Προγράμματα ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια
Με προγράμματα ρυθμίσεων δανείων που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ως και 40 χρόνια, αλλά και περιόδους χάριτος πολλών μηνών επιχειρούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τις ίδιες αλλά και για εκατομμύρια νοικοκυριά.
Η αξία των δανείων αυτών φθάσει ήδη τα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζιτών μιλούν για εκτίναξή τους στο 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 50% του συνόλου.
Γι” αυτό και οι τράπεζες, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αλλά και με την τρόικα, ξεκινούν προγράμματα μαζικών αναχρηματοδοτήσεων αλλά και αναδιαρθρώσεων, με στόχο να μειωθεί το ύψος των δόσεων εξόφλησης των δανείων αυτών, να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή τους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ανασχεθεί η εξαιρετικά δυσμενής αυτή κατάσταση.
Ταυτόχρονα «ψαλιδίζουν» τα όρια των πιστωτικών καρτών, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις αλλά και ουσιαστικά «παγώνουν» τις εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων.
Η αύξηση των υποχρεώσεων, η μείωση των εισοδημάτων, αλλά και τα υψηλά επιτόκια – κυρίως στα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια – είναι οι βασικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν στα νοικοκυριά αλλά και στους επιχειρηματίες να είναι συνεπείς προς τις οφειλές τους.
Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν, οι τράπεζες γράφουν ολοένα και μεγαλύτερες επισφάλειες και η ρευστότητα στην αγορά τελικά δεν αυξάνεται.
Τα κόκκινα δάνεια ήταν εξάλλου βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αναχρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις, ενώ οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν στη συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας που δεν επιτρέπει στους δανειολήπτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
«Οταν η οικονομία έχει βιώσει ύφεση της τάξης του 25% τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό και οι επισφάλειες να βρίσκονται σε αντίστοιχο ύψος», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζίτης, εκτιμώντας ότι και το 2013 θα είναι σίγουρα μια δύσκολη χρονιά ως προς τις επισφάλειες.
Μάλιστα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να «σκάνε» και δάνεια τα οποία είχαν ήδη ρυθμιστεί στις αρχές της κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συνέχιση της ύφεσης δημιουργεί νέο κύκλο επισφαλειών.
trellokouneli