Αδιάσειστα στοιχεία πριν τη δράση ζητά ο Πούτιν…

poutin vladΛίγο πριν φιλοξενήσει τη Σύνοδο της Ομάδας των 20, ο ρώσος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν πρέπει να αναλάβουν δράση κατά της Συρίας χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον ΟΗΕ.


«Η Ρωσία θα στηρίξει μια απόφαση του Οργανισμού εφόσον αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελεί επιθετική κίνηση, διαμήνυσε ο ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της Συνόδου της Ομάδας των 20 πιο αναπτυγμένων κρατών στην Αγία Πετρούπολη που αναπόφευκτα θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της Συρίας.

Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δράσει με αποφασιστικότητα και να στηρίξει ακόμη και ένοπλη δράση στη Συρία εφόσον όμως ο ΟΗΕ διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού. Είπε εξάλλου ότι η Μόσχα ανέστειλε την παράδοση αμυντικών πυραύλων S300 προς τη Συρία. O Bλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι το 2003 είχαν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία για να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ και συμπλήρωσε “Μήπως το έχουμε ξεχάσει;” ενώ εκτίμησε ότι ακόμη και εντός ΗΠΑ υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι τα στοιχεία για τη Συρία δεν φαίνονται πειστικά.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι λυπάται που ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Μόσχα πριν τη Σύνοδο αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σοβαρά για το ζήτημα της Συρίας και άλλα θέματα στην Αγία Πετρούπολη. ” Συνεργαζόμαστε, διαφωνούμε για ορισμένα θέματα, είμαστε άνθρωποι. Ωστόσο, τα κοινά παγκόσμια συμφέροντα θέτουν τη βάση για να βρίσκουμε κοινή λύση στα προβλήματά μας” είπε.

Στο μεταξύ, η Μόσχα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προς Ρώσους πολίτες οι οποίοι έχουν υποψίες ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ασκήσει ή πρόκειται να ασκήσουν εναντίον τους κάποια δίωξη, να αποφεύγουν τα ταξίδια στις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για την έκδοση πολιτών τρίτων χωρών.

«Η πρακτική δείχνει ότι στις δίκες όσων ουσιαστικά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ κυριαρχεί η προκατάληψη ότι οι δίκες αυτές βασίζονται σε ασθενή αποδεικτική βάση και ότι υπάρχει σ’ αυτές μια έντονα εκφρασμένη τάση προς την καταδίκη. Κατά κανόνα οι δίκες καταλήγουν στην έκδοση παράνομης ετυμηγορίας με μεγάλες ποινές φυλάκισης, όπως, ειδικότερα, συνέβη με τους Β.Μπουτ και Κ.Γιαροσένκο, οι οποίοι καταδικάστηκαν αντιστοίχως σε 25 και 20 χρόνια κάθειρξης», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

(Πηγές: AP, BBC, AFP,ΑΜΠΕ)

nonewsnews/enet.gr