούλη ως leader του κλάδου κλπ. Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αντιπαρέρχεται τις εταιρίες του χρηματιστηριακού «τζόγου», επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε λιγότερο προβεβλημένες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν αναπτυξιακό δυναμισμό και αποτελούν εν δυνάμει «προπομπούς ανάκαμψης».
Ενας παγκόσμιος leader από την Ξάνθη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εταιρίες αυτές που θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής έρευνας-αφιερώματος για την Ελλάδα, περιλαμβάνεται η βιομηχανία μπαταριών υψηλής τεχνολογίας Sunligth, του ομίλου Πάνου Γερμανού (φωτο). Βασικοί λόγοι επιλογής της είναι η υψηλή τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει, ο εξαγωγικός της προσανατολισμός και το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στους παγκόσμιους leaders του κλάδου. Η Sunligth έχει «κτισθεί» σταδιακά από τον Π. Γερμανό «επί των ερειπίων» της παλιάς ομώνυμης βιομηχανίας του ομίλου Σκαλιστήρη, την οποία είχε εξαγοράσει από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης (προβληματικών) Επιχειρήσεων. Με επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο στην Ξάνθη και ακολουθώντας στρατηγική εξωστρέφειας, κατόρθωσε να εδραιώσει διεθνώς ένα αμιγώς ελληνικό brand. Εχει πλέον επιχειρηματική παρουσία σε 9 χώρες, οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού τζίρου και είναι η 3η εταιρία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς δημοσιότητας, λόγω της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που συνήψε με το αμερικανικό γκρουπ Nacco Materials Handling, τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστή περονοφόρων οχημάτων στον κόσμο. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά προμήθεια συσσωρευτών έλξης και φορτιστών, καθώς και παροχή υπηρεσιών service. Όλα τα περονοφόρα οχήματα της Nacco σε Ευρώπη και Αμερική θα κινούνται πλέον με ελληνικές μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας, που κατασκευάζονται στην Ξάνθη.
Το μάνατζμεντ μετράει
Πέρα τα καθαρά οικονομικά στοιχεία, στα «συν» της εταιρίας οι ξένοι αναλυτές προσμετρούν το μάνατζμεντ και την επιχειρηματική φιλοσοφία του επικεφαλής-μεγαλομετόχου της εταιρίας Πάνου Γερμανού, ο οποίος ξεκίνησε με μια μικρή επιχείρηση εμπορίας μπαταριών, επεκτάθηκε στον τομέα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και δημιούργησε ένα κολοσσιαίο όμιλο με διεθνείς δραστηριότητας. Με αφετηρία την Sunlight, οι ξένοι αναλυτές επεκτείνουν την έρευνα-ανάλυση και στις υπόλοιπες ελληνικές εταιρίες του ομίλου, στη μακρόχρονη πορεία των οποίων αποτυπώνεται η «προτεσταντική στοχοπροσήλωση» του ιδρυτή τους. Όπως επισημαίνουν, η επίτευξη των (εμπορικών εν προκειμένω) στόχων της συμφωνίας με την Wind, θα αποφέρει στα Public το 10% της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας. Ετσι ο όμιλος Πάνου Γερμανού από πωλητής τηλεπικοινωνιακών συμβολαίων και εξοπλισμού, θα βρεθεί μεγαλομέτοχος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου και θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη φάση αναδιάταξης του επιχειρηματικού του χάρτη. Όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη το Sofokleousin.gr – και επιβεβαιώνεται από παράγοντες του κλάδου – στρατηγικός στόχος του Πάνου Γερμανού είναι η απόκτηση του ελέγχου της Wind και η αναδιάρθρωση της, με στόχο να καταστεί κερδοφόρος. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός έχει γίνει ήδη και περιλαμβάνει κινήσεις συγχωνεύσεων, που θα διευρύνουν το «ζωτικό χώρο» και τις πηγές εσόδων της εταιρίας.
Αναγνώριση
Προς το παρόν, ο όμιλος συνεχίζει την υλοποίηση του αναπτυξιακού του σχεδίου, με επίκεντρο την Sunlight και τα Public, που «ωριμάζουν» και μπαίνουν σε τροχιά κερδοφορίας. Στην αλυσίδα ενσωματώνονται σημεία πωλήσεων των παλιών Multirama και προστίθενται νέα καταστήματα. Οι επεκτατικές κινήσεις δημιούργησαν φέτος πάνω από 350 θέσεις απασχόλησης. Οι ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ως μάλλον αρνητικό στοιχείο ότι ο όμιλος είναι εξαιρετικά «φειδωλός» στα θέματα δημοσιότητας. Οπως και ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος προτιμά να διατηρεί πολύ χαμηλό profile, περιβάλλοντας την ιδιωτική του ζωή και τις επιχειρηματικές κινήσεις του με απόλυτη μυστικότητα. Αυτό πάντως δεν του στερεί αναγνώριση και αποδοχή από την κοινή γνώμη: Στην έρευνα της Κάπα Research για την επιχειρηματικότητα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ψηφίσθηκε από το κοινό ως ένας από τους 10 διακριθέντες επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεισφέρουν σημαντικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.