Ταξίδι… στην ιστορία των δύο τροχών με αφετηρία την Κρήτη

55354Σαράντα πέντε κλασικές μοτοσυκλέτες, χρονολογίας από το 1914 μέχρι και τα μέσα του 1980, παρουσιάζονται στην 8η έκθεση κλασικής μοτοσυκλέτας, που εγκαινιάστηκε στην Πύλη Σαμπιονάρα.

Η έκθεση περιλαμβάνει μία ποικιλία κλασικών διτρόχων μικρού και μεγάλου κυβισμού καθώς και τις θρυλικές βέσπες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα και μοτοσυκλέτες με καλάθι. Να σημειωθεί ότι το πιο παλιό μοντέλο της έκθεσης και αρκετά  σπάνιο, είναι μία TRIUMPH του 1914, ενώ εντύπωση προκαλεί και η BSA H28, μοντέλο του 1928, που τα φώτα της λειτουργούν με ασετυλίνη! Στην έκθεση υπάρχουν μοτοσυκλέτες που τα εργοστάσια που τις κατασκεύαζαν έχουν σταματήσει  να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, όπως ZUNDAPP, DKW, ARDIE, ADLER, NSU, NORTON, SOLEX, BULTACO, ΗΟΡΕΧ, BSA, MONDIAL, η ελληνική MEGO, οι γνωστές ‘Φλορέτες’ κ.ά. Την έκθεση συμπληρώνουν μία πλειάδα από  BMW, ΜΟΤΟ GUZZI και πολλές ακόμα.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα αυτά είναι σε άριστη μηχανολογική κατάσταση, τα οποία μπορούν να κυκλοφορούν σχεδόν καθημερινά στην πόλη. Είναι μηχανές του? παρελθόντος χρόνου, μηχανές για όνειρα και ευχαρίστηση, όχι για άγχος και τρεχάματα! Μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, ο ταμίας της  Λέσχης  Παναγιώτης Τσουρουνάκης τόνισε ότι «η πρώτη έκθεση που διοργανώσαμε το 2000 είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την επισκέφτηκαν. Ετσι η Λέσχη μας την καθιέρωσε σαν θεσμό και φέτος πραγματοποιούμε την 8η κατά σειρά. Να σημειώσω ότι η έκθεση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ενώ θέλω να τονίσω ακόμα ότι όλες οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα προέρχονται από μέλη της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων». Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι «οι μοτοσυκλέτες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι αυτές που έχει τελειώσει η αναπαλαίωσή τους και λειτουργούν κανονικά.

Αξίζει να αναφέρω ότι εκτός από αυτές που παρουσιάζονται φέτος στην έκθεση, υπάρχουν ακόμα δεκάδες μοτοσυκλέτες, πολλές από αυτές -δυστυχώς λόγω χώρου- δεν ήταν δυνατόν να βρίσκονται στην έκθεση, ενώ δεκάδες ακόμα μοτοσυκλέτες έχουν ‘πάρει τον δρόμο’ της ανακατασκευής. Η κλασική μοτοσυκλέτα έχει μόνο φίλους και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για όλους και αυτός είναι ένας λόγος που υπάρχει καθημερινά μεγάλη προσέλευση κόσμου».

Ο κ. Τσουρουνάκης ευχαρίστησε τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Αυγούστου.