OTE εναντίον EETT: Μία κόντρα που καλά κρατεί…

Κάποιοι μιλάνε για τα …μπάνια του λαού αλλά στον ΟΤΕ και στην ΕΕΤΤ έχουν αποφασίσει να μην πάνε διακοπές, καθώς η κόντρα του κρατεί και απ’ ότι φαίνεται θα κρατεί για πολύ ακόμη.

Οι όποιες ελπίδες ότι η αλλαγή στα μέλη της ρυθμιστικής αρχής πριν από έναν χρόνο ακριβώς θα έφερνε “ανακωχή” έχουν πλέον διαψευστεί και ο ΟΤΕ αρχίζει πλέον να μιλά για παρεμπόδιση στις επενδύσεις σε δίκτυα επόμενης γενιάς, υπονοώντας το VDSL και τις οπτικές ίνες. Μόνο που εκεί αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κόντρα.

Ο ΟΤΕ έχει δίκιο όσον αφορά στην καθυστέρηση από πλευράς ΕΕΤΤ στην έγκριση νέων πακέτων. Μόνο που και η ΕΕΤΤ έχει δίκιο ότι πρέπει να τα εγκρίνει, δεδομένου ότι αυτό λέει η ισχύουσα νομοθεσία. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες ζητούν ακόμη πιο σκληρή τακτική απέναντι στον ΟΤΕ. Όμως, ο τελευταίος έχει αρχίσει να βλέπει τα έσοδα του στη σταθερή να πιέζονται υπερβολικά, καθώς δεν μπορεί να απαντήσει στον έντονο ανταγωνισμό. Αν και η αλήθεια είναι πως όλοι οι ανταγωνιστές του παρουσιάζουν ζημιές και, μάλιστα, σημαντικές.

Ο ΟΤΕ θα μπορούσε να κάνει το άλμα προς το VDSL. Η επένδυση δεν είναι μεγάλη -90 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια- και θα αποκτούσε το πάνω χέρι σε μία αγορά που διψά για υψηλότερες ταχύτητες. Όμως, δεν επιταχύνει τις σχετικές επενδύσεις γιατί γνωρίζει ότι θα τεθεί ζήτημα ρύθμισης και σε αυτές τις νέες υποδομές. Δηλαδή, θα του ζητηθεί να προσφέρει σε χονδρική τις νέες υπηρεσίες σε κοστοστρεφή επίπεδα, οπότε δεν θα μπορέσει να έχει το πλεονέκτημα ότι θα είναι ο πρώτος που θα προσφέρει συνδέσεις VDSL. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν για τον ΟΤΕ, ο οποίος πιέζει, αλλά μάλλον η κατάσταση έχει αρχίσει να περιπλέκεται. Και να δούμε ποιος θα αναλάβει να την ξεμπλέξει σε μία περίοδο όπου τα μέτωπα είναι ουκ ολίγα. Ας μην ξεχνάμε ότι επίκειται και αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου.

Telekomnews