Άγριος τσακωμός στη ΓΣΕΕ και πρόταση για γενική απεργία διαρκείας
Του Τάσου Τασιούλα
Μαλλιά… κουβάρια έγιναν στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την ετήσια έκθεση «Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση» του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του συνδικάτου, Γιάννης Παναγόπουλος και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Νίκος Φωτόπουλος.
Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις, έπειτα από μια καταγγελτική τοποθέτηση του τελευταίου απέναντι στην ηγεσία της ΓΣΕΕ.
Ο κ. Φωτόπουλος λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι η έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλια του συστήματος. «Η ηγεσία της ΓΣΕΕ όμως δε θέλει να τη χρησιμοποιήσει έτσι και είναι ασυγχώρητη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του εργατικού κινήματος. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών της. Ο ρόλος της ΓΣΕΕ είναι άλλος, αλλά η ηγεσία της δεν τον ασκεί», είπε ο κ. Φωτόπουλος.
Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ: «Από όσα είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν κατάλαβα να έχουμε κατανοήσει τι φταίει για την κατάσταση που ζούμε, ώστε να τη σταματήσουμε. Φταίνε οι ανάλγητοι πολιτικοί που αν τους αλλάξουμε θα γίνουν όλα καλύτερα; Φταίνε τα μνημόνια, φταίει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα; Δεν άκουσα τι φταίει. Φαίνεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν ξέρει τι φταίει. Ξέρει, αλλά δε θέλει να το πει. Έτσι όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είμαστε μέρος και δεκανίκι του συστήματος. Δε φταίνε οι διαχειριστές, αλλά το σάπιο, άδικο, ταξικό, βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και τα μνημόνια είναι το εργαλείο του. Όσο και να τα επαναδιαπραγματευτούμε το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε. Δυστυχώς στο συνδικαλιστικό σύστημα υπάρχουν άνθρωποι με ιδεολογική ανεπάρκεια που δεν το κατανοούν. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ αρνείται να κατανοήσει ότι η έξοδος από την κρίση δεν περνά μέσα από επαναδιαπραγματεύσεις μνημονίων, αλλά από κατάργησή τους. Το δυστύχημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές. Κάνουν αφελείς προτάσεις μεταβίβασης του χρέους ή επένδυσης στη φιλευσπλαχνία των τοκογλύφων, αποδέχονται το χρέος κι ας το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδέχεται τα μνημόνια. Όμως αυτά δε φτιασιδώνονται. Είναι το φέρετρο εκατομμυρίων ανθρώπων. Στη βάση αυτή της ΓΣΕΕ στηρίζεται η χλιαρή στάση απέναντι στα μνημόνια. Άλλο αντίδραση, άλλο αντίσταση. Εμείς μόνο αντιδρούμε. Στόχευση πρέπει να είναι ο πυρήνας του καπιταλιστικού συστήματος. Ακύρωση κι όχι επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων και διαγραφή του δυσβάσταχτου τοκογλυφικού χρέους».
Ο κ. Παναγόπουλος απαντώντας χαρακτήρισε «υβριστική» την τοποθέτηση του κ. Φωτόπουλου. «Όσο είμαι πρόεδρος στη ΓΣΕΕ δε θα γίνει αυτή ρεντίκολο και διαλυμένο παραμάγαζο κανενός κόμματος. Κάποιοι είναι άσχετοι και βαθιά νυχτωμένοι. Σε συνθήκες μνημονίου, ΔΚΤ και τρόικας κάναμε αγώνες που τρίβουν τα μάτια τους σε όλη την Ευρώπη. Τη ΓΣΕΕ όταν φύγω θα την παραδώσω καλύτερη από ότι την παρέλαβα. Δε θα διαλυθεί με τυχοδιωκτισμούς. Ας μας πει ο κ. Φωτόπουλος αν υπάρχει ΓΕΝΟΠ και συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ», σημείωσε.
Γενική απεργία η ΔΑΚΕ!
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσιούκης, είχε προτείνει να «προκαλέσουμε ισχυρό σοκ και να πάρουν εργαζόμενοι και άνεργοι τη μοίρα και την τύχη στα χέρια τους. Απεργία διαρκείας που θα αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζόμενους κι όχι από εμάς στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Αυτό που έρχεται δεν έχει να κάνει σε τίποτα με αυτό που ζήσαμε μέχρι σήμερα. Είναι το ένα δέκατο από αυτό που μας έχει συμβεί. Να μη στρουθοκαμηλίζει κανείς. Απεργία διαρκείας με αίτημα να επανέλθουν όσα μας έκλεψαν εδώ και τρία χρόνια και να μη μας κλέψουν κι άλλα. Ή θα αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση ή ο λαός θα αλλάξει κυβέρνηση».
Κι αυτά από τον κ. Κουτσιούκη, που είναι συνδικαλιστής της παράταξης που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, της ΔΑΚΕ.
Ίδιο αίτημα και από τον σοσιαλιστή κ. Φωτόπουλο: «Για να μη μείνουν ευχή όσα λέμε για αντίσταση προτείνουμε την οργάνωση γενικής πολιτικής απεργίας με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση και να πέσουν, να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές. Χαίρομαι που ήρθε στη θέση μας και η ΔΑΚΕ. Στη θέση των πολιτικών που ασκούνται σήμερα να βάλουμε τη δική μας πολιτική. Τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην έκθεσή του».
Την ευκαιρία άδραξε ο κ. Παναγόπουλος, λέγοντας ότι «ο άλλος δρόμος είναι η σύμπραξη σοσιαλιστικής και δεξιάς πολιτικής;».