“Ποντάρουν” στην Κίνα για τις εξαγωγές ελαιολάδου!

elaioladoΗ ενσωμάτωση του ελαιολάδου στην κινέζικη κουλτούρα θα αυξήσει τις εξαγωγές του σε μία τεράστια αγορά με εκατομμύρια καταναλωτές.

Τη στρατηγική αυτής της λογικής παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνη Jaime Gil Lafuente, στο πλαίσιο του “Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μοντελοποίηση και την Προσομοίωση”, που ξεκίνησε χθες στο Μ.Α.Ι.Χ.

Εξηγώντας τη βασική ιδέα της έρευνάς του στα “Χανιώτικα Νέα”, ο κ. Lafuente επεσήμανε πως «θέλουμε να ξέρουμε όχι μόνο αν μπορεί το ελαιόλαδο να μπει πιο δυναμικά στην κινέζικη αγορά, αλλά ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να προσεγγίζουμε τους Κινέζους καταναλωτές. Κάναμε με έναν Κινέζο συνάδελφο μία εργασία με διαφορετικά μαθηματικά μοντέλα, ώστε να μελετήσουμε την επιρροή της κάθε στρατηγικής σε κάθε αντικείμενο».

Από την εργασία προέκυψαν δύο ζητήματα. Το ένα αφορά την τιμή του ελαιολάδου, που ακόμα για πολλούς Κινέζους είναι ακριβό, το δεύτερο το ότι ακόμα δεν έχει μπει στη διατροφική κουλτούρα των κατοίκων της χώρας αυτής. «Μέχρι τώρα αγοράζουν ελαιόλαδο για να κάνουν δώρα, όπως εμείς π.χ. πηγαίνουμε ένα μπουκάλι κρασί ή μία σαμπάνια σε μία επίσκεψή μας.  Eίναι δύσκολο να τους αλλάξουμε τη φιλοσοφία, αλλά μπορούμε να τους ενσωματώσουμε στη φιλοσοφία τους τη χρησιμοποίηση του ελαιολάδου.  Από την Ισπανία τα τελευταία 12 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 400% οι εξαγωγές ελαιολάδου προς την Κίνα, αλλά η ποσότητα του ελαιολάδου παραμένει ακόμα πολύ μικρή. Στην Κίνα υπάρχουν και πάρα πολύ πλούσιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι καλοί αγοραστές. Αν μπορέσουμε και τους προσεγγίσουμε με στοιχεία για το πόσο υγιεινό είναι το ελαιόλαδο, αλλά και με το πώς να το χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα τους, αυτό θα ήταν το ιδανικό», είπε ο Ισπανός καθηγητής.

Ο Κ. ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ

Από τη μεριά των διοργανωτών του συνεδρίου ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κώστας Ζοπουνίδης  επεσήμανε ότι τις ημέρες των εργασιών θα παρουσιαστούν έρευνες που αφορούν «τη μοντελοποίηση και προσομοίωση μοντέλων στην οικονομία και στη διοίκηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, αλλά και σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Το συνέδριο πέρυσι έγινε στη Βραζιλία και του χρόνου μάλλον στην Ινδία και είναι μεγάλη μας τιμή που το διοργανώνει το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Ενωση για τη Μοντελοποίηση και Προσομοίωση στις Επιχειρήσεις».

«Στο συνέδριό μας έχουμε επιστήμονες από Γαλλία, Ισπανία, Μεξικό, Ουκρανία και Ελλάδα και θα παρουσιαστούν νέα μοντέλα που προσομοιώνουν τη λειτουργία των προβλημάτων των επιχειρήσεων με απώτερο σκοπό να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες στην ορθή λήψη αποφάσεων και να κάνουν την επιχείρισή τους βιώσιμη», υπογράμμισε ο λέκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιώργος Ατσαλάκης.
Στο συνέδριο επίσης, όπως τόνισε ο κ. Ατσαλάκης, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την παγκοσμιοποίηση, την επιστήμη και την ηθική. Στόχος του Διεθνούς Συνεδρίου είναι να τονωθεί η επιστημονική ανταλλαγή, η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων καθώς και η διάδοση των αποτελεσμάτων της θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας.

cretalive.gr