Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ για τους οικονομικά αδύναμους

DEYAHΠροβλέπεται ακόμα και απαλλαγή για ανέργους

Τη μείωση των τιμολογίων χρέωσης της ΔΕΥΑΗ σε οικονομικά αδύναμους δημότες σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν όσοι συμπολίτες μας πραγματικά έχουν ανάγκη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης μάλιστα αναμένεται να εισηγηθεί (και να εγκριθεί) το σοβαρό αυτό θέμα, ώστε να μπορέσουν να τύχουν σοβαρής έκπτωσης από τα τέλη ή ακόμη και απαλλαγής όσοι είναι τελείως οικονομικά αδύναμοι!

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κ. Δέσποινα Συγγελάκη, η μείωση των τελών ή η απαλλαγή μπορεί να γίνει ως εξής:

1. Μείωση των τελών

Μπορούν να υπαχθούν όσοι τον προηγούμενο χρόνο της αίτησης είχαν πραγματικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 20% για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, ενώ εάν πρόκειται για άτομα με αναπηρία (πάνω από 67%) αυτό το εισόδημα αυξάνεται κατά 50%. (Συνεπώς περιλαμβάνονται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ΑμΕΑ χωρίς διαφοροποίηση).

Γι’ αυτή την κατηγορία ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει της μέσης λελογισμένης κατανάλωσης (80 λίτρα/ημ) επί τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας και επ’ αυτού του όγκου νερού, δηλαδή όσο νερό είναι απαραίτητο για την οικογένεια, προτείνεται μείωση κατά 50 % της υπάρχουσας σημερινής χρέωσης στην εκάστοτε κατηγορία σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πάνω από τον παραπάνω αριθμό η χρέωση θα είναι κανονική. Στην ποσότητα του νερού θα συνυπολογίζεται και το πάγιο, που σήμερα είναι 18 κ.μ.

Παράδειγμα

Μία οικογένεια με πέντε μέλη (σύζυγοι και 3 ανήλικα τέκνα) που έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.800 ευρώ χρειάζεται το μήνα 5 χ 80 λίτρα χ 30 μέρες = 12 κ.μ. νερό το μήνα, δηλαδή 36 κ.μ. το 3μηνο (12X3). Έστω ότι η πραγματική κατανάλωση της είναι 50 κμ/τρίμηνο και κανονικά υπάγεται στην τρίτη κλίμακα χρέωσης δηλαδή χρεώνεται με 1,30 ευρώ / κμ προτείνεται να χρεώνεται με κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 50% για τα 36 κμ και για το πάγιο. Για την κατανάλωση κάθε παραπάνω ποσότητας θα επιβαρύνεται με το τιμολόγιο που ισχύει για όλους.

2. Απαλλαγή από τα τέλη

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν όσοι κάτοικοι είναι τελείως αδύναμοι οικονομικά, έχουν δηλαδή μηδενικό πραγματικό εισόδημα τον προηγούμενο χρόνο της αίτησης και συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή πχ. ήταν άνεργοι και συνεχίζουν να είναι. Γι αυτούς προτείνεται και για μέχρι την ποσότητα που χρειάζεται η οικογένεια τους (υπολογισμένη όπως στην προηγούμενη κατηγορία) να απαλλάσσονται από τα τέλη, ενώ για την επιπλέον ποσότητα που καταναλώνεται να χρεώνονται κανονικά.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα αφορούν στην κύρια κατοικία και μόνο. Οι αιτήσεις για τις μειώσεις θα γίνονται το τελευταίο 3/μηνο (οκτ/νοε/δεκ) κάθε έτους και θα αφορούν στο επόμενο έτος και μόνο. Εάν εξακολουθεί να υφίσταται η οικονομική δυσχέρεια γίά κάθε επόμενο έτος θα υποβάλλεται νέο αίτημα.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατίθενται από τους εν δυνάμει δικαιούχους είναι:

α. Αίτηση (αφορά αυτούς στο όνομα των οποίων εκδίδονται λογαριασμοί).

β. Εκκαθαριστικό εφορίας.

γ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

δ. Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ απ’ όπου πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα ανεργίας.

ε. Για τη δεύτερη κατηγορία δημοτών η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνική έρευνα της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου, η οποία θα πρέπει να συνηγορεί σε αυτό.

στ. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

ζ. Αποδεικτικό αναπηρίας από αρμόδια επιτροπή.

η. Υπεύθυνη δήλωση όπου θα βεβαιώνεται ότι όλα τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι αληθή.

Το κοινωνικό τιμολόγιο αφορά σε δημότες του Δήμου Ηρακλείου που είναι και μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου.

 

Πατρίς Ηρακλείου