‘Εντονο προβληματισμό προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Κρήτη

60421Έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου έχουν προκαλέσει τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που καταγράφονται, φανερώνοντας την αγριότητα κάποιων ατόμων σε βάρος του συνανθρώπου τους.


Η πρόσφατη ένοπλη επίθεση εναντίον δύο νεαρών μεταναστών στο Ηράκλειο από ομάδα είκοσι ατόμων, που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό των θυμάτων, ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη.

Είχε προηγηθεί ομαδικός ξυλοδαρμός μεταναστών, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, παρουσία πλήθους κόσμου, χωρίς ωστόσο σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους, από τις αρμόδιες αρχές, όπως διαπιστώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κρήτη.

Η  ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι η απραξία κι ενίοτε η απροθυμία των αρχών να διερευνήσουν εγκλήματα με κατάδηλα ρατσιστικά κίνητρα και η επακόλουθη ατιμωρησία των δραστών, έχει ως συνέπεια αφενός την αύξηση των επιθέσεων φυλετικού μίσους κι αφετέρου την κλιμακούμενη ένταση της  βιαιότητας τους.

“Τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων είναι πανομοιότυπα, όπως πανομοιότυπη είναι η μέχρι σήμερα κατάληξη τους. Οι δράστες ενεργώντας ως οργανωμένες συμμορίες δρουν δημόσια, επιλέγοντας τα θύματα τους λόγω της εθνοτικής τους προέλευσης ή του χρώματος τους.

Τα θύματα αποφεύγουν να καταγγείλουν τις εις βάρος τους βιαιοπραγίες φοβούμενα αφενός την εκ νέου στοχοποίηση τους κι αφετέρου γνωρίζοντας ότι η προσφυγή τους στις αρχές θα έχει ως συνέπεια την κράτηση τους προς έκδοση απόφασης απέλασης, δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Ενδεικτικό του φόβου και της τραγικής έλλειψης προστασίας που βιώνουν τα θύματα, είναι το γεγονός ότι ακόμα κι όταν έχουν υποστεί βαριές σωματικές βλάβες, όπως συνέβη στην περίπτωση της τελευταίας επίθεσης που σημειώθηκε στο Ηράκλειο, δεν καταφεύγουν σε νοσοκομείο προκειμένου να τύχουν της αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης.

Είναι προφανές ότι η δίωξη και η τιμώρηση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ταυτόχρονη προστασία των θυμάτων. Η πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει τους αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν χαρτιά να καταγγέλλουν τις εναντίον τους επιθέσεις και να διασφαλίζει την παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, αναστέλλοντας τη διοικητική απέλαση και καθιερώνοντας με ρητή διάταξη τη χορήγηση άδειας διαμονής στα θύματα και τους ουσιώδεις μάρτυρες, έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης από το ποινικό δικαστήριο, κατά τα πρότυπα παροχής προστασίας σε θύματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Οι διωκτικές αρχές επιβάλλεται να σταθούν ενάντιες στην εξάπλωση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, κάνοντας χρήση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που καθιερώνει την υποχρέωση της πολιτείας να διώκει αυτεπάγγελτα, όσους διαπράττουν τα εγκλήματα της βαριάς ή επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης εξύβρισης, της έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο, της διακεκριμένης φθοράς περιουσίας και της παράνομης βίας, όπως αυτά τυποποιούνται στα αντίστοιχα άρθρα του ποινικού μας κώδικα, να διερευνούν ειδικά και συγκεκριμένα από το αρχικό στάδιο της διαδικασίας το κίνητρο του φυλετικού μίσους των πράξεων αυτών και να μεριμνούν αποφασιστικά για την προστασία των θυμάτων με την έκδοση ειδικής εισαγγελικής διάταξης που τους αναγνωρίζει αυτή την ιδιότητα,  με σκοπό την χορήγηση ειδικού καθεστώτος  προστασίας”, καταλήγει το σχετικό κείμενο.

creteplus.gr