Διπλό «χτύπημα» από το ΙΚΕΑ στην αγορά της Κρήτης!

ikea kritiΑπό την πρώτη μέρα σχεδόν που ‘πάτησε’ το πόδι της στην Ελλάδα η ΙΚΕΑ έβλεπε με καλό ματι το ‘φιλέτο’ της αγοράς της Κρήτης.

Αλλά από το 2001 που πήγε στη Θεσσαλονίκη μέχρι και σήμερα διάφοροι λόγοι δεν επέτρεψαν στην μεγάλη πολυεθνική εταιρεία να δημιουργήσει κατάστημα στην Κρήτη. Και τώρα μονομιάς ετοιμάζει…διπλό ‘χτύπημα’ θέλοντας ουσιαστικά να αλλάξει τα δεδομένα (ίσως και τα…φώτα) της τοπικής αγοράς!

Το ΙΚΕΑ, αυτή η σουπερ επιχείρηση, με τα 300 και πλέον καταστήματα σε όλο τον κόσμο ανοίγει άμεσα…δύο καταστήματα στην Κρήτη, το ένα αρχές Σεπτεμβρίου, που θα είναι έτοιμο στα Χανιά και τις επόμενες εβδομάδες το δεύτερο στο Ηρακλειο!

“Εκεί που δεν μπορούσαν να βρουν ένα μεγάλο οικόπεδο στις παρυφές του Ηρακλείου για να Κάνουν το μεγάλο κατάστημα ξέροντας βεβαια ότι θα βρουν και αντιδράσεις και τον σχετικό Νομο βρήκαν το κόλπο που έκανε και η LIDL με τα μικρά καταστήματα» είπε  γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου που βλέπει το αναγκαίο κακό να πλησιάζει.

«Όσο εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για την έλευση των μεγάλων τόσο θα έρχονται εκείνοι και θα Κάνουν παιγνίδι» λέει ο ίδιος.

Και το…παιγνίδι της ΙΚΕΑ πιθανότατα θα αλλάξει όλους τους παίκτες της αγοράς αφού η σουηδικής προέλευσης εταιρεία δεν είναι LIDL και δεν είναι Πράκτικερ. Παίζει με σκληρότερους όρους για τους ανταγωνιστές και άλλες τιμές για τους καταναλωτές…

Το κατάστημα των Χανίων είναι σχεδόν έτοιμο. Θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες στη λεωφόρο Σούδας. Το κατάστημα του Ηρακλείου θα γίνει στην Αλικαρνασό στη λεωφόρο Ικάρου, διπλα στη BMW.

Το χαρακτηριστικό είναι και των δύο καταστημάτων ότι η ΙΚΕΑ επιλέγει τα ‘χιλιάρια’, μικρά δηλαδή καταρχήν καταστήματα των 1000 τ.μ για να είναι νόμιμη η διαδικασία και επικαλείται την αλλαγή φιλοσοφίας που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργεί όπως πχ το κατάστημα στο αεροδρόμιο Αθηνών, αλλά θα δέχεται παραγγελίες.

«Είναι μια τακτική την οποία έχει αποφασίσει η εταιρεία για να μην έχει προβλήματα. Και με το Νομο, αλλά και με τις τοπικές αντιδράσεις. Το σίγουρο είναι ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή» επεσήμανε άνθρωπος που ξέρει από μεσα την εταιρεία.

Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί αίτηση για εργασίες στην Πολεοδομία Ηρακλείου από την ΙΚΕΑ, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ‘όλα είναι νόμιμα και οι εργασίες γίνονται με βάση τα προβλεπόμενα’.

Μεγάλος αριθμός

Το IKEA που είναι επιχείρηση με μεγάλα καταστήματα επίπλων( έχει σουηδική προέλευση, η έδρα της είναι στην Ολλανδία αλλά διατηρεί σουηδική ταυτότητα) θα αποκτήσει με αυτά της Κρήτης και ένα της Ρόδου συνολικά 8 στην Ελλάδα.  Όπου και πρωτοεμφανίστηκε η εταιρία με ένα κατάστημα στην Θεσσαλονίκη το 2001 και ακολούθησε ένα κατάστημα στα Σπάτα της Αττικής το 2003. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 5 καταστήματα ΙΚΕΑ: 2 στην Αθήνα (στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και στην λεωφ. Κηφισού), στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα, και στα Ιωάννινα κι έπονται τα τρία που προαναφέραμε.

Η αλυσίδα έχει 313 καταστήματα σε 38 χώρες, πολλά στην Ευρώπη, τα υπόλοιπα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, την Ασία και την Αυστραλία. Ο κατάλογος του IKEA  περιέχει περίπου 12.000 προϊόντα.

Ο ιδρυτής

Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στο Αιλμχουλτ (Älmhult) της Σουηδίας το 1943 από τον αμφολεγόμενο επιχειρηματία Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ingvar Kamprad). Το όνομα της επιχείρησης είναι σύνθετο των πρώτων γραμμάτων αντίστοιχα του ονοματεπώνυμού του, του κτήματος και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Ο Κάμπραντ διάλεξε αυτό το ακρωνύμιο και επειδή μοιάζει ακουστικά με την ελληνική λέξη οικία. Πρώτα, ο Κάμπραντ πωλούσε τα προϊόντα του από το σπίτι του και με ταχυδρομική εντολή, αλλά τελικά άνοιξε ένα κατάστημα στην κοντινή πόλη Älmhult. Εκεί βρισκόταν επίσης και το πρώτο κατάστημα “Αποθήκη επίπλων IKEA” που ήρθε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τα πολυκαταστήματα IKEA και στις 23 Μαρτίου 1963, το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο εξωτερικό, στο Asker της Νορβηγίας.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωναν και εξακολουθούν να έχουν τα καταστήματα των ΙΚΕΑ προέρχεται από τη φιλοσοφία που πέρασε ο ίδιος ο Κάμπραντ. Ο πελάτης , λέει η εταιρεία, έχει τη δυνατότητα να δει το προϊόν που τον ενδιαφέρει, μπορεί να το δοκιμάσει και αν του αρέσει, το παραλαμβάνει επί τόπου, το μεταφέρει μόνος του στο σπίτι, έχει τη χαρά που του προσφέρει η συναρμολόγηση, συν το τελικό μικρό κόστος…

Ωστόσο υπάρχουν και οι σκιές σε όλη αυτή την ιστορία αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ της σουηδικής τηλεόρασης τα ΙΚΕΑ φέρονται πως απασχολούν ανήλικα παιδιά στα εργοστάσια των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ, ενώ η πολιτική της εταιρείας απέναντι στους εργαζομένους της είναι πολύ σκληρή, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα. Επίσης μιλούν πολλοί για το ναζιστικό παρελθόν του ιδρυτή της ο οποίος φέτος άφησε την εταιρεία…Θυμίζουμε επίσης ότι η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι πουλάει ακριβότερα στην Ελλάδα από άλλες χώρες…

Πατρίς Ηρακλείου