Μας “έκλεψαν” την κρητική μαλοτήρα … το τσάι του βουνού οι Γερμανοί
Εκτός από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, την ηλικακή και την αιολική ενέργεια μας, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται και έχουν ήδη πάρει στις φαρμακοβιομηχανίες τους και τη… μαλοτήρα της Κρήτης, από τα κρητικά βουνά!
Τα στοιχεία του διδάκτορα Γεωπονίας Κώστα Οικονομάκη αναφέρουν ότι ήδη γερμανική βιομηχανία έχει αρχίσει την καλλιέργεια της μαλοτήρας στη Βουλγαρία, την ώρα που εμείς στην Κρήτη θεωρούμε ως σπάνιο το φυτό αυτό και δεν ασχολούμαστε με την προστασία και τη διάδοσή του.
Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκος Μαυράκης τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι η μαλοτήρα δεν καλλιεργείται σε υψόμετρα που δεν είναι πολύ μεγάλα και νομίζω όχι κάτω των 1.000 μέτρα. Δηλαδή θα μπορούσε να καλλιεργηθεί σε ένα οροπέδιο, ας πούμε στη Νίδα, όπως και στο Λασίθι, αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της υπερβόσκησης».
Ο κ. Μαυράκης πάντως συμφωνεί απόλυτα με τον Κώστα Οικονομάκη, ότι η χώρα μας αποδεικνύεται ξανά ξέφραγο αμπέλι και κανείς ουδέποτε ασχολήθηκε με το να πατεντάρει το γενετικό υλικό των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.
«Το πατεντάρισμα όχι μόνο στα αυτοφυή αλλά και στα καλλιεργούμενα είδη είναι απαραίτητο».
Στη Βουλγαρία
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Οικονομάκης έχει αποκαλύψει ότι πρόσφατα η μαλοτήρα ξεκίνησε να καλλιεργείται από γερμανική φαρμακοβιομηχανία σε φυτείες στη Βουλγαρία. Και όλα ξεκίνησαν όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν σε τρία ελληνικά τσάγια του βουνού της οικογένειας sideritis (ανάμεσά τους και στη μαλοτήρα sideritis syriaca) κάποια συστατικά που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης.
Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία που θέλει να παράξει σχετικό σκεύασμα με βάση τα τρία αυτά τσάγια του βουνού -θέλοντας να εξασφαλίσει επάρκεια αλλά και χαμηλές τιμές στην πρώτη ύλη – πήγε στη Βουλγαρία και ανέπτυξε φυτείες.
«Είναι ο φυσικός μας πλούτος»
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης κάνει λόγο για εγκληματική αδιαφορία απέναντι στα αρωματικά φυτά της Κρήτης. «Η Κρήτη είναι ένας τόπος που έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρωματικών φυτών. Αλλά επειδή τα βρίσκουμε μπροστά μας τα θεωρούμε δεδομένα και ποτέ δε σκεφτήκαμε ότι όλα αυτά αποτελούν το φυσικό μας πλούτο».
Ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι ο χώρος των αρωματικών φυτών μπορεί να είναι επικερδής για τους αγρότες. Όσο για την κτηνοτροφία, ο ίδιος τονίζει ότι «τα αιγοπρόβατα κλαδεύουν τα φυτά αυτά και δεν τα ξεπατώνουν. Η μεγάλη απειλή στην πραγματικότητα είναι όσοι τα μαζεύουν και τα εμπορεύονται. Η κτηνοτροφία χρειάζεται για την προστασία της φύσης από τις πυρκαγιές λόγω του ξηροθερμικού μας κλίματος. Αλίμονο αν έλειπαν τα ζώα».
elladanea.gr