Μείωση επιτοκίων για ΟΛΑ τα δάνεια
Χαμηλότερα επιτόκια κατά 1,5 με 2 μονάδες θα προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που προτίθενται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των – καταναλωτικών κυρίως – δανείων τους και να πληρώνουν μία ελάχιστη δόση, χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων θα βγουν στην αγορά μέσα στον Οκτώβριο και θα αφορούν όλα τα δάνεια, δηλαδή όχι μόνο εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30-90 μέρες, αλλά και τα ενήμερα.
Το επιτόκιο στις νέες ρυθμίσεις για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, δεν θα υπερβαίνει το 7,5% με 8%, όταν σήμερα είναι στο 10% και φτάνει ακόμα και στο 12%. Μιλάμε πάντα για ρυθμίσεις χωρίς προσημείωση ακινήτου.
Διότι στις ρυθμίσεις που υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση το επιτόκιο διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4,5% με 5%. Παράλληλα στα στεγαστικά δάνεια συνεχίζονται οι ρυθμίσεις με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και πάνω από 40 χρόνια, αρκεί να το επιτρέπει η ηλικία είτε του δανειολήπτη είτε των εγγυητών του δανείου. Ενώ σε τροχιά ρυθμίσεων έχουν μπει και τα δάνειων όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Μόλις τελειώσουμε με τους ελεγκτές της BlackRock θα ανακοινώσουμε νέα προγράμματα ρυθμίσεων για όλους τους δανειολήπτες, ενήμερους και μη, αναφέρει στο ΕΘΝΟΣ υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει:Θέλουμε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ακόμα και πληρώνοντας μία ελάχιστη δόση κάθε μήνα. Στις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν και τα ενήμερα δάνεια, αφού το ζητούμενο είναι να διευκολυνθούν όλοι οι δανειολήπτες στο να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του. Μόνο έτσι θα σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των κόκκινων δανείων.
Δύο μήνες τώρα οι ελεγκτές της BlackRock, έχουν πιάσει στασίδι μέσα στις τράπεζες και ελέγχουν μεταξύ των άλλων, πόσο αποτελεσματικές και βιώσιμες είναι οι ρυθμίσεις δανείων στις οποίες έχουν προχωρήσει. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα περισσότερα από ρυθμισμένα δάνεια, παρουσίασαν προβλήματα μετά από 6 με 8 μήνες, στην εξυπηρέτηση τους. Τα προβλήματα είχαν να κάνουν κυρίως με το ύψος της δόσης, καθώς οι δανειολήπτες πλήρωναν μέρος της δόσης.
Ελέγχοντας τη διάρκεια των δανείων και το ύψος των επιτοκίων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως προγράμματα με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των ρυθμισμένων δανείων που «κοκκινίζουν» εκ νέου. Οι τράπεζες, για να προχωρήσουν στις μειώσεις των επιτοκίων και στα νέα πακέτα ρυθμίσεων περιμένουν και κάτι ακόμα: Το ελάχιστο κόστος διαβίωσης ενός νοικοκυριού, όπως αυτό θα καθορισθεί από την ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της ΕΛΣΤΑΤ και καταναλωτικών οργανώσεων.
Διότι, τα όρια για το κόστος διαβίωσης του νοικοκυριού, θα λαμβάνονται υπόψη για τη ρύθμιση του δανείου, ώστε να είναι προσαρμοσμένη στα εισοδήματα του δανειολήπτη και να μην κινδυνεύει να «σκάσει» εκ νέου. Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να καλύψουν όλους τους δανειολήπτες, και κυρίως εκείνους, που αν και τα ετήσια εισοδήματα τους είναι άνω των 25.000 ευρώ, έχουν αυξημένο δανεισμό, τον οποίο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν λόγω της απώλειας, σημαντικού τμήματος των αποδοχών τους.
Στόχος λοιπόν είναι, όλοι οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες, να έχουν πρόσβαση σε πακέτα ρυθμίσεων, διότι όπως είναι γνωστό με νόμους έχουν ψηφιστεί ρυθμίσεις για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως και για νοικοκυριά με εισοδήματα ως 25.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης, πολύ σύντομα αναμένεται να «τρέξουν» προγράμματα ρυθμίσεων με μειωμένα επιτόκια και για τα καθυστερούμενα δάνεια των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι επιχειρήσεις που αντέχουν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, και έχουν προοπτικές ανάπτυξης, θα τύχουν γενναίων ρυθμίσεων στις καθυστερούμενες οφειλές τους. Ενώ θα βοηθηθούν και με κεφάλαια κίνησης, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν συγκεκριμένο και βιώσιμο επιχειρησιακό πλάνο.
Η ύπαρξη αποτελεσματικών ρυθμίσεων είναι η μόνη λύση για να ανακοπεί η αύξηση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία τον Μάρτιο είχαν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011. Το πρώτο τρίμηνο 2013 το ποσοστό των κόκκινων δανείων ανήλθε στο 27,8% (στοιχεία της ΤτΕ), καθώς έσκασαν δάνεια πάνω από 63δισ ευρώ και το ποσό υπολογίζεται ότι έχει πλησιάσει τα 66δισ στο τέλος Ιουνίου.
Ειδικότερα «έσκασε» το 27,5% των επιχειρηματικών δανείων, που αντιστοιχεί σε ποσό 34δισ ευρώ (υπόλοιπα επιχειρηματικών δανείων 123δισ ευρώ), το 22,9% των στεγαστικών, ήτοι δάνεια ύψους 16,8δισ ευρώ (υπόλοιπα στεγαστικών 73,5δισ ευρώ) και το 42,4% των καταναλωτικών (μαζί με τις πιστωτικές κάρτες), που αντιστοιχεί σε ποσό 12,3δισ ευρώ (υπόλοιπα 29,3δισ ευρώ). Πέρυσι βγήκαν στο «κόκκινο» το 24,6% των συνολικών χορηγήσεων ήτοι δάνεια ύψους 56δισ ευρώ, σε υπόλοιπα 227,6δισ ευρώ.
prismanews.gr