Από το 2014 οι παραχωρήσεις οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

53780Το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προχωρήσει η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στις άλλες περιοχές της χώρας όπου πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες.

Αυτό απάντησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, αναφορικά με την πορεία των ερευνών για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας.

Ο  Βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου αναζήτησης υδρογονανθράκων και ειδικότερα για το αν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων εντός του 2014.

Παράλληλα, είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις ενδείξεις που έχουν προκύψει από τα πρώτα αποτελέσματα των σεισμικών μελετών, καθώς και για το πλαίσιο προστασίας του φυσικού πλούτου, των υπό αξιοποίηση περιοχών.

Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠ.Ε.Κ.Α, έχει επεξεργαστεί περίπου το 65% της πρώτης φάσης του συνόλου των σεισμικών γραμμών και είναι ήδη σε εξέλιξη η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων που συνελέγησαν. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη του 2013, θα υπάρξουν τεκμηριωμένες επιστημονικές απαντήσεις σχετικά με τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων των υπό διερεύνηση περιοχών, ενώ, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα προχωρήσει η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο αναφέρει ότι έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη Διεθνούς Δημόσιας Ανοικτής Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις περιοχές Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο και Ιωάννινα, με τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών να είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, το Υπουργείο καταλήγει ότι η έρευνα και η παραγωγή υδρογονανθράκων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη επιχειρηματική δραστηριότητα υψηλού ρίσκου, υψηλής έντασης κεφαλαίων, χρήσης εξειδικευμένων τεχνολογιών και βάθος χρόνου. Ως εκ τούτου, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος εικοσαετίας και πριν το τελικό στάδιο της εξόρυξης μεσολαβούν αρκετά χρόνια προετοιμασίας.

Συσχετισμός σεισμών με Γεωτρήσεις

Εν τω μεταξύ, για συσχετισμό των γεωτρήσεων μέσω των οποίων διοχετεύονται στο υπέδαφος μεγάλες ποσότητες υγρών, είτε για την εξόρυξη υδρογονανθράκων είτε για την άντληση γεωθερμικής ενέργειας, με τη σεισμικοί δραστηριότητα, κάνουν λόγο τρεις μελέτες που παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος του Science.

Στην πρώτη από αυτές, ο Ουίλιαμ Ελσγουορθ της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS διαπιστώνει ότι οι δονήσεις μεγέθους άνω των 3,0 βαθμών στις κεντρικές και ανατολικές Η.Π.Α. έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Αποδίδει αυτή την αύξηση στην εξορυκτική δραστηριότητα και μάλιστα ενοχοποιεί τη βιομηχανία ενέργειας για το σεισμό των 5,6 βαθμών που χτύπησε την Οκλαχόμα το Νοέμβριο του 2011 όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα.

Ο Δρ Ελσγουορθ επισημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα που αφαιρεί πετρέλαιο ή αέριο από μεγάλο βάθος μπορεί θεωρητικά να αποσταθεροποιήσει το υπέδαφος. Εκτιμά όμως ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από τη διοχέτευση υγρού υπό πίεση μέσα σε πορώδη πετρώματα: το υγρό αυτό αυξάνει την πίεση στα πορώδη πετρώματα και μπορεί να λειτουργήσει σαν λιπαντικό σε υφιστάμενα γεωλογικά ρήγματα.

Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στη σχετικά νέα τεχνολογία της υδραυλικής ρωγμάτωσης, στην οποία διοχετεύεται στο υπέδαφος υγρό υπό πίεση, προκειμένου να σπάσουν πορώδη πετρώματα που περιέχουν εγκλωβισμένο αέριο ή πετρέλαιο.
Σε σχετικό δημοσίευμα χθες το ‘in.gr’ , υπενθυμίζει ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υδραυλική ρωγμάτωση με την πρόκληση σεισμών. Ο Ελσγουορθ όμως επισημαίνει ότι οι σεισμοί αυτοί ποτέ δεν υπερέβησαν τους 3,0 βαθμούς. Εκτιμά ότι ο κίνδυνος δεν έρχεται από την ίδια τη ρωγμάτωση, αλλά από την αποθήκευση του άχρηστου υγρού σε γειτονικές τοποθεσίες, μέσω της διοχέτευσής του σε πορώδη πετρώματα.

Υγρό υπό πίεση χρησιμοποιείται εξάλλου και σε συμβατικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου, καθώς και σε εγκαταστάσεις γεωθερμικής ενέργειας, στις οποίες το νερό που διοχετεύεται σε μεγάλο βάθος μετατρέπεται σε ατμό από τη θερμότητα της Γης και ανεβαίνει στην επιφάνεια όπου χρησιμοποιείται για θέρμανση ή παραγωγή ενέργειας.

Πράγματι, στη δεύτερη από τις τρεις μελέτες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ εκτιμούν ότι οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις του Σάλτον Σι, οι οποίες αντλούν ενέργεια από το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, έχουν το δυναμικό να προκαλέσουν δονήσεις.

Στην τρίτη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπιστώνουν ότι οι μισοί και πλέον σεισμοί άνω των 4,5 βαθμών στις ηπειρωτικές Η.Π.Α. συμβαίνουν κοντά σε γεωτρήσεις διοχέτευσης υγρών.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι, από τις 30.000 τοποθεσίες των Η.Π.Α. όπου αποθηκεύονται στο υπέδαφος άχρηστα υγρά, μόνο ένα ελάχιστο μέρος εγκυμονεί κίνδυνο.

Συνιστούν στενή παρακολούθηση των περιοχών αυτών έπειτα από ισχυρούς σεισμούς σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, οι οποίοι μπορούν θεωρητικά να αυξήσουν τα φορτία στις περιοχές έγχυσης.

Χανιώτικα Νέα

CretePlus.gr