Γλαύκος Κληρίδης: Το τελευταίο πρόσωπο – κλειδί του Κυπριακού

kliridis4Έφυγε πλήρης ημερών, στα 95 του, ο Γλαύκος Κληρίδης, το τελευταίο ίσως, μετά τον Μακάριο, πρόσωπο κλειδί του Κυπριακού.


Ο Γλαύκος Κληρίδης στην διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του έζησε και πρωταγωνίστησε στους πιο σημαντικούς σταθμούς του Κυπριακού ζητήματος.

Το ’39 είχε καταταχτεί στη RAF και πήρε μέρος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως εθελοντής. Υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Υπερείδης», είχε πάρει μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου το ’59 και έγινε υπουργός κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959 – 60). Ανέβηκε σ’ όλα τα αξιώματα μέχρι εκείνο του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπήρξε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες με τον Ντενκτάς και νωρίτερα πρόεδρος του κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Πρόσωπο με έντονη δράση, που αμφισβητήθηκε από πολλούς.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1993-2003)[1] η Κύπρος άκμασε σημαντικά. Σταθεροποιήθηκε η οικονομία της χώρας και έγινε το πλουσιότερο από τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Η κυβέρνηση Κληρίδη πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προσωπικότητα ήταν ιδιαίτερα σεβαστός από τους ηγέτες του κόσμου την περίοδο της προεδρίας του αλλά και σε τοπικό επίπεδο ήταν σεβαστός ηγέτης λόγω των επιτευγμάτων του. Έχασε ένας μέρος της δημοτικότητας του λόγω της ισχυρής υποστήριξης του στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενώ το 65% της τουρκοκυπριακής κοινότητας ψήφισε υπέρ του σχεδίου στο δημοψήφισμα, ο Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο με περισσότερο από 75% της λαϊκής ψήφου.

Είχε δημοσιεύσει το βιβλίο “Η Κατάθεση μου” σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο “Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 – 2003”.

Εκτός από την Ελληνική, κατέχει άριστα την Αγγλική γλώσσα. Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη και είχε μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

nonews-news