Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για 436 εφοριακούς
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζητεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 436 στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας με επιστολή του προς τους προέδρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, Νικόλαο Μυρτάκη, ζητεί την «κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αφορούν τη χορήγηση στοιχείων 436 προσώπων που ελέγχονται».
Μάλιστα, ο υπουργός προσθέτει στην επιστολή ότι πρωταρχικός στόχος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι η αυτοκάθαρση του υπουργείου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση.
“Λαβράκια” βγάζουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι
Από τα στοιχεία που έχουν στείλει αρκετές αλλά όχι όλες οι τράπεζες έχουν στείλει στοιχεία προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, προκύπτουν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, “λαβράκια”. για καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας στις αρχές Μαρτίου είχε στείλει το πρώτο σήμα για ελέγχους σε βάθος, καθώς είχε ζητήσει να διερευνηθεί το «πόθεν έσχες» ανώτερων στελεχών εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ.
Στην πορεία του ελέγχου ο αριθμός των ελεγχόμενων αυξήθηκε, καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσε ότι υπάλληλοι του υπουργείου είχαν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό.
Ως κριτήρια για τον προσδιορισμό της κατηγορίας των υπαλλήλων στους οποίους πραγματοποιούνται οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες», καθορίζονται η άσκηση καθηκόντων ελεγκτικής διαδικασίας, η θέση ευθύνης, ο χρόνος άσκησης καθηκόντων και οι υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών.
Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι εστιάζονται σε όσους:
*ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στη Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ.
*ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Διευθύνσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για δύο έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι περιουσιακών στοιχείων διενεργούνται σε βάθος δεκαετίας και αφορούν τις μεταβολές της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων για την περίοδο 2003-2012.