“Μετά τις Γερμανικές εκλογές, το success story του κ. Σαμαρά τελειώνει ακόμα και ως ανέκδοτο”

tsipras_2Με βάση όλα τα δεδομένα- το ποσοστό εκλογής σας, τον συσχετισμό στην Κεντρική Επιτροπή, την απόφαση για τις συνιστώσες-, αισθάνεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πράγματι πιο ενωμένος από το συνέδριό του; Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις;

Στο Συνέδριο αυτό, οι δυνάμεις που συναποτελούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και οι χιλιάδες ανένταχτοι που έχουν οργανωθεί στις γραμμές του, αποφάσισαν τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα. Από αυτή την πλούσια και γόνιμη  διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ακόμα πιο ενωμένος και ώριμος. Υπάρχει ένα νέο κόμμα. Ενιαίο και συγκροτημένο. Δεσμευόμαστε όλοι από το καταστατικό και τις αποφάσεις του. Χωρίς αστερίσκους. Αλλά με το αστέρι της αριστεράς ψηλά. Το μεγάλο ιστορικό βήμα, η γέννηση του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα όλων μας να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να κάνουμε την υπέρβαση, να αποδείξουμε την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης και της κοινωνικής σωτηρίας.

2. Γενικά πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου επιβραβεύουν τις βασικές σας επιλογές για την οργανωτική και πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος; Η αποτυχία εκλογής στην ΚΕ σημαντικών ανθρώπων του σοσιαλιστικού χώρου είναι πλήγμα στη στρατηγική σας;

Το βήμα προς την συγκρότηση ενιαίου κόμματος επιβλήθηκε από τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο προσκήνιο με την εντολή και την στήριξη μιας δοκιμαζόμενης κοινωνίας, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει το Μνημόνιο.  Είναι λοιπόν απαίτηση των καιρών η δημιουργία ενός μαζικού κόμματος της Αριστεράς, που θα είναι πολυτασικό και δημοκρατικό, και αποτελεσματικό στην πολιτική του δράση. Έγινε πλούσια συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα στο συνέδριο. Η  συνισταμένη όλων μας είναι  ότι χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα στηρίξει και θα δώσει ώθηση στους κοινωνικούς αγώνες, θα δράσει καταλυτικά για την ενότητα της Αριστεράς, και θα συγκροτήσει την πολιτική και κοινωνική συμμαχία που απαιτείται για την ανατροπή του Μνημονίου. Εσωτερικά λειτουργικό αλλά και αποτελεσματικό-πλειοψηφικό με τις συμμαχίες του.

Το άνοιγμά μας στο σοσιαλιστικό χώρο είναι επιλογή αδιαπραγμάτευτη και μακράς πνοής. Είναι πυλώνας της στρατηγικής που δοκιμάστηκε και μας έφερε εδώ που μας έφερε. Θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

ολόκληρο το άρθρο εδώ