«Ωρα να φύγει ο φολκλορικός συντηρητισμός»

46basiki--3-thumb-mediumΓεννημένος στη Σητεία, με αγάπη στην κρητική λύρα, στη μελέτη συγγενικών μουσικών παραδόσεων (λαϊκή μουσική της Ανατολίας, κλασική κοσμική και θρησκευτική μουσική της Πόλης, παραδοσιακή μουσική του ελλαδικού χώρου) και οργάνων (σάζι, πολίτικο και κρητικό λαούτο, μπουλγαρί, πολίτικη λύρα).

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά. Διατηρεί στο Ηράκλειο Κρήτης εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων, όπου φτιάχνει διάφορους τύπους λύρας, λαούτου και saz. Μιλάμε με τον 38χρονο Στέλιο Πετράκη, απόφοιτο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Λύρα από την κούνια;

«Η επαφή μου με τη λύρα άρχισε σε ηλικία 8 ετών στη μουσική σχολή της Σητείας, με δασκάλα την Ελένη Δρεττάκη κυρίως, αλλά και με παρότρυνση από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Σε ηλικία 18 ετών ήλθα στην Αθήνα για να σπουδάσω Νομικά, και παράλληλα με δάσκαλο τον Pos Ντέιλι άρχισα να μελετώ και άλλα συγγενικά όργανα και μουσικά ιδιώματα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Τα μαθήματα έγιναν ξαφνικά πρόβες, οι πρόβες συναυλίες, και η πολυδιάστατη σχέση με τον Ντέιλι και το “Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος” διαρκεί ήδη 20 χρόνια».

– Ποιους μουσικούς θαυμάζεις;

«Αυτούς που, μέσα από δουλειά, επιμονή ετών και καλλιτεχνικό όραμα προπάντων, κατάφεραν να ανοίξουν το δικό τους καλλιτεχνικό μονοπάτι με τόσο έντονο τρόπο, ώστε να μπορεί κανείς να τους διακρίνει από τις πρώτες δυο-τρεις νότες που θα ακούσει. Ευτυχώς έχουμε πολλούς τέτοιους και σήμερα. Ο Pos βέβαια, ο Αχιλλέας Περσίδης, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Ψαρογιώργης, ο Erkan Ogur, ο Efren Lopez, ο Paco de Lucia και πολλοί άλλοι».

– Εχεις σπουδαίες διακρίσεις.

«Ο δίσκος “Ωρίων” πήρε το πρώτο βραβείο του οργανισμού “Just plain folks” στην Ινδιανάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν δεύτερος στην επιλογή τού βρετανικού περιοδικού “Songlines” για το 2009. Ο τελευταίος δίσκος “Μαύρα φρούδια” τερμάτισε 12ος στα Word Music Charts Europe 2012, που, για οργανικό δίσκο, το θεωρώ μεγάλη επιτυχία».

– Τι λες στους νέους;

«Να βλέπουν την παραδοσιακή μουσική ως μουσική και όχι ως “παραδοσιακή”. Να τολμούν να απορρίπτουν τα “θέσφατα”, αν εκείνα δεν εξυπηρετούν το όραμά τους… Και βεβαίως να έχουν καλλιτεχνικό όραμα. Ολα αυτά ήταν αυτονόητα πριν από 50 χρόνια, αλλά στη συνέχεια επικράτησε ένας ισοπεδωτικός φολκλορικός συντηρητισμός, που είναι ώρα να φεύγει».

– Είσαι και κατασκευαστής;

«Αν και φαινομενικά είναι οι δύο όψεις του ίδιου πράγματος, η καθεμιά τέχνη απαιτεί και άλλες δεξιότητες, πολλές φορές “αντίθετες”. Οταν όμως αγαπάς όλα αυτά που κάνεις, με κάποιο μαγικό τρόπο τελικά συνδυάζονται».

– Η Μεσόγειος ενώνει;

«Στο τρίο Πετράκης-Lopez-Chemirani (ετοιμάζουμε νέο δίσκο) παρουσιάζω με τους άλλους δύο φίλους και κορυφαίους μουσικούς της Μεσογείου (Valencia – Μασσαλία) δικές μας συνθέσεις, με ανοικτούς διαλόγους οργάνων και παραδόσεων. Νέο άκουσμα, ήχοι πρωτόγνωροι και απόλυτο δέσιμο. Με το “Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής” με τους εξαιρετικούς νέους μουσικούς Αντώνη και Γιώργο Σταυρακάκη και τον κορυφαίο χορευτή Θανάση Μαυρόκωστα δίνουμε παραστάσεις με τη μουσική και το χορό της Κρήτης, με έντονο το προσωπικό μου γούστο».

– Πού θα σε δούμε;

«Με το “Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής” θα περιοδεύσουμε το καλοκαίρι εντός Κρήτης, 1 Αυγούστου Houdetsi Festival και 19 Αυγούστου στη Σητεία. Τον Οκτώβριο θα εμφανιστούμε στη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση για τη μουσική του κόσμου WOMEX στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο Παρίσι και στην πόλη Arques της βόρειας Γαλλίας».

enet.gr