Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

xaratsi_13-10-2013Την ερχόμενη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 συζητείται στον Άρειο Πάγο, μετά από αναβολή, η υπόθεση που αφορά το λεγόμενο «χαράτσι» (τέλος ακινήτων) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η εισήγηση του αρεοπαγίτη Γ. Σακκά κατά τη συζήτηση της υπόθεσης θα κινηθεί στο πνεύμα της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σακκάς θα προτείνει στο Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι συνταγματικό, αλλά είναι αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.

Η υπόθεση αφορά την αίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία ζητάει να ανασταλεί η υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο κ. Σακκάς θα δεχθεί τις απόψεις της Ολομέλειας ΣτΕ – υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος – και θα προτείνει την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο αρεοπαγίτης, αναλυτικότερα, θα δεχθεί ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Καταλήγοντας, θα υπογραμμίσει ότι η επιβολή του «χαρατσιού» δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.

directnews