Από τα “Κόκκινα” σε περιοδεία στην Ευρώπη Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής – Στέλιος Πετράκης

petrakisΤο Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής – Στέλιος Πετράκης θα δώσει μια δίωρη παράσταση στη Σητεία, στις 19 Αυγούστου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Στα Κόκκινα» στο άλσος Χλουβεράκη το οποίο διοργανώνει με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Σητείας,

δίδοντας την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να απολαύσουν το πρωτότυπο αυτό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη μουσική το τραγούδι και τον χορό με την σύγχρονη δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Κουαρτέτου Κρητικής Μουσικής τον περασμένο Ιούνιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας στο εξωτερικό τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο το ίδιο το σχήμα όσο και η μουσική του νησιού μας.

Στη συνέχεια το κουαρτέτο θα ετοιμαστεί για τη φθινοπωρινή ευρωπαϊκή του περιοδεία η οποία έως τώρα αριθμεί τη συμμετοχή του στη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση για τη μουσική του κόσμου (Womex) στο Cardiff της Ουαλίας (26 Οκτωβρίου), μία συναυλία στη βόρεια Γαλλία στην πόλη Arques (31 Οκτωβρίου), και μία συναυλία στο Παρίσι η οποία σχεδιάζεται να ηχογραφηθεί και να βιντεοσκοπηθεί με στόχο την επικείμενη έκδοση cd και DVD.

Τα μέλη του κουαρτέτου είναι o Αντώνης Σταυρακάκης στο τραγούδι, το μαντολίνο και το λαούτο, ο Θανάσης Μαυρόκωστας στο χορό και τη μαντούρα, ο Γιώργος Σταυρακάκης στο λαούτο και ο Στέλιος Πετράκης στη λύρα, τη σύνθεση και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Το Κουαρτέτο Κρητικής Μουσικής είναι ένα νεο σχήμα που αποτελείται από τέσσερις εξαιρετικούς νέους μουσικούς και παρουσιάζει κρητική μουσική και χορό του χτες και του σήμερα, συνδυάζοντας αρμονικά την αγάπη και το σεβασμό με τη σημερινή δημιουργία. Αξιοποιώντας τη διαφορετικότητα όσον αφορά την καταγωγή, τις καταβολές, τα τοπικά ιδιώματα και τα μουσικά όργανα που ο κάθε μουσικός έχει μελετήσει και κατέχει, το σχήμα παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής του νησιού από τη μια άκρη ως την άλλη.

Σε ορισμένες στιγμές του προγράμματος, ο χορός συνοδεύει τη μουσική προσδίδοντας στην παράσταση την τρίτη διάσταση, την κίνηση και την έκφραση στο χώρο. Εξάλλου η κρητική μουσική είναι στις περισσότερες εκφάνσεις της παραδοσιακά χορευτική μουσική, και ο χορός του Θανάση Μαυρόκωστα εναρμονίζεται με έναν αβίαστο και αρχέγονο τρόπο, συνδυάζοντας τη δύναμη με τη σβελτάδα και τη χάρη.

Την επιμέλεια του προγράμματος καθώς και την τεχνική και καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο Στέλιος Πετράκης